reklama 11B

Anežka Novotná: Hucul Bert nás naučil pojem "vykroužit se z parkuru"

ikonka

Pony jezdkyně Anežka Novotná v rozhovoru vypráví o svých pěti nezapomenutelných ponících. Od prvních sportovních zkušeností s huculem Bertem, který jí otevřel cestu do SCM, se vypracovala až k pěkně zajetým parkurům, drezurám i mistrovským krosům.
24.04.2021 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

"Hucul Bert mě naučil nevzdávat se a connemara Gowhaun Lady se nebát. S Peggy Princess jsem se kvalifikovala na první mistrovství České republiky ve všestrannosti, v sedle Jade van de Groenhuevel absolvovala svých prvních 115 centimetrů a Knockbridge Joey mi otevřel dveře do světa drezury," shrnula na úvod rozhovoru Anežka Novotná, pro kterou je každý z jejich dosavadních koňských svěřenců nezapomenutelný.
 
Vaše první sportovní zkušenosti jste získala v sedle hucula Berta. Jak na něj vzpomínáte?
Bert byl správný učitel a nic mi nedal zadarmo. Byl to třetí kůň, kterého si rodiče koupili na procházky do lesa. Zajela jsem s ním první všestrannost a otevřel mi cestu do SCM. Teď dělá radost novým majitelům v Německu. Nezapomenutelných zážitků mám s Bertem hodně - do naší rodiny přinesl pojem "vykroužit se z parkuru".
 
Zmínila jste dále klisnu Gowhaun Lady. Odkud pochází?
Gowhaun Lady jsme přivezli z Irska. Je to velká srdcařka. S ní jsem jezdila všestrannost do stupně Z a neměla jsem takový strach skákat. I přes její nedostatky v drezuře jsme se kvalifikovali na mistrovství České republiky ve všestrannosti. A v příštím roce budeme očekávat její první hříbátko.
 

Čtětě také: Myslím, že by na mě a Lenyho byla babička pyšná, říká Ema Štěpánková

 
Nicméně na mistrovství jste se poprvé kvalifikovala s Peggy Princess. Jaká je?
Peggy je opravdu všestranný pony, dobře si na ní zaskáču, zajedu drezuru i kros, povozí mladší ségru a bráchu, který jezdí jen občas. Je to nenažraný a velký mazel. S Peggynkou jsme se na mistrovství České republiky ve všestrannosti v jednotlivcích umístily na pátém místě.
 
Mluvila jste také o Jade van de Groenhuevel.
Jade je typická, vyhrávací rezavá kobyla. Ale taky se ráda pomazlí. Kromě toho že perfektně skáče, tak se umí i nádherně předvést v drezuře - když se jí chce.
 
A jako poslední je váš connemarský hřebec Knockbridge Joey.
Joey je náš velký mazel. Už se těším až ho budu moct ukázat v obdélníku, protože drezury s ním mě začaly opravdu bavit. Také se budeme připravovat na všestrannost a parkur.
 
Ještě mi na závěr prozraďte, na které z vašich dosavadních úspěchů jste nejvíce pyšná?
Určitě na třetí místo z pony mistrovství České republiky ve skocích v kategorii 11 až 13 let s Jade a na páté místo z mistrovství České republiky všestrannosti ve stejné kategorii s Peggy.
 
Foto Jan Kameník a Michael Motygin, poskytla Anežka Novotná



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE