reklama 11A

Příběh Cosmopolita. Jak obyčejný školní kůň pomohl comebacku šampiona

ikonka

Někdejší člen švédské reprezentace Jens Fredricson byl v poslední dekádě ve stínu slavného bratra Pedera. Od roku 2021 se vrátil do nejtěžších soutěží. Vedle svého talentu za to vděčí i Cosmopolitovi. Hnědák přitom měl být obyčejným školním koněm.
27.02.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Při finále Světového poháru v parkurovém skákání v dubnu 2022 zazářila dvojice Jens Fredricson a Markan Cosmopolit, která skončila celkově třetí. Švédský jezdec tím zahájil comeback do nejvyšších soutěží. 
 
Starší bratr hvězdného Pedera Fredricsona býval na přelomu milénia členem národní reprezentace, v roce 2008 a 2012 vyhrál mistrovství Švédska, v poslední dekádě se ale víc věnoval výcviku a chovu, a byl tak trochu ve stínu úspěšnějšího sourozence. S hnědákem jménem Markan Cosmopolit se vrátil a plánuje zůstat v A-kádru severské parkurové velmoci. V roce 2022 se mu to dařilo víc než dobře.
 
Cosmopolit se narodil u Sörena Savgrena. Otcem hnědáka je Cohiba a matka Olida byla po Calido I. Jeho chovatel přiznává, že na něm nepozoroval nikdy nic výjimečného. Kdysi o něm řekl: „Byl úplně obyčejný. Hříbě jako každé jiné. Nemohu si vzpomenout na nic speciálního, co bych o něm řekl. Snad jen, že se narodil nečekaně na pastvě. Prostě jsme jednou ráno přišli, a on tam stál.“ 
 
Zajímavé ale bylo, jak Savgren přišel k jeho matce. „Olida sportovala ve Švýcarsku a po zranění šla do chovu. Já jsem ji objevil náhodně na inzerát, a když jsem to prozkoumal blíž, zjistil jsem, že už nějaká hříbata dala, a ta si ve sportu vedou dobře. Ona sama byla skvělá, hlavně povahou, nikdy s ní nebyl žádný problém. Bohužel ale po třetím hříběti u nás dostala koliku a nebylo možné ji zachránit,“ lituje chovatel ztráty klisny. Jedním z jejích třech hříbat narozených u Savgrena byl právě Cosmopolit přezdívaný Cosmo.
 
 

Cesta do sportu

Hnědák byl už od tří let v majetku Národního jezdeckého centra v Strömsholmu, kde měl do budoucna fungovat jako školní kůň. Postupně se ukázalo, že přestože je velmi jednoduchý na veškerou manipulaci a ošetřování, hodný a ochotný, na tuto práci je příliš citlivý. I tak ho ve škole ve spolupráci se studenty dovedli ke zkouškám tříletých, v kterých dostal vysoké hodnocení hlavně za cval a skokovou techniku. 
 
V pěti letech si na něj poprvé sedl Jens Fredricson. Připravoval ho na chovatelský šampionát mladých koní ve Flyinge. Na první pohled z něj rozhodně unešený nebyl. „Přišel mi takový příliš vytáhlý. Také byl hrozně citlivý na zvuky,“ uvedl jezdec k prvním dojmům. Po šampionátu se Cosmo vrátil do jezdeckého centra a setrval tam do šesti let.
 

Čtěte také: Stáhl se, když bratr začal stoupat. Jens Fredricson ovšem pořád umí

 
Následně ho koupila firma Strömsholms Marketenteri Markan, která u jezdeckého centra provozuje ubytování a restauraci. Odtud předpona Markan u valachova jména. Majitelé se léta znají s Jensem, a tak ho přesvědčili k další spolupráci, věděli, že je pro Cosma tím pravým. „Jens je velký profesionál, má ohromné znalosti. Vždy byl velmi otevřený signálům, které od Cosma dostával a uměl s nimi pracovat. Věděli jsme, že v tom koni něco je, ale nikdy jsme si nemysleli, že bude až tak dobrý,“ nechala se slyšet jedna z majitelek Ing-Britt Stefanussen.
 

Neodbytný jezdec

Jens měl jako trenér opravdu mnoho zkušeností. Jezdecká kariéra, v rámci které před lety patřil k oporám švédského týmu, ustoupila chovu a výcviku mladých koní. V době, kdy začal připravovat Cosma, rezonovalo mnohem hlasitěji parkurovým světem jméno jeho bratra Pedera, mistra Evropy, mistra světa a několikanásobného olympijského medailisty.
 
Jens do práce s Cosmem vložil všechny své znalosti. Se sedmiletým valachem vyhrál mistrovství Švédska mladých koní. Hnědák ale nebyl úplně spolehlivý. „V těch sedmi osmi letech často na parkuru udělal jednu nebo dvě chyby na konci kurzu. Rychle se unavil. A tak jsem v zimě zvolil trénink dvakrát denně a hodně drezurní práce, s níž mi pomáhala Kyra Kyrklund. To výrazně zlepšilo jeho sílu a vytrvalost a také se změnil jeho styl a rovnováha nad skokem,“ popisuje jezdec a dodává: „V následující sezoně šel devět Velkých cen do 150 centimetrů na národních i mezinárodních akcích, osm dokončil čistě, šest vyhrál.“
 
Stal se z něj nebojácný kůň, což také nebývalo běžné. „Býval pořád v napětí. Často hrozilo, že zastaví před skokem, nebo naopak za ním uteče. Pořád hodně bystří, zaznamená každého ptáčka i sto metrů od nás. Ale na parkuru už je spolehlivý,“ říká Jens.
 
V letech 2019 a 2020 závodila dvojice na dvou a tříhvězdových CSI. Jens viděl velké zlepšení a přál si ukázat, že má koně pro vyšší skákání. Toužil reprezentovat v Poháru národů. Před CSIO5* v La Baule zavolal šéfovi švédského národního týmu Henrikovi Ankarcronovi, že by tam chtěl jet. „Henrik měl k dispozici hodně výborných dvojic a vysvětlil mi, že pro mě není v týmu místo,“ vzpomíná na první odmítnutí Jens.
 
 

Mistři světa

V červnu dostal šanci na tříhvězdovém CSIO Uggerhalne. To sice nepatří do nejsilnější první divize, ale Jens tam dokázal s Cosmem vyhrát Velkou cenu, a když pak znovu zavolal Henrikovi Ankarcronovi, ten svolil a nominoval do na CSIO5¬* do Cách. Rozhodně neprohloupil. Jens s Cosmem absolvovali jeden z nejprestižnějších Pohárů národů s dvěma nulami a pomohl Švédsku k druhému místu.
 
Na podzim 2021 se zapojili do halové části Světového poháru Západoevropské ligy FEI a vyjeli si účast ve finále, jež se konalo v dubnu následujícího roku v Lipsku. Tam pak vystoupali na stupně vítězů, když dojeli třetí za Martinem Fuchsem s Chaplinem a Harriem Smoldersem s Monacem.
 

Psali jsme také: Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno

 
V dalších měsících byli šestí v Grand Prix při Longines Global Champions Tour ve Stockholmu, absolvovali Poháry národů při CSIO5* v Rotterdamu a Falsterbo, kde brali opět šesté místo ve Velké ceně. V srpnu odcestovali s týmem do Herningu do Dánska na mistrovství světa, kde v individuálním hodnocení skončili v top 10 a byli součástí vítězného týmu. 
 
Jens stál při medailovém ceremoniálu na nejvyšším stupínku po boku bratra Pedera a jeho kolegů ze zlatého olympijského družstva z Tokia, tedy Henrika von Eckermanna a Malin Baryard-Johnsson. Měsíc po světovém šampionátu zajel dvě čistá kola v prestižním Poháru národů při CSIO5* v kanadském Spruce Meadows. I tentokrát u toho byl také jeho bratr Peder a aktuální světová jednička Henrik von Eckermann. Čtveřici doplnil Rolf-Göran Bengtsson. Jens je díky svému talentu, ale také díky Cosmovi, zpět ve světové špičce. 
 
„Vždy mu budu ohromně vděčný, že v Cosmopolitovi viděl potenciál. On to opravdu s koňmi umí,“ nechal se slyšet chovatel hnědáka Savgren.
 
Zdroj: FEI, Horsetelex, World Of Showjumping, Wikiwand
 
Foto: Leanjo de Koster, Richard Juilliart / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE