reklama 11C

Zlatíčko Leone Jei. Horlivý a energický kůň je v těch nejlepších rukou

ikonka

Letos mu bylo deset let a už má spolu s Martinem Fuchsem za sebou řadu výjimečných výsledků. Lepšího jezdce si horlivý bělouš Leone Jei nemohl přát. Začínal pod jiným jménem v Nizozemsku, a přestože má přátelskou povahu, pod sedlem jednoduchý není.
13.06.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Při nedávném Poháru národů v rámci pětihvězdového CSIO v St. Gallenu zazářili švýcarští reprezentanti, kteří před domácím publikem triumfovali. Mezi nimi se dvěma čistými jízdami na překážkách do 160 centimetrů blýskl i Martin Fuchs v sedle koně Leone Jei. Valach je aktuálně jedním z jeho nejlepších koní. Pojďme se podívat, jak se do jeho stáje dostal. 
 
Bělouš plemene holandský teplokrevník se narodil v roce 2012 u chovatele Gijse van Mersbergena. Je potomkem Baltica VDL a klisny Dary, jejímž otcem je holštýnský hřebec Corland. Jako mladého koně ho začal připravovat do parkurů Nizozemec Koen Leemans. 
 
„Poprvé jsem ho viděl, když byl tříletý. Jeho chovatel Gijs mi řekl, že tam má pěkného koně, jen je dost živý a energický. Začal jsem s ním pracovat o půl roku později. Od základu to je dobrý kůň, jen někdy je opravdu moc divoký. Kvalita tam byla. Rychle jsem si ho zamiloval,“ vzpomíná jeho první jezdec.
 
 

Hay El Desta Ali

 
Bělouš závodil s Leemansem v soutěžích pro mladé koně pod poněkud exotickým jménem Hay El Desta Ali. Přejmenován byl až později. V šesti letech si ho vyhlédl nizozemský obchodník Paul Hendrix a prostřednictvím svého bratra Emila ho nabídl Adolfovi Jurimu. Ten je sponzorem švýcarského reprezentanta Martina Fuchse a v té době se zrovna poohlížel po vhodném přírůstku do stáje.
 
„Ačkoliv jsem měl Aliho opravdu moc rád, byl to přítel, byl někdy až moc aktivní a horkokrevný. Začátky byly složité, on potřebuje mnohem víc práce než jiní koně. Pořád jde dopředu dost horlivě. Je výborný technicky, má výborné skokové schopnosti, ale potřebuje, aby s ním jezdec hodně makal i v kolbišti“ rekapituluje Leemans, proč tehdy zvažoval prodej. 
 
„Prodal jsem ho Paulovi Hendrixovi za velmi dobré peníze a za pár týdnů mi volal, že pro něj našel jezdce – Martina Fuchse. Říkal jsem si: Páni, takový super jezdec! Je vždy skvělé, když váš kůň skončí v tak schopných rukou. Občas totiž prodáte opravdu kvalitního koně, a nikdy potom o něm už neslyšíte“ dodává.
 
 

Úspěchy s Martinem Fuchsem

Martin Fuchs je švýcarskou parkurovou jedničkou. A nejen to. Vede i aktuální pořadí světového žebříčku FEI. Bělouš, který byl přejmenován na Leone Jei, se tak dostal skutečně do těch nejlepších rukou.
 
Martin s ním začal závodit v soutěžích CSIYH pro mladé koně. Jeho bývalý jezdec Leemans vzpomíná na kuriózní okamžik: „Asi rok po prodeji jsem si procházel startky CHIO Cáchy do soutěže sedmiletých. Vidím Martina Fuchse a koně Leone Jei. Ten byl narozený z kombinace Baltic a Corland. Až za chvíli mi došlo, že to je Hay El Desta Ali.“ Dvojice tehdy dojela ve finále na sedmém místě. 
 
Postupně se z CSIYH prokousávali skrz dvou a tříhvězdové mítinky výš. Sezona, která katapultovala bělouše mezi nejlepší skokany světa, byla ta s číslovkou 2021. To bylo Leonovi Jei teprve devět let.
 
Začalo to sedmým místem v Grand Prix při únorovém CSI4* Wellington a pokračovalo přes triumf v Poháru Národů na CSIO5* v St. Gallenu, třetí příčku ve Velké ceně CSIO5* La Baule, druhé místo v pětihvězdové Grand Prix Chantilly až po týmové zlato Švýcarů na mistrovství Evropy v Riesenbecku, kde navíc Martin s valachem získal i individuální stříbro. Sezonu uzavřeli vítězstvím v Rolex Grand Prix v Ženevě, která je jednou z nejvíc ceněných soutěží na světě.
 
A jak popisuje jejich dosavadní společnou cestu Martin? „Emil Hendrix vždy sliboval mému sponzorovi, že až bude mít ve stáji nějakou budoucí superstar, zavolá mu. A jednoho dne zavolal,“ říká jezdec k tomu, jak se valach dostal k němu. 
 
„V roce 2019 jsem s ním jel poprvé na menší závody CSIYH do Gorla Minore. Už tehdy jsem z něj měl lepší pocit, než jsem přepokládal. Má hodně krve, energie a opravdu výborný přístup. Dělá svou práci rád, a je opravdu zlatíčko ve vztahu k lidem,“ pokračuje Švýcar. Vždy jsme věděli, že v něm máme dobrého koně. Ale po triumfu v Rolex Grand Prix mohu říct, že je vážně výjimečný.“
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping
 
Foto Christophe Taniére / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE