reklama 11D

Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák

ikonka

Nizozemec Jeroen Dubbeldam sedlal ve své kariéře řadu skutečných koňských hvězd. Přesto pro něj zůstane výjimečným koněm ten, který mu kdysi otevřel dveře do velkého sportu. Bělouš De Sjiem, zlatý z olympiády v Sydney. Teď se s ním musí rozloučit.
23.05.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Nizozemský parkurový reprezentant oznámil v sobotu 21. května na svých sociálních sítích, že ve věku třiatřiceti let uhynul bělouš De Sjiem. Kůň, který ho donesl k zásadnímu úspěchu – zlaté individuální medaili na olympijských hrách v Sydney v roce 2000. „S těžkým srdcem musíme říct sbohem De Sjiemovi,“ napsal na Instagramu. 
 
Holandský valach se narodil v roce 1989 u chovatele W. J. Boerkampa. Jeho otcem byl ryzák Aram, dědem z jeho strany byl slavný Nimmerdor. Na straně matky byl dědem plnokrevný Wahtamin.
 
De Sjiem nebyl žádným sběratelem triumfů, a právě proto výrazně ovlivnil a zformoval Jeroenův přístup k závodům. „Nejsem tolik zaměřený na jednotlivá vítězství. A tím myslím i Grand Prix na úrovni tří hvězd. Spousta jezdců to asi vidí úplně jinak, ale mě dost ovlivnil De Sjiem. S tím se nedaly vyhrávat všechny soutěže. Vlastně měl za kariéru jen pár prvenství. Mezi nimi olympiádu v Sydney a Velkou cenu Cách. Byl to kůň, který se musel opravdu pečlivě menežovat, aby chodil čistě. Myslím, že díky tomu jsem pak začal podobným způsobem připravovat i všechny koně, co jsem jezdil po něm,“ popisuje veleúspěšný Nizozemec a dodává: „Moje stáje nikdy nepřekypovaly množstvím koní, vždy jsem se zaměřoval na nějakého konkrétního. Kdybych ve vyšších soutěžích jezdil ve stejné době, kdy jsem měl De Sjiema, i další tři nebo čtyři koně, on by se nikdy nedostal tam, kam se dostal.“
 
 

Stáje De Sjiem

Jeroen je jedním z mála jezdců, kterým se v jezdeckém sportu podařilo zkompletovat tři nejvýznamnější tituly. V roce 2015 vyhrál v Cáchách mistrovství Evropy jednotlivců, o rok dříve si dojel pro zlato v napínavém finále se střídáním koní při Světových jezdeckých hrách v Caen a už od roku 2000 má doma nejcennější kov z olympijských her.
 
Do Sydney tehdy mířil jako největší favorit téměř neporazitelný Rodrigo Pessoa s Baloubetem du Rouet. Celý svět pak sledoval jejich spanilou jízdu jednotlivými koly, aby pak byl celý svět také svědkem neposlušnosti, jež ve finále poslala brazilskou dvojici ke dnu. Jeroen v sedle s běloušem se chopili příležitosti a zapsali první velký triumf fenomenálního Nizozemce.
 
Ten sedlal ve své kariéře řadu skutečných koňských superstar, ale byl to De Sjiem, kdo mu pomohl k poslednímu jmenovanému úspěchu – olympijskému zlatu. Na jeho počest pojmenoval své stáje v nizozemském Weerselu – Stal De Sjiem. A i když po roce 2000 zvedal ruce nad hlavu při mnoha čestných kolech v sedle koní, jako byli Zenith, BMC Up And Down nebo Utascha, bělouš De Sjiem bude vždy výjimečný.
 
Jeroen k jeho odchodu napsal: „Jsem vděčný za ty úžasné úspěchy, ke kterým jsi mě donesl. Ale ještě víc za tvé lekce, které mě hodně naučily a za čas strávený s tebou. Kamarád, učitel a společník. Udělal jsi mě lepším jezdcem i člověkem. Byl jsi součástí všech těch úspěchů, i když už jsi dlouho nezávodil. Díky za všechno.“
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Horsetelex, Hippomundo
 
Foto: Dirk Caremans 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE