reklama 11D

Lexikon olympijských vítězů: Nicole Uphoff

ikonka

V tomto díle Lexikonu olympijských vítězů si představíme německou drezurní jezdkyni, která závodila třikrát na olympijských hrách a hned dvakrát získala zlatou medaili, jak ze soutěže jednotlivců, tak ze soutěže týmů. Nicole Uphoff…
29.12.2018 15:18  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Nicole Uphoff se narodila v roce 1967 v Duisburgu. Do vysokého mezinárodního sportu vstoupila ve dvaceti letech. To už dva roky jezdila svého životního koně Rembrandta a rok trénovala pod vedením známého trenéra Uweho Schulten Baumera. S Rembrandtem, s nímž utvořila dvojici ještě jako juniorka, prožila úspěšnou kariéru, která jí zařadila mezi legendy jezdeckého sportu. 
 
Vestfálský tmavý hnědák byl přesně o deset let mladší než jeho jezdkyně. Když spolu poprvé zvítězili na olympiádě v roce 1988 v Soulu, jí bylo teprve jednadvacet let! V tak mladém věku navíc vybojovala zlato nejen jako jednotlivec, ale také s německými kolegy triumfovala v hodnocení družstev. Těsně před olympiádou přitom opustila trenéra a přešla ke koučovi národní reprezentace Harrymu Boldtovi. Po čtyřech letech svůj úspěch zopakovala, když vyhrála s Rembrandtem na olympijských hrách v Barceloně, a to opět v obou hodnocených soutěžích.
 
Forma koně před další olympiádou v roce 1996 v Atlantě začala klesat a Uphoff nakonec nebyla zařazena do německého kádru. Využila však práva pro vítěze přechozích her, které poskytovala pravidla, a do Ameriky tak stejně zamířila. Obsadila konečné 14. místo poté, co před poslední úlohou odstoupila kvůli zranění koně. Ve stejném roce se pak fanoušci vrcholné drezury s valachem rozloučili během podzimních závodů Stuttgart German Masters. Příhodnější akci si nemohla vybrat, protože Grand Prix ve Stuttgartu vyhrála v kariéře s tímto koněm celkem sedmkrát. Rembrandt pak dožil na farmě jezdkyně do svých čtyřiadvaceti let, kdy musel být uspán. 
 
Nicole Uphoff pak více než dva roky hledala dalšího koně do mezinárodní úrovně. Nutno přiznat, že tak výjimečné zvíře jako byl Rembrandt už nikdy nenašla. V roce 1998 začala závodit na hřebci Borbet Rubinstein, v tréninku měla i jeho potomky. Spekulovalo se o tom, že v roce 2000 nastoupí v německé sestavě v Sydney, ale nestalo se tak. Uphoff závodila až do roku 2013, kdy ukončila kariéru. 
 
Vedle aktivního sportu působila také jako televizní komentátorka. Je držitelkou ceny Sportovkyně Německa. Kromě olympijských titulů má na svém kontě řadu úspěchů z dalších významných závodů. Z evropských šampionátů má z individuálních i týmových soutěží celkem šest zlatých medailí. Je mistryní světa z prvních Světových jezdeckých her, které se konaly ve Stockholmu v roce 1990. O čtyři roky později vybojovala první místo s družstvem na dalších světových hrách v Haagu. To je jen krátký výčet výsledků, mezi nimiž je řada vítězství v soutěžích na závodech CDI.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE