reklama 11D

Pierre Durand: Jappeloup mu udělil lekci, aby ho pak donesl ke zlatu

ikonka

Francouzský jezdec Pierre Durand dokázal zvítězit na olympiádě v Soulu v roce 1988. Nemalý podíl na tom měl jeho „malý ošklivý“ kůň, dnes legendární Jappeloup, který svému jezdci dokázal udělit pořádnou lekci. Je tady další díl olympijského lexikonu.
05.06.2019 07:10  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Dvojice, podle které byl v roce 2013 natočen celovečerní film. Pierre Durand a Jappeloup de Luze vyhráli olympijské hry v roce 1988 v Soulu a právě jim věnujeme další díl olympijského lexikonu. 
 
Pierre Durand se narodil v roce 1955 v St Seurin sur l'Isle ve Francii. Na parkurech se mu dařilo už jako juniorovi, mistrovství Francie vyhrál v mládežnických kategoriích dvakrát, v roce 1969 a 1972. V tom roce ho také Francouzská jezdecká federace vyslala jako součást ekipy na mistrovství Evropy juniorů do Irska. 
 

Jappeloup, budoucí filmová hvězda

 
Výrazné úspěchy však začal sbírat až jako senior. To už jezdil Jappeloupa. Koupil ho až napodruhé v jeho pěti letech, líbila se mu jeho síla odrazu a pružnost. Poprvé, když ho viděl jako čtyřletého, se mu zdál příliš malý. Vraný Jappeloup se narodil plnokrevné matce Vénérable, otec byl klusák Tyrol II a byl opravdu menšího vzrůstu. Původně měl běhat steeplechase, ale k dostihům se nikdy nedostal. Jezdila ho parkurová jezdkyně a u skákání také už zůstal. 
 
Dvojice spolu začala dosahovat výborných výsledků. Vyhrála řadu Grand Prix i mistrovství Francie. Jappeloup byl ale svéhlavý, dost temperamentní a jezdec s ním měl ve výsledcích značné výkyvy. Snad proto, že na něj šel příliš silou.
 

Zmařené olympijské naděje

 
Největší lekci dostal od Jappeloupa na olympijských hrách v Los Angeles v roce 1984. Francouzský tým měl tehdy na dosah bronz, jenže Jappeloup odmítl důraznému Durandovi poslušnost a shodil ho do překážky. Kůň utekl, jezdci zůstala v ruce uzdečka a Francouzům zůstaly oči pro pláč.
 

ČTĚTE TAKÉ: Příběh olympijského vítěze Erica Lamaze

 

Pomohla změna přístupu

 
Pierre Durand věděl, co v jeho koni je, a pokud chtěl pokračovat ve spolupráci, musel změnit přístup. Výsledky se dostavily. V roce 1987 vyhráli evropský šampionát v St. Gallen, uspěli v evropském finále Světového poháru, kde dvakrát zvítězili, a přišly olympijské hry v roce 1988 v Soulu.
 
Dvojice přispěla výbornými výkony Francouzům k bronzu, vrchol však nastal v soutěži jednotlivců. Durand s Jappeloupem byl v kvalifikaci až osmnáctý, ale ve finále zajel první kolo jen za 0,25 trestného bodu. Čistě šel pouze Němec Karsten Huck na Nepomukovi. V druhém kole ovšem Huck chyboval a inkasoval čtyři trestné body, zatímco Durand dovezl jeden trestný bod. Stal se tak olympijským vítězem, a když jel čestné kolo, zavěsil medaili Jappeloupovi na martingal jako projev uznání.
 

Konec kariéry Jappeloupa

 
Pierre Durand říkal o Jappeloupovi, že je ošklivý a působí nemotorně. To platilo ovšem „ze země“. V sedle jezdec cítil jeho ohromnou energii, která ho donesla až k olympijskému zlatu. 
 
Jappeloup odešel v roce 1991 do koňského důchodu. Dlouho si ho však neužil, za dva měsíce nato uhynul na zástavu srdce. Vzhledem k vysoké pojistce koně se prý spekulovalo o úmyslu, jezdec se ovšem proti nařčení bránil a za pravdu mu dal soud. O partnerství Duranda a Jappeloupa byl natočen v roce 2013 celovečerní film. 
 
Durand už se na žádné pozdější olympiádě neukázal. Stal se funkcionářem ve Francouzské jezdecké federaci a v roce 2014 usiloval o pozici Prezidenta FEI. Ve volbách však neuspěl. Porazil ho současný šéf FEI Ingmar de Vos.
 
Foto: Wikipedie




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE