reklama 11A

Se zlomeným kotníkem a bez třmenů. S Concantusem to šlo, říká Kumarová

ikonka

Lucie Kumarová od svých úplných začátků v sedle reprezentuje stáj Bioveta. Po přechodu z poníků na velké koně jí hned při prvním kontaktu padl do oka valach Concantus, s nímž začala sbírat své první úspěchy. Dodnes je stále ve velmi dobré kondici.
04.04.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Věrná reprezentantka stáje Bioveta v rozhovoru označila jako svého nezapomenutelného koně letos již osmnáctiletého holštýnského valacha jménem Concantus (Cisco x Cantus). I přes jeho vyšší věk se těší dobrému zdraví a v těchto dnech je v plné přípravě do jeho další sportovní sezony. „Padl mi do oka hned při našem prvním kontaktu. Povahově jsme oba naprosto stejní a pokaždé, když přijdu do stáje, tak z něj cítím velmi pozitivní energii a vím, že mě vždy rád vidí,” zmiňuje Lucie Kumarová v úvodu svého vyprávění. 
 
Jak vzpomínáte na své sžívání s Concantusem?  
Poprvé jsem na si na něj sedla na konci roku 2016 a už když jsem ho zahlédla v boxu, tak se mi moc líbil. Zaujal mě hned svou mazlivou povahou a byla jsem z něho unešená. Překvapilo mě, jak je hodný a ničeho se nebál. Lehčí zádrhel nastal při prvním ježdění, když jsem se ho klasicky snažila rozejít a ona nepřišla téměř žádná reakce. Je to ten typ koně, který sám od sebe práci nevyhledává. Poté jsem na to přišla, skočila první křížek a najednou jsem seděla na dobře voditelném a lehce jezditelném koni. Concanta jsem si tedy pořídili a jsem za to moc ráda.  
 
Naučil vás Concantus něco konkrétního, čeho jste mohla následně využít i v práci s dalšími koňmi? 
Do té doby, než jsme pořídili tohoto valacha, tak jsem měla k dispozici na ježdění většinou dopřednější typy koní. Concantus byl však absolutně pravý opak, takže mi určitě předal zkušenosti v tomto ohledu. Při práci s ním jsem také zjistila, že přísloví „Bez práce nejsou koláče” v tomto případě jednoznačně platí, jelikož jsem od něj nikdy nedostala nic zadarmo. Bez mé aktivní podpory by sám nepřekonal ani křížek, tudíž jsem pochopila, že se na koně zkrátka úplně spoléhat nemohu a musím se vždy snažit udělat maximum.  
 

Psali jsme: Las Vegas byl velmi charakterní a miloval závody, říká Matoušková

 
Co nejvíce vystihuje jeho povahu? Má rád nějaké speciality?  
Valach Concantus je velmi mazlivý a moc rád si užívá svůj volný čas ve výběhu. Mnohdy je docela náročné ho z výběhu vůbec dovést do boxu a začít ho připravovat na práci. Pokaždé si moc pochutná na banánech, což nebývá u koní úplně obvyklé. Před vstupem do kolbiště bývá občas lehce nervózní, ale jinak je to pohodový parťák.  
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?  
Společně jsme velmi často objížděli jednotlivá kola Českého skokového poháru, kde jsem s ním sbírala hodně úspěchů v seriálu Czech Junior Cup. V roce 2017 jsme dokonce celý tento seriál ovládli a zvítězili jsme v závěrečném finále. Velmi úspěšné pro nás bylo také CSI v Olomouci, tam jsme obsadili skvělé páté místo na parkuru vysokém 140 centimetrů, což bylo v rámci kategorie jezdců do pětadvaceti let. Obecně však za veliký úspěch považuji překonání naší společné stočtyřicítky. To bylo v době, kdy jsem měla zlomený kotník a musela jsem tyto parkury překonávat bez třmenů. To pouze potvrdilo schopnost a charakter Concanta. Myslím, že na jiném koni bych si toto určitě netroufla.  
 
Jak vypadá Concantův běžný program v tomto období před začátkem nové závodní sezony?  
Jelikož už je to starší kůň, letos mu bylo osmnáct let, tak jeho režim přípravy je už o něco lehčí. Každý den chodí do výběhu, kde tráví hodně času a následně s ním asi čtyřikrát týdně pracuji na jízdárně. Zbylé dny hodně chodí na lonž a také velmi často zařazujeme práci v terénu. Letošní sezona již bude pravděpodobně jeho poslední, i když na to vůbec nevypadá a do důchodu se mu očividně ještě vůbec nechce.  
 
Foto: Tereza Dohnalová, Zenon Kisza / poskytla Lucie Kumarová 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE