reklama 11C

První test koně z Dauhá byl pozitivní, druhý negativní, informuje FEI

ikonka

Všech 85 koní, kteří se účastnili závodů v katarském Dauhá, bylo 10. března v databázi FEI zablokováno poté, co PCR test na EHV-1 u jednoho ze zúčastněných koní vyšel pozitivně. Kontrolní test byl sice negativní, ale FEI blokaci prozatím ponechala.
12.03.2021 09:11  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Mezinárodní jezdecká federace byla ve středu 10. března upozorněna, že preventivní PCR test u koně, který se vrátil do svých domovských stájí v Belgii poté, co soutěžil v katarském Dauhá, byl pozitivní. Kůň nevykazoval žádné klinické příznaky a byl u něj proveden nový test. Druhý kůň ve stejné stáji měl výsledek testu negativní.
 
FEI následně zablokovala všech 85 koní soutěžících v Dauhá i všechny ostatní koně, kteří s nimi mohli být v kontaktu. Sportovcům bylo doporučeno zavést přísné protokoly o biologické bezpečnosti, včetně izolace, nebo rovnocenná opatření, jaká požaduje jejich národní federace.
 
Ve čtvrtek 11. března však FEI upřesnila, že opakovaný PCR test na přítomnost herpesviru EHV-1 u zmíněného koně byl negativní. Všech 85 koní však přesto zůstane zablokováno v databázi FEI, dokud nedokončí nezbytná opatření biologické bezpečnosti.
 
S organizátory Sunshine Tour ve španělském Vejeru de la Frontera byl dohodnut protokol pro sportovce, kteří si přejí ponechat své koně na místě po požadovanou 21denní izolační dobu.
 
První skupina koní opustila po dohodě mezi francouzským a španělským ministerstvem prvotní ohnisko nákazy ve Valencii. Tito koně byli umístěni do karantény v biologicky bezpečném ustájení ve Francii. S regionální pobočkou španělského ministerstva zemědělství (MAPA) byl dohodnut samostatný plán pro odjezd zbývajících koní z Valencie.
 
Další aktuální podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM
 

AKTUALIZACE: 12. 3. 2021, 10:40 HOD.: Ve středu Stehpan Conter ze Stephex Stables informoval, že tři z jeho koní měli pozitivní test na EHV-1. Dle webu Equnews však později upřesnil, že u koní byl proveden druhý PCR test, a ten byl negativní. Podle veterináře mohl způsobit pozitivní test EHV-1 stres během transportu, i když koně nejsou infikováni.

 

Známe případy nákazy EHV-1 za posledních 14 dní. Zdroj: Equmedia

 

Zdroj: FEI, Equnews
Ilustrační foto: Stefano Grasso / LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE