reklama 11D

FEI vydala podrobnou zprávu k aktuální situaci kolem EHV-1, vč. Dauhá

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace (FEI) vydala ve středu 3. března podrobnou zprávu ohledně šířící se nákazy virem EHV-1. Popsala jak situaci ve španělské Valencii, kde vše vypuklo, tak v katarském Dauhá, kde ve čtvrtek začínají závody Global Champions.
04.03.2021 00:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
„Po našich dvou zprávách z pondělí 1. března bychom vám chtěli poskytnout nejnovější informace o propuknutí EHV-1 (neurologická forma) a situaci ve Valencii (ESP), stejně jako aktuální podrobnosti z LGCT / GCL v Dauhá (QAT),“ uvádí zástupci FEI v úvodu tiskové zprávy, kterou níže citujeme.
 
Situace ve Valencii, přestože je pro sportovce a majitele stále velmi nepříjemná, se zlepšuje. Celkem 83 koní v místě konání vykazuje klinické příznaky a je léčeno, ale žádný z těchto koní neulehl a nevyžaduje podporu v závěsné síti. V současné době je patnáct koní hospitalizováno na externích klinikách (třináct ve Valencii a dva v Barceloně).
 
Od minulého víkendu již ve Valencii nedošlo k žádným dalším úmrtím koní, ale bohužel jeden kůň uhynul na veterinární klinice v Barceloně a jeden uhynul v Německu. Oba tito koně byli ve Valencii. Nejsou k dispozici žádné zprávy o dalších souvisejících úmrtích, ale celkový počet úmrtí v tomto ohnisku se zvýšil na šest.
 
Veterinární manažer FEI Gonçalo Paixão zůstává ve Valencii a přidá se k němu ředitel skokové komise FEI Marco Fuste, který týmu na místě poskytne další podporu. Komunikace se také zlepšila, dnes se na místě konalo setkání zástupců státních orgánů, pořadatelů, veterinářů, sportovců a FEI. Ti se dohodli ohledně pravomocí, léčebných protokolů a nových plánech oddělení koní na základě požadavků sportovců a majitelů, aby jejich koně byli seskupeni tak, aby nedocházelo k porušení protokolů o biologické bezpečnosti.
 
Některé z dalších turnajových boxů dodaných do místa konání na začátku týdne byly nevhodné pro velké koně, avšak náhradní boxy organizované Katharinou Offel ze Španělska se na místo konání dopravují ze Sunshine Tour až po důkladném vyčištění a dezinfekci. Měly by do Valencie dorazit ve čtvrtek.
 
Co se týče německého koně v areálu Al Shaqab, který byl po příjezdu z Valencie do Dauhá již v izolaci, byl pozitivně testován na EHV-1 a byl převeden do izolační jednotky nedaleké veterinární kliniky spolu s druhým německým koněm, který měl neprůkazný výsledek a bude znovu testován. V Dauhá jsou celkem čtyři koně, kteří před tím soutěžili ve Valencii a dorazili do kataru 20. února. Z Valencie odjeli dva kolumbijští koně již 7. února, dva němečtí koně pak 12. února, tj. osm dní před oznámením FEI o vypuknutí EHV-1.
 
Podle sdělení ze dne 22. února FEI identifikovala všech 752 koní, kteří byli ve Valencii od 1. února a zablokovala je v databázi FEI, což znamená, že se nemohou účastnit jakýchkoliv akcí FEI, dokud nesplní nezbytné požadavky na testování. Uvedené číslo zahrnovalo zmíněné čtyři koně, kteří cestovali do Dauhá. Zástupci FEI kontaktovali organizátory, aby jim sdělili nutnost izolovat tyto koně v Al Shaqab. Všichni čtyři koně měli 22. února negativní test, ale zůstali v izolačních stájích.
 
FEI byla nepřetržitě v kontaktu s organizátory z Dauhá a provedla průběžnou analýzu rizik situace spolu s předními světovými epidemiology. 
 
Vzhledem k technickému zabezpečení v Al Shaqab a skutečnosti, že všichni ostatní koně v místě konání závodů Global Champions mají negativní PCR testy za poslední dva dny, FEI souhlasila, že tento týden v Dauhá mohou závody pokračovat. FEI si však vyhrazuje právo akci zrušit, pokud by se situace změnila. 
 
FEI a organizátoři z Dauhá pozvali všechny sportovce na místě, funkcionáře FEI a veterináře týmů v Al Shaqab na středeční virtuální schůzku s cílem informovat je o podmínkách, za kterých se událost může konat. Současně odpovídali na otázky zúčastněných.
 
Mezi zmíněné podmínky patří mj. udržování přísných izolačních protokolů pro dva německé a dva kolumbijské koně, kteří nebudou moci soutěžit v souladu s veterinárními předpisy FEI. Teploty všech koní musí být měřeny alespoň dvakrát denně buď ošetřovatelem, nebo veterinářem. Časy tréninků budou upraveny tak, aby se minimalizoval počet koní na opracovišti, a aby se zabránilo potkávání koní, budou vybudovány dvě samostatné brány pro vstup a opuštění kolbiště. Všechny cesty pro koně budou upraveny tak, aby se zabránilo křížení koní. 
 
Dva němečtí a dva kolumbijští koně budou zpět letecky přepraveni samostatně, nikoliv s koňmi soutěžícími v Dauhá. Organizátor potvrzuje, že sportovci a týmy se mohou svobodně rozhodnout, zda budou soutěžit nebo ne, a že vůči daným sportovcům nebo týmům nebudou uplatněny žádné sankce. To bude znamenat odchylku od pravidel GCL v případě potřeby upravit složení týmů. Organizátor rovněž zajistí, že žádný tým nebude penalizovat / sankcionovat žádného ze svých sportovců v případě neúčasti na akci.
 
„Je zřejmé, že neexistuje nic jako nulové riziko, ale pro koně v Dauhá není větší riziko infekce než při jakékoliv jiné události,“ uvedl veterinární ředitel FEI Göran Akerström. „Epidemiologicky je riziko dalších případů mezi jinými koňmi v Dauhá zanedbatelné, a to díky přijatým opatřením. Je zřejmé, že situace bude velmi pečlivě sledována a my máme možnost událost zrušit, pokud se situace změní.“
 
Zdroj: FEI
Foto z Dauhá: Stefano Grasso / LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE