reklama 11D

Equinews: Prague Lions se při GCL v Římě dařilo. Vrchol KMK v Písku

ikonka

Šestiletá Chactula PS zazářila při finále Kritéria mladých koní v parkurovém skákání. – Třináctým kvalifikovaným jezdcem do listopadové Super Grand Prix Global Champions v Praze je Christian Kukuk. – V Královicích se konalo MČR Working Equitation.
09.09.2022 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Atraktivní finále KMK. Šestiletá Chactula PS zářila napříč kategoriemi

V areálu Zemského hřebčince Písek se uskutečnilo ve dnech 2. a 3. září finále seriálu Kritérium mladých koní v parkurovém skákání. V obou kolech soutěže se představilo v šesti kategoriích klisen, hřebců a valachů celkem 96 koní.
 
Při posuzováni finalistů se střídali tři ze čtyř tradičních komisařů, jimiž jsou Jan Chýle, Luboš Kozák, Roman Drahota a Vladimír Hruška, přičemž dva prvně zmínění se v některých kategoriích sami představili v sedle svých svěřenců. Jejich řady rozšířil posuzovatel z Německa Jens Wehrmann, jenž navíc vždy výkony účastníků slovně hodnotil. O překlad jeho komentáře se starala Hana Civišová. 
 
V soutěži čtyřletých klisen neudržela vedoucí pozici Chacoos Ally-K s Kamilou Jančovou. Dcera hřebce Cacoon Blue z matky po Vals druhý den chybovala a propadla se na třetí místo za Dark Pearl s Václavem Horkým. Klisna po Untouchable z matky po Sobarde-E získala v součtu 50,150 bodů. Nejvyšší celkovou známku 50,275 obdržela po prvním kole druhá Lets Go Claire po hřebci Capibara z matky po Cesano II v sedle s Jakubem Hlávkou a stala se tak šampionkou.
 
Jedním z mála, kdo si udržel vedoucí pozici i po sobotní části dvoukolové soutěže, byl čtyřletý hřebec Elorado 45 po Eldorado van de Zeshoek z matky po Lord Pezi. Tohoto píseckého hřebce bezchybně prezentoval Jakub Štěrba a obdržel s ním 54,875 bodů. Espace po Chin Champs Colando z matky po Carismo se s Kateřinou Mestenhauserovou posunul na třetí místo, a to kvůli půlbodové penalizaci za překročení času. Pomyslné stříbro tak získal Cante Royal po Cantos z matky po Calmando, jenž startuje pod olympionikem Miloslavem Příhodou. O změně pořadí rozhodla jen jedna desetina bodu.
 
Kategorie pětiletých klisen byla hodně vyrovnaná, a tak i v tomto případě sebemenší zaváhání, a to nejen na překážkách, znamenalo konec šancí na celkové prvenství. To byl případ po prvním kole vedoucí klisny Nella de la Baie po otci Glenfiddich VDL z matky po Allegreto. Ondřej Nágr s ní jednou chyboval a přišel o dva body. Ty by mu však stejně vítězství nezajistily, neboť jeho výsledek byl 51,775 a vítězkou se stala s 53,800 body Elvista po Elvis ter Putte z matky po Aristo Z s Jiřím Hruškou. Druhá zůstala Lulu 2, kterou prezentovala Kateřina Benediktová a nasbírala s ní 53,525 bodů. Jde o klisnu po hřebci Lord Weingard z matky po Clintord II. 
 
Trochu mrzutý musel být Jiří Tměj, jemuž se nepodařilo udržet vedení s pětiletým hřebcem Kannthago DK po hřebci Kannan z matky po Carthago Z. V sobotu se více líbil komisařům Harry P 3 po otci Hickstead White z matky po Pius s Matějem Kotalíkem. Po prvním kole mezi těmito koňmi byl rozdíl pouhé desetiny a po druhém se zdvojnásobil. Na třetí pozici se vyhoupl Beaumont po hřebci Brantzau z matky po Cassin 74 sedlaný Janem Chýlem. 
 
V následující kategorii šestiletých klisen již mohl být Jiří Tměj spokojen, neboť na klisně Chactula PS po hřebci Chac Boy z matky po Cantadal udržel pozici lídra s jasnou převahou. Komisaři jí přidělili 55,900 bodů a věštili jí hvězdnou sportovní kariéru na mezinárodní scéně. Na druhé místo si polepšila Varmon s Václavem Horkým, jež je po hřebci Volonter-T z matky po Heartbreak ZH. Postarala se o to však především Calua s Jiřím Hruškou, neboť ta jednou chybovala a propadla se až na šestou nedekorovanou pozici. Třetí řádek patřil klisně Copycat EBH Z po Citizen Kane z matky po Heartbreaker pod vedením Petry Charvátové.
 
Také mezi nejstaršími hřebci a valachy zůstal ve vedení lídr z úvodního kola. Tím byl Wrangler ZH po hřebci Warness z matky po Apoleon Timpex, který s Jakubem Štěrbou dostal 28,125 bodů. V součtu jich měl 55,025 a výrazně tak zvýšil náskok na Aragona 22 s Jiřím Mayerem. Potomek Acorada I a matky po hřebci Concept dokončil soutěž s 52,800 body. Třetí byl nakonec Volis po hřebci Volonter-T z matky po Ugano Sitte. Jeho jezdcem je Daniel Pospěch.
 

LGCT v Římě vyhrál Kukuk. Prague Lions dál drží čtvrtou pozici v GCL

Boj o celkové vítězství v parkurové sérii Longines Global Champions Tour graduje, stejně jako snaha týmů dostat se mezi elitní čtveřici, která bude mít zajištěn přímý postup do semifinále GCL Super Cupu během listopadové akce GC Prague Playoffs.
 
Naprosto skvělé výkony předváděli během uplynulých dnů v Římě zástupci celku London Knights Samuel Hutton s jedenáctiletým hřebcem Oak Grove´s Laith a Mike Kawai na desetiletém valachovi Goldwin. Druhý jmenovaný sice v páteční úvodní části soutěže započítávané do GCL jednou chyboval, ale v sobotu již oba dovezli do cíle nulu a zaslouženě zvítězili. Žádný jiný celek totiž nedokončil pouze s čtyřbodovou penalizací. 
 
Londýnští rytíři se díky zisku 30 bodů přiblížili na sedmibodový rozdíl k Pražským lvům, kterým se v Římě také dařilo. Zatímco Pieter Devos v pátek jednou chyboval na devítiletém valachovi Nsacar van´t Siamshof, tak v sobotu již v sedle zkušené patnáctileté klisny Mom´s Toupie de la Roque nezaznamenal žádnou penalizaci. Niels Bruynseels startoval oba dny na desetiletém Matadorovi a první den předvedl čistou jízdu. Bohužel se mu to nepodařilo zopakovat a v důsledku se museli Prague Lions spokojit s nevděčným čtvrtým místem. Jejich čas byl 146,99 sekundy, což by v případě, že by měli o chybu méně, znamenalo vítězství. Mezi družstvy s osmi body však to byl nejpomalejší čas. 
 
Třetí byli Stockholm Hearts, jejichž časy byly o dvě sekundy a jednu setinu kratší. Také jezdce tohoto týmu, konkrétně Malin Baryard-Johnsson a Pedera Fredricsona, muselo hodně mrzet, že na tempu trochu nepřidali. Ludger Beerbaum s Christianem Kukukem totiž byli ještě o pár desetin vteřiny rychlejší a ukořistili tak při shodné penalizaci druhé místo pro Berlin Eagles. A vlastně nejen druhé místo. Do žebříčku týmu totiž získali 25 bodů, zatímco Stockholm Hearts jen 21, čímž se změnilo průběžné pořadí na nejvyšších příčkách. Berlínští orli jsou tak nyní novými lídry s náskokem dvou bodů. Celkem jich mají 262.
 
Je přitom velmi pravděpodobné, že právě mezi zmíněnými dvěma sestavami se rozhodne o celkovém vítězi základní části série. Třetí Shanghai Swans totiž mají bodů jen 217, a to je poměrně velká ztráta. Do boje o elitní čtyřku mohou promluvit kromě pátých London Knights ještě šestí Paris Panthers a sedmí Valkenwaard United. Bez šance nejsou ani osmí Rome Gladiators a devátí Madrid in Motion. Ostatní se již více méně musí smířit s tím, že letos do playoff v pražské O2 areně nastoupí pravděpodobně hned při čtvrtečním čtvrtfinále. 
 
Závěr seriálu jednotlivců Longines Global Champions Tour bude také ještě hodně zajímavý. Po Grand Prix v Římě se totiž pořadí na nejvyšších příčkách žebříčku poměrně vyrovnalo a může se při každém dalším kole opět promíchat. 
 
V rozeskakování sobotní soutěže s výškou překážek 160 centimetrů, do něhož postoupilo hned dvanáct dvojic, vybojoval druhou příčku Brit Ben Maher v sedle dvanáctiletého hřebce Faltic HB a po zisku 37 bodů předstihl Belgičana Pietera Devose. Ten na patnáctileté Mom´s Toupie de la Roque skončil pátý a bral 32 bodů. Jenže v letošní sérii uspěl již podeváté, a tak se mu nejhorší zapisovaný výsledek škrtal, čímž přišel o devět bodů z Hamburku. V součtu jich má 221, tedy o jedenáct méně než Maher. Ten zatím žádné body neškrtal, a i díky tomu poskočil na druhý řádek tabulky a dotahuje se na německého lídra Christiana Ahlmanna s 238 body. 
 
Do boje o medailové příčky mohou zasáhnout ještě momentálně čtvrtý Darragh Kenny z Irska a pátý Brazilec Marlon Modolo Zanotelli, jenž v Římě vybojoval bronz s klisnou Like a Diamond van het Schaeck. Oba zmínění jezdci totiž dosud bodovali v letošní LGCT jen sedmkrát, a tak se jim při další účasti ještě žádný výsledek škrtat nebude. V ideálním případě by však potřebovali brát maximální počet 40 bodů. 
 
Pro Kennyho by to navíc znamenalo zisk zlaté vstupenky do Super Grand Prix, což se tentokrát podařilo díky vítězství v italské metropoli německému jezdci Christianovi Kukukovi na desetiletém hřebci Mumbai. Ten je již pátým Němcem kvalifikovaným do letošní Super Grand Prix. Jeho kolega Luger Beerbaum si zajistil start v této prestižní soutěži při prvním kole v Dauhá, hned při druhém mítinku na Miami Beach triumfovala Katrin Eckermann, Christian Ahlmann vybojoval účast v O2 areně při domácím závodě v Hamburku a během sedmého kola v Cannes nenašel přemožitele Daniel Deusser. 
 
Vícenásobnou účast mají zatím jistou ještě Švédsko díky Malin Baryard-Johnsson a Henrikovi Eckermannovi a také Irsko zásluhou Denise Lynche a Michaela Pendera. Nizozemsko bude reprezentovat v Praze Sanne Thijssen, Brazílii Marlon Modolo Zanotelli, Rakousko Max Kühner a Belgii Pieter Devos.
 
Do této společnosti se dostanou už jen dva další jezdci. Předposlední kolo základní části se odehraje od 23. do 25. září v New Yorku a finále je na programu v Rijádu od 21. do 23. října. Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná ve dnech 17. až 20. listopadu. 
 

Šimoušková, Zelená a Kukaňová jsou mistryně 2022 ve Working Equitation

V Královickém Dvoře nedaleko Slaného se ve dnech 2. až 4. září konalo mistrovství České republiky v disciplíně Working Equitation, a to za velkého zájmu jezdců, jejichž řady se v tomto odvětví neustále rozrůstají. 
 
Spolek Working Equitation Česká republika pořádá svá mistrovská klání ve středočeských Královicích již od roku 2018 a stejně jako předešlé ročníky byl i tento pátý ročník termínově spojen s královickými dožínkami. Od pátku do neděle se v soutěžích různých úrovní náročnosti představilo celkem dvaaosmdesát jezdeckých dvojic. Medaile se rozdávaly ve třech věkových kategoriích a v týmové soutěži.
 
Děti od 7 do 15 let bojovaly o mistrovský titul v soutěži třídy “Z-základní”, junioři ve věku 16 až 21 let ve třídě „S“ – tedy střední a senioři starší 21 let pak ve třídě „P“ – tudíž pokročilé. Mistrovské soutěže byly doplněny rámcovými soutěžemi, které rovněž vyžadovaly, aby jezdecká dvojice měla splněnou kvalifikaci ze závodu příslušné třídy. 
 
Ani jezdci rámcových soutěží nezůstali stranou mistrovských zápolení. Byli totiž zároveň součástí týmů, které musely mít jezdecké zastoupení ve všech třech vypsaných třídách a jezdci příslušných týmů tak společně usilovali o týmový mistrovský titul.
 
V sobotu brzy ráno odstartovaly testy ovladatelnosti třídy Z, poté se jely třídy S a P a odpoledne bylo již kolbiště přichystané pro královickou koňskou dožínkovou show, kterou zahájili opět jezdci Working Equitation ČR ukázkou svých rychlostních jízd a mohli tak diváky navnadit na své nedělní “ostré” rychlostní jízdy v mistrovských soutěžích. Během koňské show pak diváci sledovali kočárové jízdy, drezurní kür, šermířské klání nebo ukázku přirozené komunikace s koňmi ve volnosti.
 
Nedělní závodní den zahájily testy ovladatelnosti třídy L a pak už všichni napjatě očekávali rychlostní testy třídy S a P, které jsou bezesporu divácky nejatraktivnější částí workingových závodů a mnohdy dokáží zajímavě zamíchat kartami průběžného pořadí po drezurách a testech ovladatelnosti.
 
Mistrovský titul v kategorii dětí, o který letos bojovalo šestnáct dětských jezdců, si zaslouženě odnesla Anna Kukaňová s valachem Dollom Chieftain, která předvedla nejlepší drezurní test i test ovladatelnosti. Druhé místo v obou testech obsadila a titul vicemistryně tak získala Alexandra Typoltová s Urwins Jaffa. Druhou vicemistryní v kategorii dětí se pro letošní rok stala Anna Hanzlová s ostřílenou workingovou klisnou Lidka 2.
 
Juniorská kategorie se neobešla bez diskvalifikací, které k disciplíně Working Equitation určitým způsobem patří a nejednou překvapivě zvrátí průběh soutěže. Nervy na uzdě udržela Johana Zelená, která se svým Rigolem prošla všemi třemi testy bez jakékoliv zásadní chyby. Odnáší si tak juniorské mistrovské zlato. Stříbro připadlo Alexandře Škutové s klisnou De Goede Ree's Mona Lisa, která se po vydařeném drezurním testu i testu ovladatelnosti smolně diskvalifikovala před začátkem rychlostního testu. Juniorský bronz si odnesl Vilém Fiška a valach Borec, kterým se diskvalifikace v průběhu soutěže také nevyhnula.
 
I v seniorské kategorii letos diskvalifikace sehrály důležitou roli a vyhnuly se jen dvěma účastníkům mistrovského klání. Z mistrovského seniorského titulu se po svých vyrovnaných jízdách ve všech třech testech raduje Jitka Šimoušková s lipickým valachem Neapolitano Tüscök. Seniorským vicemistrem se stal Břetislav Růžička se svým ryzákem ČT Legolasem, kteří jako již tradičně předvedli fenomenální jízdu v testu rychlosti. Bronz získala Barbora Linhartová s lusitánským hřebcem Duque II D´Atela, která letos získala stejný cenný kov i na MČR v drezuře.
 
Z týmového mistrovského titulu se letos radovali členové týmu “Top Gun”, stříbrným týmem se stala “Alfaskvadra” a bronzové místo na stupínku vítězů, kam se všichni při dekorování museli společně poskládat, obsadil “Spongilit Team”.
 
Na nedělní odpoledne po slavnostním dekorování pořadatel přichystal ještě oblíbenou ukázku “Mladý worker” pro děti s vodičem, aby ani ti nejmenší koňáci nepřišli o zážitek ze závodní atmosféry a v úplném závěru si na své přišli ještě vyznavači bezudidlového ježdění, pro které byly vypsány soutěže třídy Z pod hlavičkou Českého bezudidlového spolku.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko GCL



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE