reklama 11D

FEI ruší evropské jezdecké akce. Situace kolem šíření EHV-1 je vážná

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace s okamžitou platností zrušila mezinárodní akce v deseti evropských zemí, a to do 28. března. Důvodem je rychlý vývoj nákazy velmi agresivním kmenem neurologické formy herpes viru EHV-1, který se rozšířil z Valencie.
02.03.2021 08:43  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12D
 
Ze španělského areálu Centro Escuela de Saltos CES Valencia se nákaza herpes viru EHV-1 rozšířila a již jsou známá ohniska nejméně ve třech dalších evropských státech.
 
Toto rozhodnutí platí pro všechny disciplíny FEI, ale aby se zabránilo velkému počtu koní současně odjíždějících z parkurových sérií na Pyrenejském poloostrově, v Itálii a v Belgii, které probíhají již několik týdnů, budou moci tyto konkrétní podniky pokračovat jako jednotlivé „sportovní bubliny“ pod podmínkou, že do areálů nebude povolen vstup absolutně žádným novým koním a nebudou v nich potvrzeny žádné pozitivní případy EHV-1.
 
Parkurové túry ve Vejeru de la Frontera (ESP), ve Vilamouře (POR), v San Giovanni v Marignanu (ITA) a Gorla Minore (ITA) budou mít zavedeny přísné veterinární protokoly a na místa se dostaví další veterinární delegáti FEI. 
 
Koně budou moci tato místa opustit pouze v případě, pokud obdrží úřední veterinární osvědčení od místních veterinárních úřadů. Všichni koně opouštějící tato místa bez této dokumentace budou zablokováni v databázi FEI. Přepravovat koně bez úředního veterinárního osvědčení je nezákonné.
 
Pořadatelé závodů ve španělské Olivě Nova již v pondělí odpoledne informovali FEI, že se rozhodli zrušit zbytek plánovaných soutěží ve Mediterranean Equestrian Tour III. Organizátoři mezinárodních soutěží v belgickém Opglabbeeku rovněž informovali FEI, že v březnu zrušili své akce. Řada zemí, včetně Francie, již zrušila všechny své akce, aby se minimalizoval přenos viru.
 
Rozhodnutí Mezinárodní jezdecké federace, které zahrnuje akce ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Belgii, Itálii, Rakousku, Polsku, Nizozemsku, Německu a Slovensku bylo vydáno v souladu s obecnými předpisy FEI Článek 112.3, který stanoví: Generální tajemník je oprávněn zrušit všechny soutěže a / nebo události z kalendáře, pokud existují oprávněné okolnosti týkající se dané soutěže nebo události.
 
„Nebylo to snadné rozhodnutí zablokovat akce v kontinentální Evropě, zejména po narušení kalendáře FEI způsobeném pandemií Covid-19,“ uvedla generální sekretářka FEI Sabrina Ibáñez. „Toto ohnisko EHV-1 je však pravděpodobně nejzávažnější za mnoho desetiletí, jaké jsme v Evropě měli. Naše rozhodnutí je založeno na jasně identifikovaných epidemiologických rizikových faktorech. Tento kmen EHV-1 je obzvláště agresivní a již způsobil úmrtí koní a velmi velký počet závažných klinických případů. Musíme udržet naše koně v bezpečí. Jsme si také vědomi, že velké množství koní opustilo dějiště závodů ve španělské Valencii bez potřebných zdravotních osvědčení, což znamená, že měli neznámý zdravotní stav. Někteří koně už byli nemocní a riziko přenosu z těchto koní je velkým problémem,“ pokračuje Sabrina Ibáñez.
 
Zrušení jezdeckých akcí v kontinentální Evropě, s výjimkou probíhajících parkurových akcí na Pyrenejském poloostrově a v Itálii omezují počet koní cestujících do zahraničí, a proto snižuje pravděpodobnost přenosu tohoto velmi vážného viru do dalších oblastí. 
 
„Důrazně také doporučujeme, aby dotčené členské federace také zrušily své národní akce. Jsme si velmi dobře vědomi toho, že toto je velmi stresující a zoufalé období, i toho, že někteří jezdci mohou mít komplikace při snaze splnit si minimální kvalifikační požadavky (MERs) nebo potvrzující výsledky pro účast na olympijských hrách v Tokiu, ale hledáme způsoby, jak tyto komplikace zmírnit a pomoci jezdcům a koním. FEI si je vědoma toho, že někteří sportovci již dorazili na místo konání závodů nebo jsou na cestě a bude kontaktovat všechny ovlivněné sportovce, kteří se přihlásili na akce od této chvíle do 28. března 2021,“ dodala generální sekretářka FEI.
 
Průběžně zjišťujeme další podrobnosti a o všem podstatném vás budeme nadále aktuálně informovat na Jezdci.cz.
 
Ilustrační foto Lukáš Klingora / archiv Jezdci.cz
Zdroj: FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE