reklama 11C

Lexikon olympijských vítězů: Mark Todd

ikonka

Legenda světové všestrannosti a sportovec, k němuž snad každý jezdec i fanoušek musí vzhlížet s respektem. Novozélanďan Mark Todd se ve své kariéře účastnil sedmi olympiád, z nichž má dvě individuální zlata. Další díl lexikonu vítězů je tady…
31.12.2018 14:27  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Mark Todd se narodil v roce 1956 v novozélandském městě Cambridge a od mala chtěl být žokejem. Jenže s výškou metr devadesát se mohl s dostihovým sportem rozloučit. S koňmi se ovšem rozloučit nechtěl a tak se začal věnovat klasickému jezdectví, konkrétně všestrannosti.
 
Jeho první zkušenost se závody celosvětového významu přišla v roce 1978, kdy se v USA účastnil mistrovství světa. Vedl si tam skvěle, po krosu byl druhý, jenže poté ze soutěže odstoupil pro zranění, které utrpěl jeho kůň právě v terénní jízdě.
 
Na olympijské hry se dostal poprvé v roce 1984 do Los Angeles a hned zazářil. V sedle Charismy dokázal vybojovat zlato. To se mu podařilo také o čtyři roky později v Soulu, kde jej opět podpořil Charisma. Tmavý hnědák i jeho jezdec byli tou dobou největšími sportovními hvězdami Nového Zélandu. Todd byl ve své zemi vyhlášen v roce 1988 sportovcem roku a také vstoupil do sportovní síně slávy. Navíc je držitelem Řádu britského impéria, jenž získal už po prvním olympijském triumfu.
 
Kariéra Charismy byla ukončena po OH v Soulu a nakonec se dožil krásných třiceti let. Konec kariéry Marka Todda to však pochopitelně nebyl. V roce 1992 vybojoval v Barceloně týmové stříbro a v Sydney v roce 2000 bylo družstvo Nového Zélandu třetí. Bez nadsázky se dá říct, že za popularitu všestrannosti v této ostrovní zemi může právě Mark Todd. Pod jeho vedením vyrostl třeba Andrew Nicholson, další z veleúspěšných militaristů, který o něm údajně jednou prohlásil, že by mohl jezdit cross-country i na krávě.
 
Mark Todd nakonec po olympiádě v Sydney ohlásil odchod do „důchodu“. Jenže důchodcem Todd opravdu není a tak se do vrcholového sportu po pár letech vrátil. Nejprve působil jako trenér družstva Nového Zélandu v Aténách 2004 a nakonec v Pekingu respektive Hong Kongu v roce 2008 opět startoval. Dojel sedmnáctý. O čtyři roky později v Londýně v sedle Campina obsadil třetí místo v soutěži týmů. Stal se tak sportovcem s nejdelším časový rozestupem mezi první a poslední medailí získanou na olympiádě. Dělí je neuvěřitelných osmadvacet let. Za svůj přínos sportu na Novému Zélandu dostal řád za zásluhy.
 
V roce 2016 závodil v Riu de Janeiru. Bylo mu rovných šedesát let a v konkurenci mnohdy o dvě generace mladších jezdců skončil na sedmém místě! Nenechal si ujít ani Světové jezdecké hry v Tryonu 2018. Ostatně ze Světových jezdeckých her má za svou kariéru celkem čtyři cenné kovy.
 
Foto: FEI



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE