reklama 11B

Legendární Klimke se posledních plánovaných her v Sydney nedočkal

ikonka

Je jednou z největších osobností historie jezdectví. Jeho tréninkové knihy zná snad každý. Patří mezi olympijské rekordmany. Posledních plánovaných her v Sydney se však nedožil. Je tu Lexikon olympijských vítězů věnovaný Reinerovi Klimkemu.
30.10.2019 06:50  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Reiner Klimke se narodil v roce 1936 v Münsteru. Na počátku kariéry se věnoval drezuře, později přešel k všestrannosti, v níž dokonce reprezentoval na své první olympiádě v roce 1960 v Římě. Nakonec to však byla právě drezura, která se stala doslova „jeho“ disciplínou. V počtu nejcennějších kovů z olympijských her se mu vyrovná jen krajanka Isabell Werth. 
 

Nejdekorovanější olympionik

 
Mezinárodní olympijský výbor Klimkeho v jeho profilu na webu označuje jako nejoceňovanějšího či nejdekorovanějšího účastníka olympijských her v jezdeckých disciplínách. Má celkem šest zlatých medailí. První získal s německým týmem v roce 1964 v Tokiu v sedle Duxe. 
 
S družstvem poté triumfoval na všech hrách, kterých se zúčastnil. V roce 1968 v Mexico City opět sedlal Duxe a kromě první příčky v hodnocení týmů bral bronz i v individuální soutěži. V Montrealu o osm let později byl s Mehmedem znovu třetí jako jednotlivec a vyhrál s družstvem. Následovala jeho nejúspěšnější olympiáda v Los Angeles v roce 1984, kde zvítězil v obou soutěžích s Ahlerichem. Čtyři roky poté přidala tato dvojice šesté zlato v Soulu.
 

Olympiádu v Sydney už nestihl

 
Další hry hostila Barcelona v roce 1992 a Reiner Klimke se jich neúčastnil, ani těch v Atlantě v roce 1996. V té době mu bylo šedesát let. Přesto plánoval start na olympiádě v Sydney, jež se konala v roce 2000. Jenže k tomu už bohužel nedošlo. Reiner Klimke zemřel v roce 1999 na infarkt.
 

ČTĚTE TAKÉ: Tait: Kariéru začal tragicky, pak jako náhradník vyhrál olympijské hry

 

Jeho odkaz žije dál

 
Počty medailí, a to i na světových a evropských šampionátech, ovšem nejsou to hlavní, co provází odkaz Reinera Klimkeho. Za svůj život vydal dlouhou řadu tréninkových učebnic, které používalo, a používá dodnes, mnoho jezdců nejen v jejich sportovních začátcích. 
 
Své zkušenosti předal dalším generacím, včetně své vlastní rodiny. Jeho syn Michael závodí v drezuře na úrovni Grand Prix. Ohromné úspěchy pak sbírá jeho dcera Ingrid, která patří ke světové špičce ve všestrannosti. Sama má pěknou sbírku olympijských medailí. Je úřadující mistryní Evropy, titul se jí podařilo obhájit v srpnu 2019 na šampionátu v Luhmühlenu.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE