reklama 11A

Lexikon olympijských vítězů: Michael Jung

ikonka

V dalším díle naší zimní rubriky věnované sportovcům, kteří díky vítězství na olympiádě vstoupili do dějin světového jezdectví, zabrousíme do nedávné historie. Dvojnásobný zlatý medailista Michael Jung je stále aktivním a úspěšným jezdcem...
25.12.2018 15:14  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Foto: FEI / Trevor Holt
 
Ačkoliv je mu teprve 36 let a i v současnosti patří ke světové elitě, je německý jezdec všestrannosti Michael Jung legendou. Olympijské hry se mu podařilo ovládnout dvakrát v individuálním hodnocení a jednou v soutěži družstev. Zlato si odvezl v roce 2012 z Londýna a v roce 2016 z Ria.
 
Jeho silnou stránkou jsou pevné nervy, s kterými zvládá vypjaté situace během nejtěžších soutěží. V Londýně byl po drezuře pátý, kros a parkur však zvládl bez zaváhání, zatímco jeho soupeři postupně sbírali trestné body a klesali výsledkovou listinou. V Riu začal třetí nejlepší drezurou, a na zlato dosáhl také díky ledově klidným výkonům v terénní zkoušce a na kolbišti.
 
Zlatých medailí, ať ze soutěže jednotlivců nebo družstev, má Michael Jung z vrcholných akcí za poslední desetiletí celkem jedenáct.
 
Jeho první výrazný úspěch mezi seniory přišel v roce 2010, kdy zvítězil při Světových jezdeckých hrách v Kentucky. V té době měl na kontě sedm let starý titul z mistrovství Evropy mladých jezdců a právě startovala neuvěřitelná série triumfů, jež je v tomto sportu zcela ojedinělá.
 
Po WEG 2010 obsadil Michael Jung první místo na třech po sobě jdoucích evropských šampionátech seniorů v letech 2011, 2013 a 2015. To se povedlo v historii kromě něj jen jednomu jezdci všestrannosti. Jeho nejúspěšnějšími koňskými svěřenci byli či jsou La Biosthetique Sam, FischerRocana, Halunke a FischerTakinou.
 
Michael Jung se narodil v roce 1982 v Bad Soden v Hesensku. Díky otci Joachimovi Jungovi, který je bývalým drezurním a parkurovým jezdcem, seděl poprvé na koni už jako dítě. Není divu, že jeho záběr je skutečně všestranný. Vždyť patří mezi výborné skokany, můžeme ho vidět i v soutěžích na úrovni čtyř a pěti hvězd. V žebříčku FEI skokových jezdců - specialistů se pohybuje v druhé stovce. Pro představu – to je vyšší umístění, než na jakém se drží aktuálně nejlepší český parkurový reprezentant. V tabulce jezdců všestrannosti je se závěrem roku 2018 čtvrtý. Od roku 2015 do května 2018 nepřetržitě držel pozici jedničky. 
 
Michael Jung je bez nadsázky fenomén, a i když v posledních měsících na mezinárodním poli nezáří jako dřív, do svých 36 let dosáhl tolika úspěchů, kolika se nepodaří dosáhnout většině vrcholových jezdců za celý život. 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE