reklama 11A

Elzar mě zaujal svou houževnatostí. Nenudila jsem se, říká Vyštajnová

ikonka

První zkušenosti s mladými koňmi sbírala Alžběta Vyštajnová s Elzarem. Byl to první kůň, kterého si sama připravila až do mistrovské všestrannosti, v níž s ním následně získala nejednu medaili. Dále spolu absolvovali drezurní soutěže až do úrovně ST.
18.04.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Nezapomenutelným a výjimečným koněm je pro jezdkyni všestrannosti Alžbětu Vyštajnovou holandský valach Elzar (Zardando x Perion), který se narodil v roce 2009. „S Elzarem jsme si společně prošli cestou od úplných začátků, přes sportovní úspěchy až po jeho důchodovou fázi života. Měl problémy s dýchacím aparátem, takže v těchto dnech už tráví svůj čas na pastvinách a užívá si zbytku života,” říká Alžběta.  
 
Vybavíte si své první setkání? Kde k němu došlo?  
Poprvé jsem Elzara viděla u nás ve stáji v Kamenickém Dvoře. V té době to byl mladý tříletý hřebec, kterého do stáje přivezla Ilona Heyrovská z Holandska. Naše první společné chvíle byly občas trochu dramatické, jelikož mi v té době bylo teprve dvanáct let a už jsem měla začít pracovat s tříletým hřebcem. Každopádně toto spojení zafungovalo skvěle, za což jsem byla moc ráda.  
 
Čím si vás Elzar nejvíce získal a proč jste si právě vy dva takto padli do oka?  
Samozřejmě to nějakou dobu trvalo, než jsme si na sebe zvykli a než se naše spolupráce začala ubírat tím správným směrem. Nejvíce mě Elzar zaujal svou nesmírnou houževnatostí a od první chvíle jsem se s ním nenudila. Je to takový šašek a celkově je to svou vtipnou povahou velmi speciální kůň.  
 
Můžete zmínit něco konkrétního, v čem vás Elzar posunul dál a co nového vás naučil?  
Nejvíce jsem se s tímto koněm naučila, jak připravit mladého koně od úplného začátku. Byl to můj první mladý kůň, kterého jsem si opravdu sama, pod vedením trenérů a mojí mamky, přijezdila a připravila do soutěží ve všestrannosti. To mi určitě dalo spoustu zkušeností pro přípravu dalších mladých koní, čímž se v dnešní době zabývám velmi aktivně.  
 

Čtěte také: Alžběta Vyštajnová: Všestrannost vnímám jako nejvíce efektivní sport

 

Jaké byly jeho základní charakteristické a povahové znaky?  
Elzar je hezky stavěný, zrzavý kůň s lysinou a poměrně atypickým bílým flekem na boční straně těla. Od prvního dne jsem zjistila, že miluje banány, takže ty později tvořili značnou část jeho jídelníčku. Povahou je velmi zábavný a rád se za odměnu učil různé speciální kousky a triky, to ho moc bavilo a byl na to velmi šikovný.  
 
Vzpomenete si, kdy se dostavil váš první společný úspěch a kterých dalších si s tímto koněm ceníte nejvíce?  
Náš první společný úspěch se objevil v roce 2017, kdy jsme vybojovali bronzovou medaili při mistrovství České republiky ve všestrannosti a hned rok poté už to byla medaile zlatá. Překonali jsme společně spoustu závodů v této disciplíně, ale vedle toho jsme také startovali v samostatných drezurních soutěžích, v nichž jsme se dopracovali až na výkonnost stupně ST.  
 
Jaký byl další osud Elzara po ukončení jeho aktivní sportovní kariéry?  
Už v jeho pěti letech se u něj bohužel projevily poměrně těžké alergie různého typu. To docela zásadně ovlivnilo celý jeho režim a sportovní přípravu, museli jsme brát ohledy na jeho aktuální zdravotní stav a celé to pro nás bylo dosti náročné. I přesto však byl schopen podávat kvalitní výkony v náročných soutěžích všestrannosti. V minulém roce už jsme se rozhodli pro ukončení jeho sportovní kariéry a v těchto dnech už si užívá svůj důchod na pastvinách.  
 
Vzpomínáte často na vaše společné sportovní a jiné zážitky s Elzarem?  
Vzpomínám na něj téměř každý den. Momentálně mám v tréninku spoustu dalších koní, kteří se mu pokaždé v něčem podobají, takže mám tím Elzara stále na paměti. Nyní Elzara plně nahrazuje má aktuální stájová jednička J.Elizabeth, s níž jsem v loňském roce absolvovala teprve první sezonu a už jsme se dostaly na výkonnost dvouhvězdového L v parkurovém skákání. Dále mám k dispozici svého dalšího parkurového valacha a dva koně do všestrannosti, to jsou Hennessy a Dar De Will.
 
Foto: SoňaKa Foto, Marcel Runštuk, Adéla Podzemská / poskytla Alžběta Vyštajnová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE