reklama 11D

Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem

ikonka

Hřebec Nevados S dělá dobré jméno východoevropskému chovu, v roce 2021 byl nejlépe vydělávajícím skokovým koněm. Spolu s Gregorym Watheletem tvoří jednu z nejúspěšnějších dvojic. Dozrál akorát včas, v době kdy Belgičana trápila rána za ranou.
21.05.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Hřebec Nevados S je v posledních letech oporou belgické reprezentace. Sedlá ho jednačtyřicetiletý rodák z města Huy Gregory Wathelet a bělouš je jeho jedničkou pro nejtěžší úroveň parkurových soutěží.
 
Na začátku sezony 2022 vydal server Hippomundo žebříček skokových koní dle jejich výdělku ve výhrách za uplynulých dvanáct měsíců a jeho vítězem se stal právě Nevados S, který vydělal přes 580 000 eur.
 
Hřebec pak v polovině května vybojoval vítězství v Rolex Grand Prix na pětihvězdovém CSI ve Windsoru, čímž na své konto přidal dalších 125 000 eur. Podívejme se, jaká byla cesta tohoto koně do vrcholového sportu.
 
 

Bílá hvězda z Polska

Nevados je kůň polského chovu. Narodil se v roce 2008 u chovatele Stanislawa Szurika v Matyldzině. Je příslušníkem plemene polský sportovní kůň, dříve polský ušlechtilý polokrevník. Otcem bělouše je belgický plemeník Calvados Z, matka je polská klisna Nestia S po holandském teplokrevníkovi Romualdovi.
 
Poprvé na sebe upozornil už jako dvouletý, kdy oslovil komisaře při chovatelských akcích. Jako čtyřletý pak získal titul nejlepšího koně Polska ve finále soutěží pro mladé koně, které jsou obdobou českých KMK. Sedlal ho tehdy Jacek Zagor a dvojice dostala jedno z nejvyšších hodnocení v historii soutěže. Úspěch ve finále se navíc Zagorovi s hřebcem povedlo zopakovat i o rok později. 
 
Do mezinárodního sportu nakouknul v pěti letech a první zkušenost udělal ve dvojici s Przemyslawem Konopackim, který působí v Nizozemsku, při mistrovství světa mladých koní v Lanakenu 2013. V náročné zkoušce se jim nedařilo. Absolvovali poté několik startů na CSIYH nebo CSI1* a na podzim 2014 zkusili opět Lanaken. V úvodní soutěži nechybovali, druhé kolo vzdali. Projev bělouše ale oslovil belgického jezdce Gregoryho Watheleta.
 
„Můj první dojem z něj byl, že je velmi pozorný a příjemný na ježdění. Nebyl jsem si jistý jeho rozsahem, ale určitě měl obrovské kvality,“ popisuje Belgičan. „Domluvili jsme se, že by mohl být součástí mojí stáje a za dva týdny dorazil,“ dodává jezdec, který s hřebcem trénoval další rok.
 
 

Mistr světa

Výsledky spolupráce předvedli v sezoně 2015, kdy konečně uspěli na mistrovství světa v Lanakenu. Zvítězili v kategorii sedmiletých koní. Před účastí na této velké prověrce mladých koní si Belgičan nebyl hřebcem jistý. „Měli jsme toho tehdy hodně co zlepšovat. Neměl jsem nad ním takovou kontrolu, jakou chci nad svými koňmi mít. Ale cítil jsem jeho kvalitu a byl tak pozorný, že jsem se rozhodl, pokračovat s ním v další práci,“ vzpomíná Gregory s tím, že právě dvě bezchybné jízdy ve finále v Lanakenu ho definitivně přesvědčily, co v Nevadovi je.
 
Gregory, jako jeden z nejlepších belgických parkurových jezdců, měl v té době k dispozici hned několik zkušených špičkových koní. Právě s jeho hřebci Conradem de Hus a Eldoradem nebo bělkou Coree Nevados S rostl. Společně s nimi ho Gregory bral na prestižní parkurové mítinky do nižších soutěží. 
 

Čtěte také: Hřebec Nevados S vydělal podle webu Hippomundo za rok přes 580.000 eur

 
Nakonec se místo jedničky uvolnilo shodou nešťastných okolností. „Coree a Eldorado se téměř současně zranili. A pak se zranil Forlap, který úraz nepřežil. Zůstal jsem úplně bez těch nejlepších koní,“ líčí Gregory tragickou sezonu 2018, kdy kvůli nehodě při lonžování přišel o další hvězdu valacha Forlapa.
 
„Pamatuji si pořád jako dnes, když jsem v téže sezoně závodil na Global Champions v Hamburku a Nevados skákal výborně. Přemýšlel jsem o startu v Grand Prix, ale pak jsem se rozhodl, že mu ještě dám čas.“ Tento přístup se Gregorymu vyplatil. Za dva měsíce nato dojeli sedmí při Velké ceně CSIO5* St. Gallen a za další dva týdny byli druzí v Grand Prix v Estorilu. „Tehdy jsem si řekl: Páni, ono to půjde,“ říká Gregory.
 
 

Samá chvála

V roce 2018 byl Nevados zařazen do širší nominace do belgického týmu pro Světové jezdecké hry v Tryonu. Přestože hry nakonec neabsolvoval, bylo jasné, že bude skvělým reprezentantem Gregoryho stáje.
 
V další sezoně už nastoupil do evropského šampionátu v Rotterdamu a Gregory s ním hned slavil týmové zlato. V témže roce dojeli Belgičané s touto dvojicí v řadách druzí ve finále Poháru národů v Barceloně. Vrcholem byla olympiáda v Tokiu v srpnu 2021. Belgičtí parkuroví jezdci vybojovali bronz v hodnocení družstev a Gregory a Nevados S byli u toho. 
 
Vedle toho má už bělouš na svém kontě několik triumfů v ceněných Grand Prix a Pohárech národů. Nejčerstvěji jmenujme Nations Cup při CSIO5* La Baule, který se jel v pátek 6. května. Belgie vyhrála, Gregory s hřebcem zapsali dvě nuly. O dva dny později obsadili třetí místo v Rolex Velké ceně a hned za týden ovládli pětihvězdovou Grand Prix při CSI ve Windsoru.
 
Všichni jezdci, kteří ho v jeho kariéře sedlali, se shodují, že jde o pohodového koně. „Od začátku jsem cítil, že to je výborný kůň. Byl odvážný, pozorný a nikdy nebyl ustrašený,“ říká jeho polský jezdec Przemyslaw Konopacki. A chválí ho i Gregory: „Nikdy nebyl složitý ve smyslu, že je hřebec. Občas byl lehce nervózní, ale je potěšení ho jezdit, je pohodový.“ Vedle toho, že je Nevados úspěšným sportovním koněm, je také jako plemeník licentovaný v rámci několika plemenných knih. 
 
Zdroj: FEI, Hippomundo, World Of Show Jumping, Swiat Koni
 
Foto: Arnd Bronhorst / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

Související informace

Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem
Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv
Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy
Eric Levallois: Svět by Diamanta neznal, otec ho zachránil jako hříbě
Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země
Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán
Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu
Okamžik, který trval věčně. Ryzák Huaso drží rekord ve skoku vysokém
Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech
Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs
Iva Eisermannová: Arot přišel z pětiboje. V boxu lítal nebo hodinařil
Nová hvězda Beauville. Na aukci jeden z nejlevnějších, ve stáji dvojka
Pedro Veniss vzpomíná na Rio. Jako by Quabri říkal, že je vše v pohodě
Končí olympijská klisna Fine Lady. Superstar, která nesnášela aplaus
Carl Hester: Když jsem viděl mladého Totilase, spadla mi čelist na zem
Clinta končí kariéru. Než s ní začal vyhrávat Ward, šla z ruky do ruky
NEPŘEHLÉDNĚTE