reklama 11A

Equinews: Mistrovská voltiž ve Frenštátu. Willemine je zimní královnou

ikonka

Mistrem České republiky ve voltiži se po dvou letech stal Jan Hablovič. – Cena zimní královny stáje Pegas uzavřela dostihovou sezonu v Karlových Varech. – Memoriál Jany Holé ovládla Alžběta Morávková. Podrobnosti přinášíme v Equinews.
20.09.2022 14:30  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Hablovič získal mistrovský titul ve voltiži. Těsně předstihl Kocurovou

Frenštát pod Radhoštěm po roce opět hostil mistrovství České republiky ve voltiži. O tituly se jelo ve dnech 17. až 18. září. Vypsáno bylo celkem pět kategorií, a zejména ta seniorská byla napínavá až do samého závěru. O medailích rozhodlo až finále.
 
Soutěž Pas de Deux ovšem patřila k těm, které měly jasný průběh. Na bronz dosáhla dvojice Michaela Pachotová a Adéla Lipinová, která cvičila na Sebastianovi. Druhé místo si vyjely Barbora Kyselá s Barborou Oblukovou na valachovi Codex-Giga pod vedením Adély Svobodové. Jedinou dvojicí, jíž se povedlo překonat v celkové známce hranici sedmi bodů, pak byly Adéla Kotolová a Elisabeth Reslerová, které závodí s White Magicem. Společně s lonžérem Bohdanem Reslerem se tak radovali ze zisku mistrovských titulů.
 
V kategorii juniorských skupin brali bronz zástupci z Voltiž Duha, které nesl Estor 12 vedený Kateřinou Kalfasovou. Valach Monty Python a lonžér Ladislav Menšík byli součástí skupiny JK Silesia, která si dojela pro druhé místo. Na zlatou příčku vystoupali voltižéři z pořádajícího klubu TJ Slovan Frenštát. Ti se představili s Fernandem, jehož vedl Ondřej Svoboda.
 
Mezi juniory kategorie B se dařilo Natálii Horáčkové, jež si spolu s Condorem za podpory lonžérky Libuše Hablovičové vyjela třetí místo. Stříbro si z Frenštátu odvážela Elisabeth Reslerová. Ta cvičila, stejně jako v soutěži Pas de Deux, na běloušovi White Magicovi. Mistryní republiky se stala Vanesa Mazochová na zkušeném hnědákovi Aladinovi. Toho vedl jeho stálý lonžéř Ondřej Svoboda.
 
Tentýž kůň i lonžér jsou zapsaní pod dvěma top výsledky v kategorii „áčkových“ juniorů. Startovala s ním vítězka soutěže Tereza Czyžová, která zapsala vysokou známku přes 7,600 bodu. Členka frenštátského klubu tak prodloužila řadu svých mistrovských triumfů o další ročník.
 
Také stříbrná juniorka Veronika Cábová závodila s Aladinem a dostala se v hodnocení přes hranici sedmi bodů. Bronz pak brala Barbora Kyselá na Codex-Giga.
 
Kategorie seniorů sloučená pro ženy a muže přinesla ve finále velký obrat. Zatímco Kateřina Reslerová s White Magicem zůstala na stejné příčce jako v sobotu, tedy na třetí, na nejvyšších pozicích finále měnilo pořadí.
 
Kateřina Kocurová, která po prvním kole vedla, obsadila konečné druhé místo se známkou 7,488. Stříbro získala s Flying Dutchmanem pod vedením Claudie Döller-Ossenberg-Engels. O sedm setin překonal zkušenou voltižérku další reprezentant Jan Hablovič. Titul vybojoval za pomoci Condora, kterého vedla Libuše Hablovičová.
 

Karlovarská derniéra: Willemine zimní královnou, Andrésová ve formě

Jako první ze čtveřice hlavních českých závodišť ukončily svou sezonu Karlovy Vary. V neděli 18. září se na lázeňské dráze sešly špičkové dvouleté klisny v Ceně zimní královny dostihové stáje Pegas. Na programu bylo celkem sedm dostihů.
 
Tři ze sedmi účastnic Ceny zimní královny včetně favoritky Niamhtree přicestovaly ze stáje trenérky Heleny Vocáskové z východočeských Němčic. Nejlepší start měla jedna z nich, ryzka Riwetta, která se ujala diktování tempa před Willemine a Niamhtree. Už na protilehlé rovině ale převzala vedení letošní dvojnásobná vítězka Niamhtree s Vendulou Korečkovou a zavedla pole do cílové roviny. Tam zaútočila ryzka Willemina s žokejem Martinem Laubem a 200 metrů před cílem se dostala na úroveň favoritky. V hřebčíně Napajedla narozená dcera výborné sprinterky Waka Laury, kterou trénuje Luboš Urbánek pro stáj Lokotrans, měla na měkké dráze nejvíce sil a zvítězila jistě o 1 1/2 délky před mocně finišující Shining Sky a Niamhtree.
 
Dvouletým koním byla věnována i Cena EBF Stallions na 1400 metrů. I zde byla ve hře o vítězství stáj Lokotrans prostřednictvím českého odchovance Ralpha, ale nakonec se radoval ještě někdo jiný. Při svém debutu na dráze na sebe upozornil tmavý hnědák Mes Ailes ze stáje Vocetka, který pod Petrem Foretem předvedl suverénní výkon a triumfoval jistě o 2 délky před Ralphem a hřebcem From The Stars.
 
Vedle Ceny zimní královny byla druhým vrcholem deštivého odpoledne tradiční Cena Jockey Clubu ČR na 2000 metrů. Šestičlenné pole si muselo poradit se zhoršujícími se povětrnostními podmínkami. Na hluboké dráze se zrodilo vítězství stylem start-cíl v podání čtyřletého valacha Odsonne. Svěřenec trenérky Štěpánky Myškové, který před měsícem ovládl bratislavskou Cenu turfu, se postaral o solidní tempo a v průběhu dostihu si nastřádal menší náskok. Žokej Milan Zatloukal mu dokonale rozvrhl síly a v cíli neměl sebemenší problémy odrazit útoky soupeřů. Na vnější straně dráhy finišoval tříletý Like Magic, ale dokázal se přiblížit vítězi jen na necelé čtyři délky. Třetí doběhl favorit Rabbit Red Jazz a čtvrtou příčku vybojovala Cat’s Agility. 
 
Hlavní postavou dostihového víkendu byla Jiřina Andrésová. Jezdkyně působící ve východočeském Zámrsku vyhrála pět dostihů. Po sobotním hattricku ve Slušovicích si přivezla výbornou formu i do Karlových Varů, kde vyhrála dva ze svých tří startů. Vybíráme Cenu Nadace města Karlovy Vary na 1000 metrů, nejkratší dostih nedělního programu. Andrésová jela pětiletou klisnu Meannah, která měla předepsanou nejnižší nesenou hmotnost 48 kg, ale musela se vyrovnat s handicapem nejvyššího startovního čísla.
 
Ve velké pohodě jezdící Andrésová se svěřenkyní Ladislava Nagye nikam nespěchala a v cílové rovině přišla s táhlým útokem ze zadní pozice. V závěrečné stovce metrů se dotáhla na vedoucího valacha Captain Luka, nesoucího o devět kilogramů více, a v krásném souboji ho o krátkou hlavu porazila. Třetí doběhl Rabbit Power.
 

Alžběta Morávková je první vítězkou Memoriálu Jany Holé v Chuchli

Oblíbená jezdkyně, trenérka, ale také stavitelka parkurů Jana Holá podlehla těžké nemoci koncem února loňského roku. V neděli 18. září se v Chuchle Areně Praha uskutečnil první ročník jejího memoriálu. 
 
Do soutěže na stupni obtížnosti T*, kdy výška překážek dosahuje 145 centimetrů, nastoupilo celkem dvaadvacet dvojic. Deset nejlepších pak postupovalo do finále. Ačkoliv Jan Štětina s Gussem S i s Kuala Lumpur VD Begijnakker Z chyboval jen jednou, kvůli pomalejším jízdám se ani s jedním z koní do vrcholné části soutěže neprobojoval. Polovina finalistů přitom měla stejnou penalizaci čtyřmi body. Žádnému se však ani napodruhé nepodařilo překonat celý kurz čistě.
 
Nulu na bodovém kontě neudrželi ani Michala Hanušcinová s valachem Perse NovaEqui a Filip Doležal v sedle valacha Coup de Coeur GP Madame Z. Skončili tak na páté a čtvrté pozici. Jeden trestný bod pak měl Ondřej Pospíšil ve dvojici s hřebcem Armani Code. Patřilo mu tedy nakonec třetí místo.
 
Druhou příčku vybojoval Jaroslav Jindra s Cornet´s Ninjou. I když předvedl dvě precizní jízdy, při té druhé byl o více jak sekundu pomalejší, než pozdější vítězka Alžběta Morávková na Catrovi 1. 
 
Foto: Petr Videnka



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE