reklama 11A

Equinews: Vignetta v Oaks, Player v kvalifikaci. Úspěchy českého chovu

ikonka

Překvapivou vítězkou klasického Oaks na dostihovém závodišti v Karlových Varech se stala hnědka Vignetta ze stáje Cardboard. Player je zpět. Zkušený ryzák stáje Nýznerov ovládl třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou. Podrobnosti nabízíme v Equinews.
10.08.2022 13:24  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Vignetta zaskočila favoritky. Florian a Seménka vyhráli klasické Oaks

Za krásného slunečného počasí a před dobrou diváckou kulisou se v neděli 7. srpna běželo Oaks holdingu Rabbit CZ v Karlových Varech. Čtvrtý klasický dostih sezony byl vnímán jako poměrně otevřená záležitost, a nakonec přinesl velké překvapení.
 
Jako favoritka nastupovala teprve potřetí v kariéře startující bělka Jacinthe ze stáje MS Racing, vítězka přípravné Ceny Latiny v Chuchle Areně Praha. Věřilo se však také její tréninkové kolegyni Korvette, účastnici derby Totally Gold nebo Whirl Wind Girl. Po startu přešla na první pozici tempařka Totally Gold, ale klisně stáje Statek Blata Český Ráj se příliš nechtělo vodit a tempo nebylo nijak zvlášť rychlé. V prvním oblouku tak převzal iniciativu žokej Petr Foret na Aperole a podařilo se mu roztáhnout jedenáctičlenné pole.
 
Na záda mu dýchaly Totally Gold a Korvette, na čtvrté pozici cválala domácí odchovankyně Vignette s žokejem Adamem Florianem. Ten v cílové rovině našel klisně stáje Cardboard ideální pozici u bariéry a v napínavém závěru vybojoval nečekané vítězství o půl délky před Totally Gold a ve vnější stopě finišující Jacinthe. Vignette je letos už třetím koněm českého chovu, jemuž se podařilo zvítězit v klasickém dostihu. Pro žokeje Floriana, trenéra Zdeňka Seménku i stáj Cardboard to byl první úspěch na klasické scéně.
 
S napětím se očekávala i tradiční Lázeňská míle Mikrop Čebín, v niž měl vítěz Velké jarní ceny Zamico poprvé změřit síly se špičkovými staršími soupeři. Jeden z hlavních hrdinů letošní sezony si však poranil šlachu a žokej Jaroslav Línek ho musel v cílové rovině zadržet. Vlastního odchovance stáje Rabbit Trhový Štěpánov tak čeká delší zdravotní pauza. Do souboje o vítězství přesto promluvil tříletý kůň, a to Like Magic, který nakonec obsadil druhé místo. Rychlejší byla pouze pětiletá Zariyannka s Radkem Koplíkem, pro niž to bylo první vítězství od triumfu v předloňském Oaks. O třetí místo se v současném doběhu rozdělili Torque Power a Caucasian.
 
Dva dostihy měli v Karlových Varech i dvouletí koně. V Ceně Renomia Agro na 1400 metrů se prosadila podruhé startující černá hnědka Rabbit Elusive s Jaroslavem Línkem, která po boji po boji zdolala Fanny a Riwettu.
 
V Ceně Jatky Český Brod na stejné distanci vítězně zahájila kariéru bělka Salt Mix v sedle s Lucií Filovou. Svěřenkyně Václava Luky podala suverénní výkon, druhá Lady Recorder na ni ztrácela jednu délku. Třetí doběhl Boy Scout.
 
Krásný souboj o vítězství nabídla Cena Dux Josef Chejn na 1600 metrů. Po výborném výkonu žokeje Davida Lišky uhájil tříletý domácí odchovanec Yasánek ze stáje Alegres náskok nosu na mocně útočícího Aidensfielda. S odstupem dalších tři čtvrtě délky následovala třetí Argema.
 

Player se hlásí zpět. Třetí kvalifikace v Pardubicích měla kvalitu

Početná a silná konkurence se sešla v sobotu 6. srpna v Ceně firmy Chládek a Tintěra Pardubice – třetí kvalifikaci na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Na start se postavilo třináct koní včetně švédského účastníka Three Is Company.
 
Jediný pád v dostihu přišel na prodlouženém Taxisu a postaral se o něj favorizovaný Lombarghini s Janem Odložilem. Šance obhájce loňského vítězství tak skončily na samém začátku. Na předních pozicích pracovali Angostura, Chicname de Cotte, Zataro a také Player. Posledně zmíněný ryzák stáje Nýznerov doběhl v květnu pátý v první kvalifikaci, po níž měl menší zdravotní problémy a tréninkový výpadek.
 
V sedle se svým stálým žokejem Marcelem Novákem se však na své oblíbené závodiště vrátil v plné parádě. Za Velkým anglickým skokem nastoupil a posunul se na špici. V té době už nasazenému tempu nestačil švédský host Three Is Company, který začal ztrácet a Rostislav Benš ho nakonec zadržel.
 
V cílové rovině Player odrazil útoky soupeřů a triumfoval o 1 1/4 délky. Odchovanec Františka Vocáska tak dosáhl na své první vítězství po třech letech. Druhý finišoval výborně jdoucí Chicname de Cotte a trojici nejlepších doplnil Argano.
 
Do cíle se dostalo deset koní, přičemž favorité doběhli až ve druhé polovině pole. Sacamiro skončil šestý a Dusigrosz sedmý. Celkem zatím splnilo kvalifikační kritéria pro start ve 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou 21 koní.
 
Foto a video z Pardubic: poskytla ČT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE