reklama 11C

Modrooký švihák Limonchello: Všude, kam vkročí, přitahuje pozornost

ikonka

Je to jistě jeden z nejfotografovanějších koní na špičkových parkurových závodech, pozornost přitahuje hlavně modrým okem. Hřebec Limonchello NT patří v posledních dvou sezonách do stáje Češky Sáry Vingrálkové. Jaký je a jaké s ním má plány?
11.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Stefano Grasso  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Kdyby se měl volit mezi špičkovými parkurovými koňmi ten s nejzajímavějším exteriérem, dost možná by to vyhrál vestfálský hřebec Limonchello NT. Líbivého hnědáka se širokou lysinou a modrým okem rozpoznají snad všichni fanoušci. Vedle toho, že je krásný, je ale také výborný sportovec. Poslední dvě sezony závodil v českých barvách. Ale pojďme od začátku...
 
Limonchello se narodil v roce 2007, jeho chovatelem je Peter Nagel-Tornau. V původu koně figuruje holštýnský plemeník Lord Caletto jako otec, matka Kyara je po Calidovi I, což byl další z úspěšných holštýnských hřebců.
 
Do mezinárodního sportu se dostal jako sedmiletý. Tehdy byl členem stájí německého jezdce Ludgera Beerbauma, ale sedlal ho jeho krajan Christian Kukuk. „Znám ho od jeho šesti let, takže je to už zhruba čtyři roky. Jezdil jsem ho od prvních soutěží pro mladé koně. Máme spolu velmi speciální vztah,“ řekl na adresu hnědáka Kukuk v roce 2017, kdy společně absolvovali první start v německé národní reprezentaci.
 
Bylo to v St. Gallen při CSIO5*, kde dvojice dokončila dvě kola Poháru národů s jedním shozením. „Jsem si jistý, že ze všech koní, které mám nyní k dispozici, je Limonchello ten nejlepší,“ uvedl tehdy Kukuk.
 
Na svém kontě mají v téže sezoně několik čistých jízd v Global Champions. Nechybovali třeba v Dauhá, Cannes, Monte Carlu, Paříži či Londýně. Skvěle jim v na tomto okruhu vyšel rok 2019, kdy byli oporou družstva Berlin Eagles a byli například u triumfu v Chantilly, když ve dvou jízdách dovezli nulu. 
 
 

Cesta do české stáje

Se začátkem sezony 2020 přišla sportovní pauza. Znovu skákat začal hřebec až v létě, a to pod polským jezdcem Bartoszem Adamusem. Pohyboval se však o několik hvězd níž. S Kukukem už závodil na nejvyšší úrovni CSI5*, s Polákem absolvoval maximálně dvouhvězdové mítinky s velmi nestabilními výkony. Poté následoval přestup do stáje Natálie Czernik. Ani z tohoto spojení nevznikla dlouhodobá spolupráce a kůň přešel k Sáře Vingrálkové. 
 
„Já jsem Limonchella registrovala už v době, kdy s ním závodil Christian Kukuk. To bylo někdy kolem roku 2018. Má to modré oko, tak se nedá moc přehlídnout. Na sociálních sítích, když byly publikované fotky třeba z Globálky, ať z vet-checku nebo opracoviště, tak on byl vždy hodně zajímavý, vždy se mi moc líbil,“ vypráví česká reprezentantka.
 
„Později jsem zjistila, že byl od Christiana prodán do Polska. Nebyl tam nijak dlouho, závodila s ním Natalia Czernik. A pak jsem se dozvěděla, že je na prodej. Našla jsem si nějaké výsledky a videa jízd s Natalií a přišlo mi, že jim to asi úplně nefungovalo. Rozhodla jsem se ho zkusit a hned jsem z něj měla dobrý pocit.“
 
Sára Vingrálková trávila na konci sezony 2021 čas s koňmi na závodech ve španělské Olivě, a právě tam s ním začala víc pracovat a testovat ho v závodním prostředí. „Oficiálně jsem s ním tam ještě nesoutěžila, skákala jsem jen tréninkové parkury, ale cítila jsem se velmi dobře,“ vzpomíná jezdkyně na první spolupráci.
 
V únoru a březnu následujícího roku už byl Limonchello součástí týmu a absolvoval tradiční Sunshine Tour ve Vejeru. „To byly první naše oficiální starty. Bylo to takové občas dobré a občas jsme se ještě sehrávali. Ale po dvou třech měsících to začalo klapat a vzala jsem ho i na pár velkých mítinků, třeba na pět hvězd do Monaka. V létě jsem ho měla přihlášeného jako hlavního koně na Global Champions do Londýna, jenže se bohužel těsně před odjezdem zranil,“ popisuje Sára, jak se první společná sezona zkomplikovala.
 
Zranění si vyžádalo delší sportovní přestávku. Znovu se dvojice vrátila na kolbiště na jaře 2023. Absolvovala desítku mítinků i se soutěžemi Longines Ranking, při nichž málokdy chybovala. Při červnovém CSI v Olomouci dokončila s nulou na čtvrté příčce Grand Prix European Youngster Cupu. To bylo naposled, kdy mohli čeští fanoušci Limonchella vidět. Prozatím…
 
„Letos na jaře by měl zase začít závodit. Doufám, že se vrátí v plné síle. Je to na ježdění hodně jednoduchý nekomplikovaný kůň. Je silný a v parkuru je extrémně pozorný. Pozornější, než vypadá. On působí jako velký těžký typ koně, ale uvnitř je velice senzitivní. Má hodně krve, je citlivý, ale přitom nekouká po všem. Není to o tom, že by se bál, ale není to kůň „mouchy, snězte si mě“, přibližuje hnědákovu povahu aktuálně nejúspěšnější česká parkurová jezdkyně.
 
Na kolbištích by chyběl i jeho atraktivní vzhled. Kam vkročí, tam přitahuje pozornost. Pocítila to i Sára. „On je skutečně moc krásný. Třeba když jsem s ním byla v Monaku, byl to snad nejvíc focený kůň. Stačilo, že se někam zadíval, a už někdo fotil to modré oko.“
 
Limonchello je navíc dobrák. „Na to, že to je hřebec, je neskutečně hodný. Postavíte vedle něj kobylu a on se chová jako valach, což je asi i tím, že nikdy nepřipouštěl. "Hřebčit" začne jen, když chce pamlsek, to ho naučila naše ošetřovatelka,“ směje se jezdkyně. 
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT, poskytla Sára Vingrálková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }