reklama 11C

Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země

ikonka

Silná fyzicky i psychicky, vždy jde dopředu a nezajímá ji, přes co skáče. Zároveň na parkuru myslí a hledá řešení. Její jezdec Daniel Deusser říká, že toho má ještě hodně před sebou. O kom je řeč? O klisně, která dostala jméno „Zabijácká královna“.
12.02.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Často se v našich profilech top koní věnujeme těm, kteří už mají kariéru za sebou. Tentokrát se zaměříme na klisnu, jež má podle jejího jezdce ještě hodně před sebou. Klisnu, která už párkrát dostála svému jménu a konkurenci na závodech zašlápla do země. 
 
Hnědka plemene belgický teplokrevník Killer Queen VDM se narodila v roce 2010. Podíleli se na tom hned tři lidé: Walter Lelie a Dirk a Ann Bruggeman-Carpentier z Belgie. Těm se podařilo namíchat kvalitní geny. Otcem klisny je Eldorado vd Zeshoek TN, a jeho otcem je plemeník Clinton po Corrado I. Neméně zajímavá je matka. Ryzka Derly Chin de Muze po For Pleasure dosáhla nejvyšší parkurové výkonnosti a pod Ericem Lamazem startovala na olympiádě 2012 v Londýně. 
 
Jako mladou sedlal Killer Queen právě Walter Lelie. „Už tehdy skákala neuvěřitelně. Pořád se zlepšovala. Vyhráli jsme spolu belgické národní mistrovství v kategorii čtyřletých koní. Později jsem si řekl, že jí chci dát šanci jít ještě dál. Vždy jsem v ni věřil,“ vzpomínal Lelie v rozhovoru pro World Of Show Jumping, při němž nešetřil chválou. „Jednu věc ji nikdo nikdy nemusel učit, a to jak skákat. To v ní vždy bylo. Také je velmi silná, jak fyzicky, tak psychicky. Není to složitý kůň a zná perfektně svojí práci. Na kolbišti jako by myslela dopředu a hledala řešení.“
 
 

Partnerství s Deusserem

Lelie pro hnědku pečlivě vybíral budoucího parťáka. „Viděl jsem dost jezdců, kteří chtěli jezdit rychle s mladými koňmi. Jedna věc je vyhrávat všechno s mladým koněm, a úplně něco jiného je, udržet to tak i v pozdějším věku. S dobrým mladým koněm musíte být velmi opatrní.“
 
Od roku 2017 sedlá Killer Queen německý reprezentant Daniel Deusser. A přestože lidově řečeno netlačil na pilu, hned v první sezoně zapsal řadu vítězství v soutěžích CSIYH. Jako osmiletá vyhrála Killer Queen pod Danielem dvoukolovou Grand Prix při CSI3* Bonheiden a při CHIO v Cáchách zářila v Youngster Tour. Jedno kolo ovládla a ve finále obsadila druhé místo. 
 

Čtěte také: Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán

 
Dvojice se postupně dostávala mezi světovou elitu a začala se pravidelně objevovat v nejvyšších patrech výsledkových listin z pětihvězdových mítinků. Namátkou jmenujme první místo ve stopětapadesátce při Global Champions v Hamburku, triumf v dvoukolové stošedesátce RWE Prize of North Rhine-Westphalia při CHIO v Cáchách a vítězství ve Světovém poháru v Mechelenu. To vše v roce 2019. Další sezonu otevřeli výhrou v Grand Prix v Longines Global Champions Tour v Dauhá. 
 
V roce 2021 se jim znovu dařilo na festivalu v Cáchách. Daniel v sedle Killer Queen byl oporou týmu v Poháru národů, když zajel obě kola čistě. Pár dní nato ovládl Rolex Grand Prix Aachen. 
 
Okusili také olympijskou atmosféru v Tokiu. Skvěle jim vyšly obě kvalifikace, jak individuální, tak týmová. Ve finále však přišly chyby. Rozhodující část soutěže družstev Daniel vzdal.
 
 

Kůň budoucnosti

O kvalitách hnědky a její budoucí kariéře německý reprezentant nepochybuje. „Opravdu věřím, že to je můj kůň číslo jedna ještě na dlouho,“ nechal se slyšet jezdec. „Od začátku je soutěživá. Když přijdete na to, jak na ni, je skutečně jednoduchá na ježdění. Jde prostě dopředu, nezajímá ji, jaké překážky překonává. Skočí všechno,“ líčí Daniel, který dodává, že Killer Queen je koněm spíše pro prostorné arény. 
 
Vidět Killer Queen v akci naživo mohli i čeští fanoušci. V listopadu 2021 nastoupila s Danielem do Super Grand Prix při Global Champions PlayOffs v Praze. S jedním shozením ve dvou jízdách brala v této prestižní soutěži šesté místo.
 
Zdroj: World Of Show Jumping, FEI
 
Foto: Christophe Taniére / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE