reklama 11A

Lexikon olympijských vítězů: František Ventura

ikonka

V naší nové rubrice vás seznámíme s osobnostmi světového jezdectví, které se do historie zapsaly jako vítězové olympijských her. A komu jinému bychom měli věnovat první díl, než jedinému českému držiteli zlata z OH Františku Venturovi.
19.12.2018 11:50  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Kapitán František Ventura je jediným jezdcem, který v českých barvách (tehdy československých) dosáhl na zlatou olympijskou medaili. Je notoricky známý fakt, že se tak stalo v roce 1928 v Amsterdamu a jeho koňským partnerem byl ryzák Eliot. Údajně velmi temperamentního a neovladatelného koně dokázal zkrotit právě Ventura, který patřil mezi skvělé armádní jezdce a v Eliotovi poznal jeho slibný potenciál.
 
Ventura se narodil v roce 1895 ve východních Čechách. V první světové válce sloužil u hulánského pluku a po jejím skončení absolvoval jezdeckou školu ve francouzském Saumuru. Jezdíval i dostihy, ale po velkých parkurových úspěších v roce 1922 se soustředil už jen na skoky. 
 
V roce 1928 se s Eliotem představil na olympiádě v Amsterdamu. Traduje se historka, že se Ventura tehdy na hrách vsadil s Rudolfem Poplerem, dalším legendárním jezdcem slavné generace, o to zda někdo překoná bez shození velký oxer, který měl 160 cm na výšku a 200 cm na šířku. Odměnou mělo být pět lahví šampaňského. František Ventura s Eliotem jako jediný překonal nejen tuto překážku, ale všechna olympijská kola bez zavávání a vybojoval zlato. Právě po této olympiádě byl povýšen do hodnosti kapitána.
 
Dva roky po triumfu utrpěl Ventura úraz po pádu z koně a byl nucen přestat jezdit. Věnoval se trénování a také práci rozhodčího. Po nástupu komunismu byl vyhozen z armády, z níž vystoupil s hodností plukovníka. Často pak pracoval v podřadných profesích. Zemřel v roce 1969.
 
Ani Eliot se nedočkal zaslouženého klidu. V roce 1936 byl vyřazen ze sportu, šel do koňského „důchodu“ k jistému panu Košťálovi. Ten byl během druhé světové války popraven nacisty pro napomáhání odboji a Eliot byl poslán na jatka.
 
Talent a jezdecké umění této dvojice však nikdy nebude zapomenuto. Vždyť od roku 1928 se zatím žádnému československému ani českému jezdci nepodařilo vyhrát olympijské hry.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE