reklama 11C

Conwala jsem získala šťastnou náhodou, říká jezdkyně Aneta Paličková

ikonka

Aneta Paličková je mladá nadějná jezdkyně, která se už dokázala propracovat do TOP5 na parkurovém mistrovství České republiky. V rozhovoru se s námi podělila o zážitky s její stájovou jedničkou – valachem Conwalem, jehož považuje za životního koně.
08.06.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

 
„Hodně mě naučila kobylka Dorka, kterou jsem měla asi osm let. S tou jsem prošla od úrovně Z až do 135 centimetrů. Ale nezapomenutelným koněm je Conwal, ten se mnou splynul víc,“ říká parkurová jezdkyně Aneta Paličková. Právě Conwalovi, kterého koupila vlastně tak trochu náhodou, věnovala prostor v rozhovoru o svém životním koni. 
 
Jak se protnuly vaše cesty s Conwalem?
Conwala mám čtvrtým rokem a poprvé jsem ho potkala, kdy jsme jely s kamarádkou pro ní vybírat koně k panu Pěchoučkovi. A nakonec to bylo tak, že jsem si vybrala já. Byla to náhoda a štěstí, protože v té době, kdy jsme dorazily, byl v hale. Nebyl připravený ještě na prodej, byl šestiletý a byl hodně vyplašený. Pod sedlem to s ním bylo těžké, ale já jsem věděla hned, jak jsem si na něj sedla, že to je on.
 
Měl nějaké zkušenosti ze závodů, když jste ho kupovala?
Neměl. Bylo s ním hodně práce, ale já jsem s tím počítala. Naplňuje mě, když vidím ty pokroky. Od nuly jsme se dostali až do úrovně 140 centimetrů. Mám z něj radost, dělá pro mě první poslední. Dobré je, že na závodech je obecně mnohem hodnější než doma. Byla jsem mile překvapená, když jsme přijeli na první společné závody do Kralovic. Choval se jako profík, byl hodný, skákal, jak měl.
 

Psali jsme: Aneta Paličková: Přemluvit rodiče, aby mi koupili poníka, nebylo těžké

Jak probíhala první společná sezona?
První sezona nebyla lehká, ale hlavně v přípravě doma. Velké plus je, že ho práce baví a postupně jsme se dostali do L**. Bylo na něm vidět, jak se vyvíjí. Jako mladý potřeboval hlavně klid, protože byl hodně zbrklý. Ale postupně to bylo čím dál lepší, uklidňoval se a odráželo se to i na parkuru. 
 
Kdo vám s ním nejvíc pomáhal?
Ze začátku Petr Švec. Ten mi moc pomohl vůbec přijít na to, jak s ním pracovat. Za to mu patří velký dík. Poté, co jsem přešla pod Marka Javorského, tak mi pomáhá nejvíc on. Ke každému koni přistupuje individuálně a já si jeho přístup nemůžu vynachválit. Pomohl mi posunout se na vyšší parkury.
 
Čím vám Conwal padl do oka?
Nevím, neumím to popsat. Byl to pocit, když jsem si na něj sedla. Krásně se pohyboval a pro mě to po menší kobylce bylo zase jiné, tak možná i to byl impuls. Líbilo se mi, že se nebojí odskočit. I když Dorka se mnou skákala do 130 centimetrů, až s ním jsem šla stočtyřicítku. On i já jsme šli ST poprvé spolu.
 
Zkusíte vyjmenovat nějaké jeho typické vlastnosti?
Hodný ale bázlivý. Nemá zlozvyky. Je přátelský, je trošku jak pes, kam ho postavím, tam stojí. Je to miláček rodiny a na mě je dost fixovaný. Nikdo kromě mě na něm neseděl. Pod sedlem dělá lidově řečeno bordel. Vyhazuje nad skokem, kroutí celé tělo. Ale alespoň vím, že je zdravý, a že ho to baví. A potom má takovou jednu legrační libůstku. Ve stáji při sedlání si sám rád „povídá pro sebe“, mele pyskem, tomu se vždycky všichni okolo smějí. 
 
Máte nějakou vtipnou nebo výjimečnou historku?
Těch je mnoho. Ze začátku na něj byl problém nasednout. Mockrát se mi stalo, že mě vyhodil ze sedla. Naopak hezké vzpomínky jsou na všechny mistráky a dobře překonané parkury. 
 

Nepřehlédněte: Lucky Lifestyle a Bob Saint Clar, životní koně Františka Stružinského

 

Počítáte do budoucna, že budete mít i jiné koně, nebo bude Conwal „jedináček“?
Určitě bych ráda rozšířila řady mých svěřenců, ale záleží na mém hlavním sponzorovi, což je můj táta. Hodně záleží také, jak budu pokračovat ve studiu. Mimochodem oběma rodičům musím poděkovat, že mě tak podporují. 
 
Věříte, že v letošní sezoně budete atakovat nějaké vyšší pozice na mistrovství republiky žen, než je prozatím nejlepší páté místo?
Mistrovství republiky je, spolu se zahraničními výjezdy, jeden z hlavních cílů sezony. Loni nám těsně uniklo rozeskakování o třetí místo, takže určitě doufám a věřím, že to může být lepší. 
 
Foto: Kateřina Návojová, Jan Vlček, Sibil Slejko / poskytla Aneta Paličková



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE