reklama 11B

Ludger Beerbaum: Legenda v sedle. Z olympiád má čtyři zlaté medaile

ikonka

Když se řekne německá skoková reprezentace, snad každému se vybaví jako první jméno Ludgera Beerbauma. Ten je totiž bez nadsázky legendou. Ovšem ani jemu se nevyhnuly slabší chvíle, včetně potíží s dopingem. Je tady další Lexikon olympijských vítězů.
14.03.2019 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Ludger Beerbaum je synonymem světového parkuru. První olympijské zlato má z roku 1988, a přitom ho i o více než třicet let později stále vídáme na světových kolbištích v nejtěžších soutěžích. Jen v německém reprezentačním družstvu už se neukazuje. V roce 2016 se vzdal své pozice v národní reprezentaci s tím, že už toho v týmu zažil hodně a je třeba dát prostor mládí. Zažil toho opravdu dost! 
 
Narodil se v roce 1963 v Severním Porýní - Vestfálsku. Jezdit začal na poníkovi v osmi letech a přes úspěchy už v juniorském věku se dopracoval do vrcholných soutěží určených pro seniory. V záloze měl byznys, věnoval se studiím na obchodní škole. Koně však zcela převládli.
 
Za svou kariéru nasbíral neuvěřitelnou kolekci trofejí a medailí. Na olympijských hrách startoval poprvé v roce 1988 v pětadvaceti letech a v sedle koně The Freak, jehož původně jezdil další známý skokan Hugo Simon, si dojel pro zlato v hodnocení týmů. O čtyři roky později už to bylo individuální první místo. Obsadil ho na olympiádě v Barceloně v roce 1992 a jeho parťákem byla Classic Touch. 
 
Za další čtyři roky nato odjížděl znovu se zlatou medailí z družstev. Tehdy Beerbaum sedlal fenomenální klisnu Ratinu Z. A na nejvyšší příčky vystoupal i na dalších hrách v pořadí, v roce 2000 v Sydney. Opět to byla soutěž družstev a tentokrát podržel německou sestavu ve dvojici s hřebcem Goldfeverem. Stejného hřebce sedlal i v Aténách 2004. Beerbaum tam však byl diskvalifikován. V Hong Kongu se v roce 2008 na stupně vítězů nedostal a v Londýně nestartoval. Poslední medaili má z her z Ria, kde s Casellem patřil k bronzovému družstvu.
 
Úspěchy sbíral i na dalších důležitých akcích. Mistrem Evropy se jako jednotlivec stal dvakrát, jednou byl v individuálním pořadí druhý a dvakrát třetí. Čtyřikrát nechyběl v německé sestavě při jejich vítězství na evropském šampionátu. Spolu s kolegy byl také dvakrát na nejvyšší příčce na mistrovství světa.
 
Vyhrál finále Světového poháru, třikrát byl vyhlášen jezdcem roku, jednu z nejvíce ceněných Velkých cen při German Masters ovládl osmkrát v kariéře. Opakovaně byl v pozici světové jedničky na žebříčku FEI. 
 
Ani jemu se nevyhnula noční můra sportovců - problémy s dopingem. A to na olympiádě v Aténách. S Goldfeverem tam tehdy podával velmi dobré výkony. Dopomohl družstvu ke zlaté medaili, aby titul Němci vzápětí ztratili. Goldfever byl totiž po posledním týmovém kole testován na zakázané látky s pozitivním výsledkem. Našel se betamethason. Beerbaum byl přesvědčen, že látka se nacházela v masti, kterou použili na podrážděnou kůži. Veterináři FEI uznali, že koně nemohla nijak ovlivnit při jeho výkonu a poskytnout mu výhodu. Nicméně pravidla jsou jasná a dvojice byla diskvalifikována. Její výsledek se tak nepočítal ani týmu. Němci si však vedli natolik dobře, že se i při součtu výsledků zbylých členů udrželi na stupních vítězů. Byli třetí. Z kauzy těžili Američani, kteří se posunuli na první místo, stříbro brali Švédi. Celé řecké hry poznamenal „koňský“ doping. Výsledky se posouvaly i mezi jednotlivci. Ir Cian O´Connor vyhrál a později byl ze stejného důvodu diskvalifikován a zlato bral Rodrigo Pessoa. 
 
Pozitivní testy u koní měli i jezdci všestrannosti Rakušan Harald Riedl u koně Foxy XX a Němka Bettina Hoy u Ringwood Cockatoo. Ta na olmypiádě získala původně zlato, nakonec o něj přišla ze zcela jiných důvodů, o kterých píšeme v jiném díle lexikonu o britském reprezentantovi Lesliem Law. Pozitivní test u koně zůstal v jejím případě po slyšení veteřináře německé ekipy ze strany FEI bez postihu. 
 

Rodrigo Pessoa v lexikonu olympijských vítězů - jeho příběh je ZDE

 
Beerbaumovu auru světové hvězdy to nijak nenarušilo. Vždyť toho dokázal tolik. Navíc své úspěchy nedává nijak okázale najevo a je to zábavný člověk. V rozhovorech pro média často vtipkuje. Před startem Super Grand Prix při Global Champions PlayOffs loni v prosinci v Praze na otázku, jak by charakterizoval sebe a ryzáka Casella, s nímž ve dvojici šel do soutěže, řekl se smíchem: „Starý muž na starém koni“. V extrémně těžké soutěži otevřené pro vítěze jednotlivých Velkých cen Global Champions pak „starý muž na starém koni“ dojel druhý…
 
 

Foto: Stefano Grasso / LGCT





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE