reklama 11D

Equinews: Vert Liberte triumfoval v Chuchli. V Kroměříži se zapřahalo

ikonka

Ve Velké ceně českého turfu zvítězil Vert Liberte s žokejem Petrem Foretem. – Petra Miki Civišová byla úspěšná jak ve finále drezurního Kritéria mladých koní, tak ve finále Českého poháru ČJF. – Kroměříž hostila Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží.
29.09.2022 11:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Vert Liberte vládne vytrvalcům, Chuchle tleskala i sérii ryzky Blondie

Za optimálních podmínek a krásného podzimního počasí se v Chuchle Areně Praha konal jeden z nejdůležitějších mítinků druhé poloviny sezony. V CPI Hotels Velké ceně českého turfu se v sobotu 24. září sešli elitní vytrvalci na distanci 2400 metrů.
 
Prestižní dostih, jehož tradice sahá do roku 1979, neměl už dlouho tak kvalitní obsazení jako letos. V aktuální sezoně neporažený Rex Of Thunder, loňská vítězka Wellunca a ve velké formě běhající Vert Liberte zde narazili na druhého z Českého derby Stronger Together. Zvláštním bonbónkem byla česká premiéra hřebce Aigle Vaillant, startujícího dosud výhradně ve Francii. A právě tříletý tempař stáje Lokotrans se krátce po startu dostal na špici, kde se k němu brzy přidala klisna Mo My Dream v sedle se španělským šampionem Václavem Janáčkem. Rychlé dvojici se na měkké dráze záhy podařilo roztáhnout pole.
 
Když se v cílové rovině situace vyrovnala, ve vnější stopě zavelel k útoku žokej Petr Foret na čtyřletém valachovi Vert Liberte a zástupce stáje Pegas přišel s koncovkou, na kterou nikdo nenašel recept. Svěřenec Dalibora Töröka triumfoval jistě o 2 3/4 délky a připsal si již třetí letošní vítězství na domácí půdě. Na druhou příčku se po velkém finiši posunul výborně jdoucí Stronger Together a tři nejlepší doplnila srdnatě bojující Wellunca. Na Aigle Vaillanta zbylo čtvrté místo.
 
Druhým jedničkovým dostihem slunečného odpoledne byl Arqana Gerschův memoriál pro dvouleté koně. V sedmičlenném poli ukázala nejlepší zrychlení bělka Salt Mix, kterou pro stáj BoKaBau trénuje Václav Luka mladší. Podruhé v kariéře startující klisna neměla na mílové trati ani tentokrát větší práci a pod Václavem Janáčkem se lehce o 3 1/2 délky odpoutala od nejbližšího soupeře. Tím byl ryzák Hidden Colony, jenž jako jediný vzdoroval vítězce a doběhl si pro druhé peníze. Třetí finišoval Rabbit Zoustar.
 
Dvouletí měli v sobotu ještě jeden dostih, a to Cena Chuchle Areny Praha na 1200 metrů. Své zkušenosti z předchozích dvou startů zde skvěle zúročil hřebec Rabbit Kantharos ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov. Pod zkušenýma rukama žokeje Jiřího Chaloupky se prosadil lehce o tři délky před klisnami Eagle Babe a Praga Lady.
 
Rámcovému programu vévodila Cena společnosti Tipsport, handicap II. kategorie na 1600 metrů. Suverénní výkon proti starším soupeřům předvedl tříletý Caucasian ze stáje The Sons of Sharpour. Svěřenec Konstantina Kobzareva se podílel na tempu dostihu a své velké sólo dotáhl do vítězného konce. Jezdec Lukáš Charvát čekal až do poloviny cílové roviny, než tmavého hnědáka začal naplno pobízet a náskok tří délek si udržel až do cíle. O rok starší Rabbit Buratino se musel spokojit s druhým místem a třetí doběhl mocně finišující Zaukhan.
 
Velký ohlas měl doběh Ceny společnosti Pro-Doma na 2600 metrů. Šestiletá ryzka Blondie šla na start s vizitkou vítězky čtyř předchozích startů a v sedle se svou stálou jezdkyní Petrou Zedkovou usilovala o prodloužení své série. S žákovskou licencí jezdící Zedková zachovala chladnou hlavu, v závěrečné dvoustovce optimálně načasovala útok a triumfovala jistě o 2 1/2 délky před dvojicí Decameron a Dancer of Denali. Pro talentovanou Petru Zedkovou to bylo vůbec první vítězství kariéry na chuchelské dráze.
 

Petra Miki Civišová uspěla při Českém poháru v drezuře i ve finále KMK

Po dvou kvalifikačních kolech se ve dnech 23. až 25. září konalo ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou finále drezurního seriálu Kritérium mladých koní. Souběžně probíhalo také finále Českého poháru České jezdecké federace v této disciplíně.
 
Čtyř, pěti a šestileté koně hodnotili tři rozhodčí, mezi nimiž byla i Dánka Kirsten Soegaard. V pátek absolvovali koně první kolo, v sobotu je čekala druhá úloha a závěrečné dekorování. Kromě dekorování jednotlivých kategorií byl vždy vyhlášen i šampion ročníku ze všech klisen, hřebců a valachů.
 
Mezi čtyřletými klisnami zvítězila Clarissa, kterou předvedla Blanka Nováková. Její výsledný součet známek byl 77,300 %. Clarissa je po hřebci Beu Dream z matky po Vivaldi. O sedm desetin procenta méně získala svěřenkyně Vladimíra Bláhy, klisna Fantasy. Ta je po Don Deluxe z matky po Wynton. Třetí místo obsadila Tina De Luxe s Petrou Charvátovou s výsledkem 71,400 %. Tato pony klisna je po FS Champion de Luxe z matky po Patrons Lucky Son-33 HOX. 
 
V soutěži pro čtyřleté hřebce a valachy se hned dvě dvojice dostaly přes 80 %. Vítěz Elliot 134 Realauto byl ohodnocen 82,300 %. Tohoto hřebce po Erdinger z matky po Sandro Hit sedlala Aneta Langrová. Druhou příčku obsadil Tedos Secret předváděný Janou Hauskovou, ti získali 80,900 %. Na třetí místo si z páté pozice po prvním kole polepšil Apache Junior po Beu Dream z matky po Apache předváděný Blankou Novákovou. Jejich konečné hodnocení bylo 74,250 %. Čtvrté místo obsadila Alena Zeusová a Don Jadore, pátá skončila Daniela Kryspínová v sedla Giuliana.
 
Nejpočetněji zastoupená byla kategorie pětiletých klisen, kde se utkalo sedm dvojic. S náskokem více než šesti procent zvítězila klisna Mademoisele Madeleine s Miroslavem Denešem. Jejich konečná známka byla 84,200 %. Tato klisna je po hřebci Fürst Romancie z matky po Jazz. Druhé místo vybojovala Mona Lisa v sedle s Eliškou Bodnárovou. Mona Lisa po Monaco z matky po Fürst Wilhelm získala 77,600 %. O dvě procenta méně měla Mystery Jackpot po Martinez z matky po Christ, kterou předvedla Petra Miki Civišová. Čtvrtou příčku obsadila Mon Amie s Lucií Zavadilovou a elitní pětku uzavřela Kristýna Suchelová s Carie de Lux.
 
Tři koně se utkali v soutěži pro pětileté hřebce a valachy. Vítězem se stal Rich Boy van de Steenpaal po Feinrich z matky po Jazz. Ten společně se svou jezdkyní Petrou Miki Civišovou získal 81,800 %. Druhé místo obsadil hřebec Caranoso s Denisou Vegrichtovou. Caranoso je po hřebci Canoso z matky po Catango Z a od rozhodčích byl ohodnocen 74,500 %. Třetí příčku vybojoval Magnolia Double Diamond v sedle s Annou Balcarovou se ziskem 70,600 %. Tento valach je po Zaval V.H.Enkershof z matky po Menai Stan Beyond.
 
Petra Miki Civišová přivezla do Zduchovic dvě nejlepší šestileté klisny. S Famosou obdržela i nejvyšší bodový součet ze všech kategorií, a to 84,300 %. Famosa je po hřebci Fürsten-Look z matky po Florencio. S výslednou známkou 77,500 % skončila druhá Amore Millefiori po Millennium z matky po Quaterback. Třetí místo obsadila po zisku 76,450 % klisna Laomi W v sedle s Petrou Charvátovou. Laomi W je po hřebci Connect z matky po Pythagoras. Čtvrtá skončila Calamity Sunny-Flower s Dziyanou Dziubou a páté místo obsadila svěřenkyně Denisy Vegrichtové Remember Me Insprav.
 
Tři šestiletí valaši se utkali v poslední kategorii drezurního Kritéria mladých koní. Vítězem se stal Vihar po Millennium z matky po Wynton, kterého sedlal Vladimír Bláha. Jejich výkon byl ohodnocen 78,150 %. Druhé místo obsadil Well Done s Karolínou Šimáčkovou, kteří získali 77,500 %. Valach Well Done je po Homburg z matky po Silvio II. Třetí skončil svěřenec Andrey Dohnalové Sound of Silence po Sir Donnerhall z matky po Bordeaux. Jejich výsledek byl 69,100 %.
 
V nejobtížnější soutěži Českého poháru ČJF v drezuře zvítězila Petra Miki Civišová s Europe-M. Druhé místo ve Velké rundě obsadila vedoucí jezdkyně po prvním kole Ema Kopuletá s valachem Forrest Gump. V obou kolech byly výsledky velmi těsné a v konečném součtu ztrácela Ema Kopuletá na vítězku necelé čtyři setiny procenta. Výsledek Petry Miki Civišové byl 69,240 %. Třetí místo vybojovala Adéla Neumannová s Heiderugem a čtvrtou příčku obsadila Alena Zeusová v sedle Lockeho.
 
Malá runda měla početnější startovní pole, utkalo se v ní celkem sedm jezdců. Jednoznačnou vítězkou s nejlepším hodnocením v obou kolech se stala Eva Jančaříková s Verdim. Jejich konečná známka byla 69,002 %. Druhé místo obsadila Markéta Vášová s Leontýnkou, třetí skončil Jan Zamec s valachem Dr. House. Do elitní pětky se probojovali i Hana Vašáryová a Fabrizio Sigismondi.
 
Vítězkou kategorie pro jezdce do dvaceti pěti let se stala Johana Vašáryová s plemenným hřebcem Firestonem se ziskem 70,902 %. Vítězství jí zajistila sobotní úloha, kde získala náskok více než jedno procento nad druhou Anetou Havlíčkovou. Ta sice s Feineke zajela lepší volnou sestavu, na prvenství to však nakonec nestačilo. Třetí místo vybojovala Nikola Feherová a Gallileus van de Berkenhoeve. Čtvrtá skončila Eliška Skřivanová, elitní pětku uzavřel Robert Čapek.
 
Mezi juniory se nejvíce dařilo Alžbětě Blažkové s Fidalgem. Jejich procentuální zisk byl 67,406 %. Druhé místo obsadila Kristýna Hájková s Conellym, třetí příčku vybojovala Rinata Děnikejeva v sedle klisny Hannah Montana. Mezi juniory se umístila ještě Kateřina Sekaninová a Sára Dusílková.
 
V dětské kategorii suverénně zvítězila s náskokem více jak dvou procent Anna Šestáková s Avelange před Dalitou Opatrnou v sedle valacha Messi Kinský. Bronzovou příčku obsadila Veronika Sedláčková s Delgadem. Čtvrté místo vybojovala Barbora Černá s Karotkou a pátá skončila Christinne Lenomarová.
 

Soutěž tradičních zápřeží vyhrál Panek. Z Čechů byl nejlepší Doležel

V Kroměříži se po třech letech uskutečnila ve dnech 24. a 25. září Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží. Zúčastnilo se jí nakonec třináct kočárů z České republiky, Polska a Německa, které se utkaly ve třech různých zkouškách.
 
Tou první bylo v sobotu dopoledne hodnocení jednotlivých kočárů, kočích a koní. Důraz je kladen nejen na stáří a zachovalost kočáru, ale také na to, jakým způsobem jsou udržované, zda na nich nejsou prvky, které neodpovídají dobovému vzhledu a podobně. Důležitou roli hraje také správný oděv kočího, respektive přísedících a v neposlední řadě postroje koní.
 
Kolem poledne se účastníci přesunuli na dělostřeleckou louku, odkud se před jednou hodinou odpolední vydal slavnostní průvod přes Kroměříž. Zakončen byl na tamním náměstí.
 
V neděli dopoledne pokračovala soutěžní část akce druhou zkouškou. Tou je distanční jízda přes Kroměříž. Spřežení projížděla také obcemi Bezměrov a Lutopecny a jejich cílem byla opět zámecká zahrada v Kroměříži. 
 
Na šestnáctikilometrové trase účastníci měli pět překážek, které museli absolvovat. Jednalo se například o dvě bílé čáry na zemi, mezi nimiž musel kočár projet tak, aby se jich jeho kola nedotkla, nebo dokonce nevyjela z vymezeného prostoru. V případě chybného průjezdu byla přidělována penalizace.
 
Třetí zkouška byla v podobě tradičního vozatajského parkuru mezi kužely, jenž byl postaven na ocúnové louce. Soutěžící tak museli absolvovat všechny připravené překážky v daném pořadí, aniž by shodili míčky na kuželech, a v co nejrychlejším čase.
 
Celkové vítězství patřilo polskému vozatajovi Lukaszovi Panekovi startujícímu s kočárem Phateon z roku 1915. V úvodní zkoušce zapisoval 12,42 bodů, což sice nebylo úplně nejlepší hodnocení, ale na kontakt se špičkou to stačilo. Distanční jízdu absolvoval jako jeden ze tří účastníků bez penalizace a o jeho triumfu rozhodl definitivně bezchybný parkur. Závod dokončil s 12,42 body. 
 
Do té doby vedl Irek Kozloski taktéž startující s kočárem označeným jako Phateon. Jeho stáří se datuje k roku 1900 a jeho stav komise ohodnotila jako nejlepší. Získal 9,67 bodů, přičemž nikomu jinému se pod hranici 10 bodů dostat nepodařilo. I tento soutěžící projel distanční jízdu s nulou na bodovém kontě, ale pět trestných bodů z parkuru jej odsunulo s konečnými 14,67 body na druhé místo. 
 
Nejúspěšnějším Čechem byl Lubomír Doležel s kočárem Mylord z roku 1900. Při úvodním hodnocení inkasoval 18,17 bodů. I když v neděli nezaznamenal žádný trestný bod, na lepší, než třetí místo to nestačilo. 
 
Další startující již měli poměrně větší bodový odstup. Čtvrtá dokončila s 27,65 body Polka Justyna Przyborowska na kočáru Mylord z roku 1912. Pátý byl s výsledným skóre 29,33 bodů Jiří Hladík na loveckém kočáru z roku 1895. Šestý řádek výsledkové listiny zaujala Martyna Beblot v kočáru Landauer z roku 1887, když ve třech zkouškách nasbírala 30,92 bodů. Vůbec nejstarším kočárem pak byl Phateon z roku 1870, který do Kroměříže dovezl německý vozataj Matthias Pfeifer. Díky 32,50 bodům skončil nakonec sedmý. 
 
Foto: Daniel Majober



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE