reklama 11C

Leslie Law: Olympijský vítěz, který se o svém triumfu dozvěděl až doma

ikonka

Jeden z nejzajímavějších momentů v historii olympijských her nastal po skončení soutěže všestrannosti v roce 2004 v Aténách. Brit Law se stal zlatým medailistou. Překvapený byl celý svět a nejvíc on. Dozvěděl se o tom až po návratu na ostrovy.
14.02.2019 11:45  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
Je tu další díl Lexikonu olympijských vítězů. V jejich přehledu v klasickém jezdectví najdeme vedle dalších také jméno Leslieho Lawa. Jezdec všestrannosti má zlatou medaili z olympiády, která se konala v roce 2004 v Aténách. 
 
Britský reprezentant k ní přišel trochu kuriózním způsobem. Po projetí posledního účastníka cílem závěrečného parkuru byl na druhém místě. Z Řecka odjel zpátky do Británie se stříbrem a za pár dní už závodil s mladým koněm v anglickém Solihullu. A právě tam se dozvěděl, že výsledky se z rozhodnutí sportovní arbitráže mění. 
 

Příběh vítěze z Ria Nicka Skeltona čtěte zde

 
Německá jezdkyně Bettina Hoy, která byla dekorovaná jako vítězka, dodatečně přišla o zlato. Rozpory o jejím výsledku, hlavně o dosaženém čase, panovaly už během soutěže. Rozhodčí penalizovali Hoy už tehdy, protože projela dvakrát startem. Ale německá ekipa podala protest, uspěla a Hoy obsadila první místo.
 
Jenže ke sportovní arbitráži doputoval po skončení her protest olympijských výborů USA, Francie a Velké Británie. Dvojí start prokazovaly videozáznamy, arbitráž dala za pravdu těmto třem zemím a Němce bylo přidáno dvanáct trestných bodů. Leslie Law se tak „ex post“ stal šampionem. Na třetí místo se posunula původně čtvrtá Pippa Funnell, závodící rovněž v britských barvách. 
 
Zlí jazykové tvrdí, že Law vybojoval zlato „doma v obýváku“, to však není spravedlivé. Jednak byl původně druhý a už to samo o sobě je pro mnoho sportovců nedosažitelný úspěch, který svědčí o kvalitách jezdce. A také v jiných soutěžích dokazoval, že patří ke špičce. Má tři týmové zlaté medaile v z mistrovství Evropy, na olympiádě v Sydney byl součástí stříbrného družstva a druhé místo obsadil i v Aténách v soutěži týmů. Má také řadu umístění či vítězství na vyhlášených čtyřhvězdových závodech, například v Burghley nebo Badmintonu. Dnes čtyřiapadesátiletý Brit už aktivně nezávodí. 
 
Foto: Wikipedie Leslie Law




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE