reklama 11B

Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán

ikonka

V nejnovějším díle rubriky o hvězdných koních vám připomeneme kariéru hnědáka Zenitha, s kterým dosáhl na nejvyšší mety Nizozemec Jeroen Dubbeldam. Zkušený jezdec obrečel před desítkami objektivů jeho plánovaný prodej. Nakonec bylo všechno jinak.
07.02.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Nizozemský parkurový jezdec Jeroen Dubbeldam má pořádnou sbírku titulů. Vyhrál olympijské hry v Sydney v roce 2000, je mistrem světa z roku 2014 a medailí z evropských šampionátů vlastní hned osm. Za jeho kariéru se pod ním vystřídalo několik koňských hvězd. Olympijský triumf získal s běloušem De Sjiem, ale výsadní postavení má ještě jeden kůň. Hnědák SFN Zenith.
 
Holandský teplokrevník Zenith se narodil v roce 2004. Jeho chovatelem je Herman Voort z Den Ham, který spojil geny holštýnského plemeníka Rashe R a holandské klisny Saschy po Fuego du Prelet. Od roku 2011 ho vlastnil Springpaarden Fonds Nederland (SFN) a od téže sezony ho v mezinárodním sportu začal sedlat Jeroen Dubbeldam. 
 
 

Triumf v Caen

Dvojice dosáhla mimořádných úspěchů, ale nejvýrazněji se zapsala při Světových jezdeckých hrách v Caen v roce 2014. Byla součástí zlatého týmu a získala i individuální titul. Tehdy se ještě jezdilo finále jednotlivců pro čtyři nejlepší jezdce se střídáním koní, kdy každý ze čtyř sportovců překonal kurz nejdřív se svým svěřencem a poté i s koňmi soupeřů. Jeroen se Zenithem byli jednou z finálových dvojic. 
 
Desetiletý valach měl v té době ze všech koní nejméně zkušeností. Proti nim stáli Rolf Göran Bengtsson s Casallem ASK ze Švédska, Francouz Patrice Delaveau s Orient Expressem a Američanka Beezie Madden s Cortesem C. Právě poslední jmenovaný hnědák byl nakonec nejlepším koněm finále. Všichni jezdci s ním projeli cílem s nulou.
 

Čtěte také: Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu

 

Zenith dovezl šest trestných bodů s Bengtssonem v sedle a jedno shození zaznamenal pod Beezie Madden. Zato jeho jezdec Jeroen Dubbeldam zúročil všechen svůj um a zkušenosti a během čtyř parkurů ani jednou nechyboval. O nevěřitelné úrovni finalistů a jejich koní vypovídá i to, že na druhém místě za čistým Jeroenem dojel Patrice Delaveau, jenž měl ze všech parkurů jen jediný trestný bod, který inkasoval za čas při jízdě s plemenným hřebcem Casallem. 
 
Fanoušci skokového sportu zřejmě nevymažou tuto soutěž nikdy z paměti. Především okamžik, kdy Jeroen slaví v cíli po čtvrté jízdě vítězství, zatímco zklamaný Patrice Delaveau sedí sklesle na opracovišti. Nutno ale dodat, že Delaveau soupeři po dopadu za poslední překážku uznale zatleskal. Takový sport se vidí málokdy.
 
 

Start ke hvězdám

Světové jezdecké hry, jež pomohly Jeroenovi k ocenění FEI Sportovec roku 2014, odstartovaly sérii úspěchů holandské dvojice. V říjnu roku 2014 byli členy národního týmu, který ovládl v Barceloně finále Poháru národů. V další sezoně si připsali dvě zlata na mistrovství Evropy 2015 v Cáchách. Jeroen a Zentih vyhráli soutěž jednotlivců a byli oporou vítěznému celku.
 
Poslední velkou akcí byly olympijské hry v Riu 2016. Jen o vlásek jim tentokrát unikl postup do rozeskakování, v němž ve finále bojovalo šest jezdců o medaile. Jeroen se Zenithem byl sedmý, protože v dvoukolové soutěži dostali jeden smolný trestný bod za překročení času v druhém kole. Do stanoveného limitu se nevešli o dvě setiny sekundy.
 
Z kolbiště odcházel zkušený a jindy tvrdý Holanďan v slzách. Přemohly ho emoce. Věděl, že hnědák, s nímž tolik prožil, bude měnit majitele. Springpaarden Fonds Nederland oznámil jeho prodej už dva měsíce před olympiádou.
 
 

Nevydařená aukce

Nizozemská koňská hvězda šla do aukce v září 2016. Vedení syndikátu SFN se rozhodlo valacha prodat z důvodu rozvoje fondu. Jedná se o fond, který pomáhá holandskému jezdectví tím, že vlastní špičkové koně s cílem udržet je pro nizozemské reprezentanty. 
 
Prodejem Zenitha a několika dalších koní měl fond inkasovat sumu, která by zajistila přísun více kvalitních koní. Z prodeje však nakonec sešlo, vedení SFN nebylo spokojené s nabízenými částkami a hnědáka odkoupilo zpět. Navíc primárním cílem byli kupci z Nizozemí, kteří ale neprojevili očekávaný zájem. Pro odbornou veřejnost byl výsledek aukce překvapením.
 
Partnerství Zenitha a Jeroena pokračovalo. Jakoby ale nejistota poznamenala i jejich výkonnost. V září 2017 vyhráli Grand Prix při CSIO3* v Šamoríně a o měsíc později obsadili první místo ve Velké ceně St. Lo. To byly poslední záchvěvy někdejších výkonů, Jeroen cítil, že už to není ono. V sezoně 2018 startoval Zenith jen na několika mezinárodních akcích.
 
Jedním z posledních mítinků bylo CSI4* v Šamoríně v roce 2018. „V Grand Prix jsem měl velmi dobrý pocit, viděl jsem to na nulu, a stejně tam byly chyby. To bylo zklamání. Vycházel jsem z arény a řekl jsem mému svěřenci Danielovi Coylovi, že party je u konce. Byla to známka, že se blíží konec Zenithovy kariéry. Nechtěl jsem, aby končil na nižší úrovni, to si nezasloužil,“ vzpomínal Jeroen.
 
Začátkem roku 2019 odešel hnědák do důchodu. „Oznamuji to s trochou smutku, ale především s obrovským vděkem a hrdostí,“ řekl tehdy Jeroen. „Byl to typický šampion. Nemusel vyhrávat moc soutěží, aby se i přesto stal dvojnásobným evropským a světovým vítězem. V nejlepší formě byl při šampionátu v Cáchách. Jsem si jistý, že kdyby se tehdy skákalo o pár dní déle, stejně by neudělal chybu,“ nechal se slyšet Jeroen.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, The Chronicle of the Horse
 
Foto: Dirk Caremans / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE