reklama 11C

Equinews: Známe nové mistry opratí i mladé šampiony ČJF ve skocích

ikonka

Závěr července byl ve znamení dvou jezdeckých mistrovství. V Praze bojovali o medaile v parkurovém skákání děti a junioři, v Tlumačově se konal šampionát vozatajů. V Karlových Varech pokračuje rušné dostihové léto. Podrobnosti se dozvíte z Equinews.
02.08.2022 14:30  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Tři kola nerozhodla. Děti a junioři se o medaile ČJF rozeskakovali

Zlaté medaile z mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů si odvezly z Chuchle Areny Praha tři dívky, které se o vítězství musely rozeskakovat. V kategorii starších juniorů proběhlo navíc i rozeskakování o bronzovou medaili.
 
Mistrovská soutěž dětí vyvrcholila rozeskakováním, do něho se probojovalo dokonce osm dvojic. Pět z nich zopakovalo bezchybnou jízdu a vítězkou se nakonec stala Gabriela Horká s klisnou Asile de Paix P, jejíž čas byl 36,30. O necelé dvě sekundy pomalejší byla Valerie Vysoudilová s Francescou a bronz brala Tereza Abíková na Timurovi 3, s nímž se o sedm setin vešla pod hranici čtyřiceti vteřin. Dvě dvojice byly pomalejší, a tak zůstaly bez medaile i přesto, že nezaznamenaly ani na zkráceném parkuru žádnou penalizaci. Tvořili je Vanessa Ingrid Pecina s Kalikou van´t Heike a Václav Humplík s Pythagorou S de Goedereede. V rodině Humplíkových budou jistě spokojeni, neboť Anna Humplíková skončila hned pátá s Buenou Utopií. Čas by jí býval stačil na třetí pozici. Na dekorování nechyběly ještě sedmá Zuzana Cipompová s valachem Elliotem 133 a Eliška Bezperátová na klisně JLB Finje.
 
Mezi mladšími juniory se rozeskakovaly čtyři jezdkyně. Nejprve do zkráceného parkuru nastupovala Adéla Opatrná s Dedijtje a ostatním soupeřkám nasadila laťku hodně vysoko, neboť zopakovala počtvrté bezchybnou jízdu a čas 38,67 se zdál jako těžko překonatelný. Hned další startující Eliška Petrusová v sedle Lucienne ovšem byla rychlejší. Jí časomíra v cíli ukázala hodnotu 37,36 sekundy, ale jedna chyba jí odsunula na průběžné druhé místo. Dlouho na něm ovšem nezůstala. Rozálie Pichrtová na Queesy PJ předvedla další čistou jízdu a o tři setiny předstihla Adélu Opatrnou. Věděla tak, že nebude mít horší než stříbrnou medaili. Tak se i stalo, neboť Kateřina Bubáková s klisnou Nasty Girl de Muze procválala trať rozeskakování v čase 36,14 a jelikož ani ona nezaznamenala žádnou penalizaci, mohla se hned na kolbišti radovat z mistrovského titulu. Po loňském druhém místě si tak vylepšila osobní skóre. 
 
Třetí kolo mistrovské soutěže starších juniorů se jelo poprvé na středně těžké úrovni s výškou překážek 135 centimetrů. Přesto se našly dvě dvojice, které při ani jednom startu nechybovaly a muselo tak o vítězi rozhodnout rozeskakování. Ještě před tím se však utkali v Chuchle Areně Praha o bronz Aneta Červená na valachovi Que Sera 15 a Daniel Hakr s Dennym 11. První startující jednou chybovala. Její jediný soupeř tak mohl jet na jistotu, a i když jeho čas byl téměř o deset sekund pomalejší, medaili získal on. Shodou okolností byl tento jezdec třetí i při loňském mistrovství, které se konalo také na tomto kolbišti. Tehdy se však účastnil kategorie mladších juniorů. Rozeskakování o nejcennější kov mělo podobný průběh, jako to předešlé. Karolína Mlčochová s Caymanem 33 obdržela čtyři trestné body za chybu a poslední startující Emma Sophia Španko na hřebci Longines LB si čistou jízdou dojela pro vítězství. Vyhrála by však i v případě, že by nechybovala, neboť čas 46,05 byl o více jak čtyři a půl vteřiny rychlejší. 
 
Již během prvního srpnového týdne se koná další mistrovství České republiky v parkurovém skákání. To probíhá od čtvrtka v Martinicích u Březnice, kde se o tituly utkají jezdci do 25 let, ženy a jednotlivci, což je soutěž otevřená jak ženám, tak mužům. 
 

Osmnáctý titul mistra pro Jiřího Nesvačila seniora. Sedlinská vs. Bejr

Během posledního červencového víkendu se v Zemském hřebčinci v Tlumačově konalo mistrovství České republiky v soutěžích spřežení. Deštivé počasí si pohrálo s účastníky především při sobotním maratonu a nedělním parkuru.
 
Z míry to ovšem nevyvedlo Moniku Pospíšilovou, která s dvojspřežím pony zvítězila nejen v terénní zkoušce, ale také o den později při jízdě mezi kužely, a zajistila si tak titul mistryně České republiky. V dalších kategoriích už průběh šampionátu tak jednoznačný nebyl. Libor Kurka s jednospřežím byl po drezuře třetí, ale maraton nedokončil a pravděpodobně se tak připravil o medaili. Závěrečný parkur absolvoval už jen nad rámec mistrovství, a opět v něm předvedl třetí nejlepší jízdu. Bronz v singlech získal nakonec Jiří Ziegler, který podával v celém závodě vyrovnané výkony bez větších výkyvů. Druhá skončila Markéta Sedlinská, kterou asi mrzela až čtvrtá známka v úvodní drezuře. Další dvě disciplíny jí totiž vyšly na výbornou. Přemožitele nenašla v maratonu ani v parkuru, jenže na celkové vítězství to přesto nestačilo. Mistrem republiky v singlech se stal Daniel Bejr, a to zejména díky umístění v drezuře a v terénní zkoušce. Ani chyba mezi kužely ho tak o prvenství nepřipravila.
 
V soutěži dvojspřeží se na dosah medaile držel po celou dobu Václav Coufalík. Do parkuru šel v neděli z čtvrtého místa. S penalizací přes pět a půl trestného bodu čekal na výkony soupeřů. Do té doby třetí Alexandr Soukup chyboval jen jednou a ujal se vedení. O něj ho mohl připravit Jaroslav Juráň, který byl do té doby průběžně druhý. Jenže po selhání mezi kužely nakonec o medaili přišel. Jako poslední nastupoval do parkuru lídr soutěže Josef Drábek, a přestože dvakrát chyboval, na zlato a titul mistra republiky to nakonec stačilo. Stříbro získal Alexandr Soukup před třetím Václavem Coufalíkem.
 
Se čtyřspřežím se představili pouze tři účastníci. V drezuře se nejvíc dařilo Radkovi Nesvačilovi, který měl našlápnuto ke zlatu. Jenže i jeho, stejně jako některé další účastníky, nakonec zastavil deštivý maraton. Ve čtvrté překážce měl totiž karambol, při kterém se zranil jeden z přísedících a nemohl tak v soutěži pokračovat. Královská kategorie má tudíž letos pouze mistra a vicemistra. Stříbro si z Tlumačova odvezl Petr Vlašic a nejcennější kov získal zkušený reprezentant Jiří Nesvačil senior, který hlavně v nedělní jízdě mezi kužely ukázal, že je stále ve skvělé formě. Pro Jiřího Nesvačila to byl již osmnáctý mistrovský titul, který během své dlouhé sportovní kariéry získal. Poprvé se tak stalo před 38 lety.
 

Den šlechty ve znamení žen. Prosadily se Korečková i Havelková

Klobouky, šaty a žakety jako v britském Ascotu. To je tradiční součást atmosféry dostihového dne u příležitosti srazu šlechty, který se po tříleté odmlce vrátil v sobotu 30. července na závodiště v Karlových Varech. Na programu bylo šest dostihů.
 
V Poháru Adeline Marx Haute Couture Cupu na 2400 metrů se utkalo osm koní. O tempo se staral šestiletý Vévoda s Jiřinou Andrésovou, který vydržel se silami až do cílové roviny a nakonec obsadil druhé místo. Rychlejší byl pouze pětiletý hnědák Culihrach v sedle se svou trenérkou Martinou Havelkovou. Valach stáje Pure Nutrition využil nejnižší nesené hmotnosti v poli 51 kilogramů a triumfoval jistě o 2 1/4 délky. Třetí doběhl jediný tříletek v poli Charmbruck před českým odchovancem Respektem.
 
V Ceně města Karlovy Vary na 2000 metrů potvrdil výbornou letošní formu čtyřletý hnědák Ilias ze Stáje Hradec. V hřebčíně Napajedla narozený syn klasické vítězky Ines se ještě v květnu pohyboval v páté kategorii, ale s každým dalším startem mířil vzhůru a v Karlových Varech si připsal již třetí letošní vítězství. Tentokrát v sedle s žokejem Milanem Zatloukalem jistě o 1 1/4 délky porazil klisnu Vadetaberry, třetí doběhl Resort. Iliase trénuje v Lysé nad Labem Ingrid Janáčková Koplíková.
 
Malé jubileum završil v úvodním Maximilian v. Kienlin Cupu žokej Jan Verner. Na tříletém tmavém hnědákovi Silenciovi z tréninku Tomáše Váni dosáhl 300. vítězství kariéry. Předloňský šampion rovinových jezdců ho však nedostal zadarmo, když v závěru svedl krásný souboj s klisnou Latarmissií a Martinou Havelkovou. Silencio zvítězil o půl délky, pro třetí peníze si doběhla hnědka Na Konci Duhy.
 
Těsný doběh byl k vidění i v Dostihu architektů Heike Saur, III. kategorii na 1000 metrů. Své první vítězství zde vybojoval čtyřletý hnědák Rabbit Power, kterého pro trenéra Allana Petrlíka odjezdil Jiří Chaloupka. Tři čtvrtě délky za hřebcem stáje Rabbit Trhový Štěpánov finišoval Captain Luka a další krátkou hlavu ztrácel na třetím místě někdejší jedničkový vítěz Vi Fi.
 
Na vedoucí pozici průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu, šampionátu rovinových jezdců, zůstává i po posledním červencovém víkendu Vendula Korečková. V Karlových Varech slavila hned dvě vítězství. Vybíráme Cenu Sophie a Alexander Schaffon na 1600 metrů, v níž prodloužil svou sérii čtyřletý Dragon Arrow. Hřebec stáje 3 hearts vyhrál v rozmezí měsíce a půl už třetí dostih za sebou a nezastavila ho ani výborná klisna Achird, která se k svěřenci trenérky Heleny Vocáskové přiblížila na délku krku. Třetím místem překvapil bělouš Bright Amber.
 
Foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE