reklama 11D

Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy

ikonka

Julia Krajewski je první ženou, která vyhrála olympijskou soutěž jednotlivců ve všestrannosti. Místo v týmu pro hry v Tokiu získala na poslední chvíli. Sedlala klisnu Amande de B´Neville, která zahojila rány, jež Němku v posledních sezonách potkaly.
26.02.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Přestože sportovní scéna nemá nouzi o vynikající jezdkyně military, jež umí vyhrávat i v pětihvězdové úrovni, teprve loni v Tokiu byla přerušena přes sto let trvající série olympijských vítězství mužů. První ženou v historii, které se podařilo vyhrát individuální olympijskou soutěž ve všestrannosti, se v srpnu 2021 stala Julia Krajewski. Německá reprezentantka startovala v sedle francouzské hnědky Amande de B´Neville, které neřekne jinak než Mandy. Klisna po hřebci Oscar de Fontaines jí v Japonsku pomohla prolomit smůlu, jež jezdkyni provázela v posledních sezonách.
 
V roce 2020 ukončil kariéru valach Samourai du Thot. Kůň, s kterým se dostala mezi světovou elitu, přišel o oko v důsledku infekce. Dokázala s ním triumfovat na známých evropských závodištích, ale dvě největší akce, které spolu absolvovali, jim nevyšly. Při hrách v Rio de Janeiru 2016 byla dvojice sice součástí stříbrného týmu, sama však soutěž nedokončila. A na mistrovství Evropy o rok později byla diskvalifikována, protože hnědák byl testován s pozitivním výsledkem na takzvané kontrolované látky. 
 
Mezitím jí pod rukama vyrůstal další výborný kůň – hanoverský valach FischerChipmunk FRH. Jenže první společný významný šampionát, Světové jezdecká hry 2018 v Tryonu, přinesl hořké zklamání. Dvojice se po drezuře ujala vedení s neuvěřitelným výsledkem 19,9 trestného bodu. Poté ovšem přišly chyby v krosu a parkuru a došlo k propadu až na konečnou 39. příčku. FischerChipmunk hned v další sezóně přešel do stáje olympijského, světového a evropského šampiona Michaela Junga. 
 
„Je to pro mě smutný den, Chipmunk odchází do svého nového domova. Po šesti letech končí smlouva s majitelem. Rozhodl se jí neprodloužit, což chápu. Chipmunk byl prodán a já tímto ztrácím výjimečného partnera. Přišel k nám ve čtyřech letech a každý krůček jsme museli udělat spolu. Budu si ho pamatovat jako klidného a citlivého koně, který vždy udělá, co je v jeho silách,“ nechala se slyšet zklamaná německá jezdkyně.
 
 

Rozhodnutí na poslední chvíli

Koně se srovnatelnou výkonností tehdy neměla. V její stáji ale už stála Amande de B´Neville. Klisna se narodila v roce 2010 u Jeana Baptisty Thiebota. Ten s ní počítal pro parkurovou kariéru, ale v roce 2016 hnědku objevila Myriam Meylemans a dala jí dohromady s Julií, stejně jako jí před lety doporučila Samouraie.
 
První mezinárodní závody absolvovala dvojice v téže sezóně na úrovni jedné hvězdy a postupně se prokousávala na žebříčku obtížnosti vzhůru. Více na sebe upozornily až v roce 2019, kdy dokončily CCI4* v Chatsworthu na čtvrtém místě. Že by Mandy měla dosáhnout až na olympiádu, na to Julia ovšem vůbec nepomýšlela.
 

Čtěte také: Eric Levallois: Svět by Diamanta neznal, otec ho zachránil jako hříbě

 
Ještě půl roku před hrami v Tokiu nebylo jisté, zda se Julia vůbec dostane do německého výběru, a stejně tak si jezdkyně nebyla jistá, jakého koně by případně měla do Japonska vzít. „Myslela jsem si, že olympiáda bude beze mě. A přišlo mi to v pořádku. Až když jsme vyhrály s Mandy CCI4* v Saumuru, připustila jsem si, že se opravdu hodně zlepšila, a že je tu alespoň malá šance na účast na hrách,“ vypráví Julia, jak až koncem dubna 2021, tedy tři měsíce před startem olympijské soutěže, uvěřila, že by mohla být v týmu.
 
V polovině června pak dojela dvojice pátá při CCI4*-S v Luhmühlenu. To bylo zároveň německé národní mistrovství, v jehož hodnocení brala bronz. Bylo rozhodnuto.
 
 

Zlatá Mandy

Olympiáda byla pro Mandy první akcí takové úrovně. Hnědka překvapila už v úvodní drezurní úloze, v které předvedla s Julií v sedle čtvrtý nejlepší výkon se skóre 25,2 trestného bodu. V čele byl před cross-country Juliin týmový kolega Michael Jung v sedle jejího bývalého svěřence FischerChipmunka a hned za ním se držel Brit Oliver Townend s běloušem Ballaghmor Class. 
 
Po krosu bylo téměř jisté, že Jung, jenž dovezl jedenáct trestných bodů, zlato z Ria neobhájí. V roli lídra pokračoval do skokové části Townend a Julie, které kros vyšel výborně, byla za ním v těsném závěsu. Brit však nakonec chyboval na parkuru v základní části i ve finále. 
 
Rozuzlení tak nabídl dech beroucí souboj mezi Australanem Andrewem Hoyem, Britem Tomem McEwenem a Julií Krajewski. Hoy nechyboval a zapsal celkový výsledek 29,6 trestného bodu. Jen s drobnou penalizací za čas projel finále McEwen a zaznamenal ještě o tři desetiny trestného bodu méně.
 
Tlak na poslední nastupující Julii v sedle Mandy byl obrovský, ona ho však ustála, na překážkách nechybovala a nepatrné překročení času jí už o zlato nemohlo připravit. Julia Krajewski se i díky Mandy stala první individuální vítězkou ve všestrannosti v historii olympijských her.
 
„Ona je opravdu královna, je to skvělá a charakterní klisna,“ chválila Mandy Julie. „Než jsme vešly do kolbiště, řekla jsem jí: My to dáme! A myslím, že to chápala a věděla, že to je výjimečný den,“ řekla po soutěži jezdkyně a dodala: „Ukázala, že je skvělá. Skákala, výborně cválala, je obrovský bojovník. Z velké části to pro mě byla zábava.“ 
 
Triumf měl ale i trochu smutný nádech. „Je to jako pohádka, ale musela jsem myslet na svou rodinu, hlavně na tátu,“ uvedla jezdkyně. Její otec, který byl jejím velkým fanouškem a podporovatelem, zemřel na začátku roku 2021, tedy jen pár měsíců před historickým úspěchem dcery.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Christophe Taniére / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

Související informace

Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země
Eric Levallois: Svět by Diamanta neznal, otec ho zachránil jako hříbě
Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán
Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu
Okamžik, který trval věčně. Ryzák Huaso drží rekord ve skoku vysokém
Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech
Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs
Iva Eisermannová: Arot přišel z pětiboje. V boxu lítal nebo hodinařil
Nová hvězda Beauville. Na aukci jeden z nejlevnějších, ve stáji dvojka
Pedro Veniss vzpomíná na Rio. Jako by Quabri říkal, že je vše v pohodě
Končí olympijská klisna Fine Lady. Superstar, která nesnášela aplaus
Carl Hester: Když jsem viděl mladého Totilase, spadla mi čelist na zem
Clinta končí kariéru. Než s ní začal vyhrávat Ward, šla z ruky do ruky
Thieme: Nabízeli mi za Chakariu bláznivé částky, ale nemohu ji prodat
Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson
Bojovník i mazel. Hermes Ryan je jako pejsek, jehož miluje celá rodina
Whitakerův životní kůň. Šampion Mon Santa se s malými parkury nepáral
Na první závody s Cornetem vážně nikdy nezapomenu, říká Marco Kutscher
Bylo to jako sedět na odpalovací rampě, říká Isabell Werth o Gigolovi
Teenagerka a drzé hříbě. Jak Graves a Verdades došli až na olympiádu
NEPŘEHLÉDNĚTE