reklama 11B

Lexikon olympijských vítězů: Rodrigo Pessoa

ikonka

Šampión, hvězda i smolař, tak by se dala shrnout jeho kariéra. Brazilský parkurový jezdec Rodrigo Pessoa je dalším sportovcem, jemuž věnujeme článek z rubriky „Lexikon olympijských vítězů“. Zlato získal na olympiádě v roce 2004.
27.12.2018 15:24  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Rodrigo Pessoa se narodil v roce 1972 ve Francii. Má brazilské občanství, stejně jako jeho slavný otec Nelson, jenž také žije v Evropě a po jezdecké kariéře se věnuje trénování. Cesta Rodriga do nejvyššího sportu tak byla předem předurčená.
 
Perličkou je, že když se Rodrigo Pessoa poprvé ocitl na olympiádě, což bylo v roce 1992 v Barceloně, kde byl ve svých devatenácti nejmladším účastníkem, jeho otec tam startoval také. A byl naopak nejstarším účastníkem, bylo mu tehdy šestapadesát let. Otec a syn, nejstarší a nejmladší startující spolu závodili v jednom družstvu pod brazilskou vlajkou.
 
Zatímco týmu se příliš nevedlo, mladičký Rodrigo Pessoa v kvalifikačních kolech zářil. Do finále šel po třech parkurech jako lídr. Senzace se však nakonec nekonala. V sedle irského valacha Special Envoy nasbíral 16 trestných bodů a klesl výsledkovou listinou na konečné deváté místo. Svými výkony dal tušit, že z něj roste megahvězda.
 
O čtyři roky později v Atlantě už dosáhl s týmem Brazílie na bronz. V individuální soutěži ovšem opět propadl ve finále. Sedlal TomBoye a po základní části byl druhý. Nakonec po jedné chybě a překročení času opět skončil devátý. 
 
Na výsluní se dostal v roce 1998, kdy jako nejmladší jezdec historie vyhrál s koněm Gandini Lianos Světové jezdecké hry v Římě. A navíc od tohoto roku se vyšvihl do nejvyšších pater výsledkových listin s hřebcem Baloubet du Rouet, jenž byl bez pochyb jeho životním koněm. 
 
Vyhrál s ním finále Světového poháru v letech 1998, 1999 a 2000 a není tak divu, že na olympijské hry do Sydney v roce 2000 odjížděl jako největší favorit. A tuto roli plnil po všechna kvalifikační kola. Ze třech těžkých parkurů měl pouze 5 trestných bodů a před finálovou soutěží byl na prvním místě. Jenže finále na olympiádě je pro Pessou snad prokleté.
 
Úvod dvoukolové soutěže zajel opět bezchybně a nejcennější kov viděl na jeho krku snad už každý. Ovšem v tomto sportu není nikdy nic jisté. Přišla poslední a rozhodující jízda. Fenomenální ryzák Baloubet, s nímž v posledních sezonách neměl téměř konkurenci, opakovaně odmítl poslušnost a dvojice byla vyloučena. Bronz ze soutěže družstev byl po třech zmařených finále slabou náplastí. 
 
Nakonec to byly až čtvrté olympijské hry v roce 2004 v Aténách, v jejichž výsledcích je Pessoa zapsaný jako vítěz. Jenže ani tam to nemělo tak jednoznačný průběh. Zlato původně získal Ir Cian O´Connor, jenže byl dodatečně diskvalifikován pro pozitivní dopingový nález u koně Crystal a Pessoa tak postoupil z druhé příčky. 
 
Dalo by se tedy možná namítat, že olympiádu „nevyhrál“, jenže pravidla jsou jasná, takže je vítězem. A především Rodrigo Pessoa je bez diskuze hvězdou světového parkuru přelomu tisíciletí. Jeho ryzák Baloubet du Rouet se v žebříčcích nejúspěšnějších skokových plemeníků pohybuje stále v absolutní špičce. Pessoa je aktuálně manažerem národního týmu Irska.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE