reklama 11B

Eric Levallois: Svět by Diamanta neznal, otec ho zachránil jako hříbě

ikonka

Uhynul Diamant de Semilly. Hvězdný plemeník prožil úspěšnou sportovní kariéru a dožil se jednatřiceti let. Přitom měl dvakrát namále. Poprvé hned po dramatickém porodu, podruhé v roce 2008, kdy jeho život visel doslova na vlásku.
19.02.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Hřebčín Haras de Semilly truchlí nad ztrátou Diamanta de Semilly, který uhynul 15. února. Hřebec byl jejich vlajkovou lodí. Byl úspěšný ve skokovém sportu a i mezi jeho potomky je mnoho vynikajících sportovních koní. Pojďte si ho připomenout.
 
Hnědák plemene Selle Francaise se narodil v roce 1991. Jeho otec Le Tot de Semilly patřil mezi plemeníky hřebčína Haras de Semilly, který založili ve francouzském Couvains manželé Germain a Micheline Levallois. A Germain Levallois se o Diamanta musel postarat, když byl čerstvě narozené hříbě. Jeho matka Venise des Cresles totiž nepřežila porod. 
 
„Chovatel zavolal mému otci a zcela přímočaře mu sdělil, aby si pro hříbě přijel, jestli chce, aby přežilo. Že není připravený piplat ho na flašce. A ten se tedy sebral a jel pro něj. Svět by nikdy Diamanta nepoznal, kdyby ho můj táta nezachránil tím, že se ho ujal a věnoval mu spoustu času,“ vzpomínal na hnědákův vstup do života Eric Levallois. Právě syn Germaina Levalloise Eric se stal jediným jezdcem, který kdy sedlal tohoto koně ve sportovních soutěžích. 
 
Pracovat s ním začal v roce 1994. V té době nebyl žádným nezkušeným zelenáčem. Měl za sebou řadu výborných výkonů s klisnou Graine d’Oria, s níž se účastnil mimo jiné mistrovství Evropy mladých jezdců v letech 1982 a 1983. V seniorské reprezentaci zažil Poháry národů s hřebcem Le Tot de Semilly. V roce 1994 zakládal navíc vlastní areál a chov v Beaufouru. Diamanta si tam bral sebou od rodičů z Couvains. Jak sám říká, spojení s Diamantem mu změnilo život. 
 
 

Světové zlato

Eric si s hnědákem vytvořil silné pouto. Na kolbištích se jim spolu dařilo. Vrcholy jejich společné sportovní kariéry přinesla sezona 2002. Při Světových jezdeckých hrách ve španělském Jerezu de la Frontera vybojovali spolu s kolegy z francouzského národního týmu zlato. V individuálním pořadí byli v top 10. V témže roce se stali mistry Francie.
 
Následovalo mistrovství Evropy 2003 v Donaueschingenu, kde Francie získala stříbrné medaile v soutěži družstev a Eric s Diamantem byli znovu u toho. 
 
Zásadní bylo ovšem působení hnědáka v chovu. Diamant dal parkurovému sportu řadu úspěšných potomků. A někteří z nich pokračují v jeho stopách i jako vyhledávaní plemeníci. Třeba Emerald či Don VHP Z, jež oba v parkurech výborně prezentoval Nizozemec Harrie Smolders. S Emeraldem byl v roce 2016 druhý ve finále Světového poháru a o pár měsíců později nastoupil v nizozemských barvách na olympiádě v Riu. V sedle Dona VHP Z pro změnu absolvoval Světové jezdecké hry v Tryonu 2018.
 

Čtěte také: Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země

 
Dalším úspěšným potomkem Diamanta je hnědák Utamaro d Ecaussines, kterého jako mladého koně sedlal Španěl Manuel Fernandez Saro, po něm William Whitaker a závěr kariéry prožil pod sedlem s belgickým jezdcem Nielsem Bruynseelsem. Němec Christian Ahlmann má k dispozici Dominatora 2000 Z. Pohybuje se s ním po nejvýznamnějších parkurových akcích.
 
Zmínit bychom měli i holštýnského hřebce Diarada, jehož chovatelé s oblibou využívají jako plemeníka, a který skákal s Belgičanem Jonasem Vervoortem parkury úrovně do 150 centimetrů na mezinárodních mítincích. Pro dokreslení odkazu Diamanta stačí dodat, že po sobě nechal přes pět tisíc potomků. Více než čtyři sta z nich dosáhlo vysoké parkurové výkonnosti. 
 
 

Symbol hřebčína

I přes úctyhodný věk, kterého se Diamant dožil, mluví členové rodiny Levallois o jeho odchodu jako o obrovské ztrátě. Pro ně byl jejich symbolem. „Ten šok není o nic menší, i když mu bylo jednatřicet let a mohli jsme jeho konec očekávat. Dokonce jsme ho očekávali už v minulosti,“ naráží zástupci hřebčína v oficiálním rozloučení s hřebcem na fakt, že v roce 2008 přežil tři těžké po sobě jdoucí koliky, kdy došlo při operaci k zástavě oběhu, a Diamant byl jen zázrakem zachráněn.
 
„Není to jen stránka historie, která se tímto otočila. Je to výjimečná historie, která byla tebou napsána, a která bude dál pokračovat. Změnil jsi náš osud, náš život. Skrz tvou produkci jsi ovlivnil i životy mnoha jezdců, majitelů a chovatelů,“ píší představitelé Haras de Semilly na rozloučenou hřebci, který byl v roce 2015 vyhlášen nejlepším plemeníkem světa a stabilně se po léta drží na předních příčkách žebříčku Světové chovatelské federace sportovních koní WBFSH.
 
 
Zdroj: FEI, Zangersheide Magazine, Haras de Semilly, World of Show Jumping
 
Foto: Dirk Caremans / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE