reklama 11A

Jan Štětina: Šotek je nezapomenutelný. Malý černý kůň s velkým srdcem

ikonka

Dlouholetý reprezentant Jezdecké stáje Schneider Jan Štětina dodnes často vzpomíná na svého prvního svěřence v domovské stáji, ukrajinského koníčka Šotka. Ačkoli měřil pouhých 158 centimetrů, překonali společně v bariérovém skákání téměř dva metry.
29.04.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
První kůň, který byl Janu Štětinovi v Jezdecké stáji Schneider svěřen, byl Šotek. Byl to kůň původem z Ukrajiny, který dělal čest svému jménu. Malý, rychlý černý valach vynikal svou obratností a opatrností, a tak spolu získali nejedno vítězství.
 
Na kterého z koní vaší dosavadní jezdecké kariéry jen tak nezapomenete?
Byl to takový malý černý ukrajinský koníček Šotek, první kůň, s kterým jsem šel Velkou cenu, konkrétně v Brně do 145 centimetrů. Zároveň ve mně zanechal neskutečný zážitek, když pan Martinec pořádal na Trojském ostrově CSI. Probíhala tam soutěž bariérové skákání. Šotek měřil asi 158 centimetrů a skočil jsem s ním 190. To je opravdu nezapomenutelné.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Veronika Příhodová: Začátky s Expressem byly divoké, pomohl mi brácha

 
Kdy jste se poprvé setkali?
Byl to můj první kůň, který mi byl přiřazen, jakmile jsem nastoupil do stájí pana Schneidera.
 
Čím si vás Šotek získal?
I když byl malý, měl obrovské srdce, pomohl mi z každé krize, kterou jsem mu vytvořil. Navíc byl neskutečně pracovitý. Naučil mě závodit. Byl dost rychlý a opatrný, nasbírali jsme tedy spolu nějaká ta vítězství, umístili jsme se i při mezinárodních závodech u pana Martince.
 
Jaké byly jeho základní charakteristické rysy?
Byl to trochu blázen, velmi dopředný, ale moc hodný.
 
Měl nějaké speciální libůstky ve stáji či pod sedlem?
Neměl rád psy. Jakmile viděl psa, šel po něm. Pes, který vběhl do kolbiště měl velké štěstí, že zase utekl.
 

PSALI JSME: Orctová: Bonus odjel na podzim. Netušila jsem, že ho vidím naposled

 
Vzpomenete si na nějaký společný karambol?
Při Ceně Tarpanu jsem hodně závodil a těsně za cílem mu podjely nohy. Spadli jsme na zem. Nicméně oklepali jsme se a běželi jsme dál.
 
Jak probíhalo vaše rozloučení a kde je dnes?
Když se prodal, bylo to pro mě smutné. Smutné je každé loučení s oblíbenými koňmi, ale už jsem se to naučil přijímat, oprostit se od toho. Koně přicházejí a odcházejí. Už nám neměl co dát, chtěli jsme, aby předával radost a zkušenosti dále. Odjel do Rakouska ke slečně, která s ním ještě donedávna chodila parkury do stupně L, ty s ním i vyhrávala. Dodnes se tam má výborně. Vzpomínám na něj často, byl to prostě takový šotek.
 
Foto archiv Jana Štětiny



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE