reklama 11D

Equinews: Při mistrovství ČR ve skocích a vytrvalosti se dařilo ženám

ikonka

Ve všech individuálních kategoriích mistrovství ČR v parkurovém skákání zvítězily ženy. Zlato si z Martinic odváží Lucie Strnadlová, Tereza Svobodová a Nikola Bielíková. – Šampionát vytrvalců ve Slavošově ovládla Lucie Škábová. Více v Equinews.
09.08.2022 12:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Nikola Bielíková je po deseti letech mistryní ČR v parkurovém skákání

Mistrovství České republiky v parkurovém skákání žen, jezdců do 25 let, jednotlivců pořádal po roční pauze opět resort Equitana v Martinicích u Březnice. Od čtvrtka 4. do neděle 7. srpna tam byla k vidění skvělá sportovní podívaná.
 
Individuální mistrovské soutěže vyvrcholily třetími koly v neděli. Jako první do finálového boje o medaile nastoupily ženy, které čekal parkur stupně obtížnosti ST** s překážkami vysokými 140 centimetrů. Tři dvojice i tentokrát dovezly do cíle nulu na bodovém kontě, což znamenalo, že se budou muset mezi sebou rozeskakovat. 
 
Obhájkyně loňského titulu Lucie Strnadlová s Quadirou zopakovala i při čtvrtém startu na zkráceném parkuru čistou jízdu. To samé se nepodařilo Natálii Opatrné s Lysanderem 130, jež chybovala jednou a skončila tak druhá. Třetí rozeskakující se Tereza Prášková totiž v sedle Entracte D‘Austral shodila dvě překážky a osmi trestnými body tak brala bronz.
 
Jezdce do 25 let čekal v závěru mistrovského klání parkur stupně T*, kdy překážky dosahují již výšky 145 centimetrů. Tereza Svobodová s klisnou Britanií dokončila všechna tři kola v součtu se čtyřmi trestnými body, které inkasovala při sobotním startu. To jí dávalo určitou naději, že by nakonec mohla být mezi nejlepší trojicí, musela však čekat na chyby svých soupeřek. Hned tři totiž do závěrečného parkuru kategorie U25 nastupovaly s čistým kontem, však chybovaly. Anna Helebrantová s Epem van de Achterhoek Z dokonce inkasovala 12 trestných bodů, a zůstala tak bez medaile na čtvrté pozici. Mariana Michlíčková ve dvojici s Human Leaque i Natálie Soukupová s Campobassem zaznamenaly dvě chyby, a tak se mezi sebou rozeskakovaly o stříbro. Úspěšnější byla nakonec Mariana Michlíčková, která stejně jako Natálie Soukupová dovezla do cíle nulu, ale byla přesně o čtyři desetiny sekundy rychlejší. Její čas měl hodnotu 48,08 sekundy.
 
O skvělý závěr parkurového šampionátu v Martinicích u Březnice se postaralo třetí kolo soutěže jednotlivců na výšce 150 centimetrů, do něhož nastoupilo patnáct dvojic, včetně všech čtyř žen, které se rozhodly startovat na nejtěžší úrovni mezi převahou mužů. Vítěz mistrovského titulu v parkurovém skákání jednotlivců byl v martinickém areálu resortu Equitana známý hned po třetím kole soutěže, do něhož nastupovaly dvě dvojice bez penalizace. Jednu z nich tvořil Jiří Hruška s klisnou Reiky, ten ovšem jednou chyboval a musel se později rozeskakovat o bronz s dalšími dvěma jezdci. Na zkráceném parkuru se utkal ještě s Markem Klusem na Tenerifes Cardozovi a Jaroslavem Jindrou s Cornets Ninjou. Oba však dojely se čtyřmi trestnými body, zatímco Hruška nezaváhal.
 
Stříbro bral mezi parkurovými specialisty olympionik v jezdecké všestrannosti Miloslav Příhoda. S Ibizou D zapisoval v druhém a třetím kole jeden trestný bod za čas, ale ani jednou nechyboval. Jediným účastníkem, jenž nezaznamenal žádnou penalizaci, byla Nikola Bielíková v sedle Carisona. Přesně po deseti letech se tak radovala z mistrovského titulu. Také další ze čtyř žen na startovní listině uspěly. Tereza Veselá s Chaccolanem, Kateřina Veselovská v sedle Celana S a Alžběta Morávková na Catarovi 1 se seřadily na šestém až osmém místě, když v součtu za všechna tři kola inkasovaly osm trestných bodů.
 

Škábová s Kailikem s náskokem vyhrála mistrovství ČR ve vytrvalosti

V sobotu 6. srpna proběhlo mistrovství České republiky ve vytrvalosti, které bylo tradičně spojené i s mezinárodními soutěžemi CEI. Místem konání byl severočeský Slavošov, kde se o mistrovské tituly jelo už v roce 2018.
 
Po vlně tropických teplot se v noci před startem závodů ochladilo, což jistě účastníci přivítali. Na seniory totiž čekala náročná trať o délce 120 kilometrů. Velmi dobře vstoupil do soutěže několikanásobný medailista a zkušený reprezentant Petr Jadlovský v sedle koně Ibelin Ibn Rasim. Hlavně ve druhé a třetí etapě se dostal mezi nejrychlejší účastníky, jenže po třetím úseku byl vyloučen. 
 
Vyrovnaný výkon podal Janek Kroupa v sedle Madonny a podobné časové a rychlostní hodnoty zapisovala Táňa Terberová. Ta s Willy Wonkou výrazněji odskočila od svého soupeře až v posledním úseku šampionátu a vybojovala tak stříbro, zatímco Janek Kroupa si ze Slavošova odvážel bronz.
 
S poměrně velkým náskokem projela jako první cílem Lucie Škábová, která absolvovala 120 kilometrů s dvanáctiletým valachem Kailikem. Dvojice se na čele soutěže držela prakticky od startu první etapy, zkušená členka Jezdeckého klubu Natural přitom rozvrhla síly koně i svoje velmi dobře. Díky tomu jí patří titul mistryně České republiky pro rok 2022.
 
Trať seniorského šampionátu sloužila zároveň pro mezinárodní soutěž CEI s dvěma hvězdami, kdy část účastníků byla klasifikovaná v rámci obou kategorií. A medailisté ze šampionátu se seřadili na třech nejvyšších pozicích také v mezinárodním CEI, když Lucie Škábová dojela první před Táňou Terberovou a Jankem Kroupou. Další vypsanou soutěží bylo mezinárodní CEI s jednou hvězdou. Trasu dlouhou 100 kilometrů dokončila jediná dvojice, a to Lucia Marošová v sedle Tiffani Kavkaz, která na sever Čech zavítala ze Slovenska.
 
O sadu medailí jeli ve Slavošově také junioři a mladí jezdci, pro které byla připravená trasa dlouhá 80 kilometrů. Na předních pozicích se jezdci pohybovali v odstupech v řádu pouhých sekund. Po startu se na dosah držely Aisha Smudková a Barbora Kroupová a mohlo se zdát, že se právě mezi nimi bude rozhodovat o zlatu. Aisha Smudková s koněm Niyaf nakonec projela cílem na třetím místě jen o dvě sekundy před stříbrnou Barborou Kroupovou v sedle šestiletého hřebce Hanine Al Shahania. Obě jezdkyně totiž dokázal předjet Miroslav Konopa na valachovi Efolovi. Tomu se podařilo ušetřit síly, které pak využil k náporu v poslední etapě, díky které si dojel pro zlato.
 
Foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE