reklama 11D

Nikola Bártová: Prim byl slepý na jedno oko, nikdy to však nebylo znát

ikonka

Další z řad nadějí českého pony sportu je čtrnáctiletá Nikola Bártová. Za nezapomenutelného koně považuje Prima, s nímž se zkraje poznávala prací ze země. "Strašně jsem se ho bála a chvíli trvalo, než jsem si k němu našla cestičku," přiznává Nikola.
26.04.2021 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

"Primečka jsme si zapůjčili od pana Kohouta, když mi bylo osm let. Rok jsem se s ním seznamovala a dělala jsem s ním práci ze země, v devíti letech začala naše společná kariéra na pony hrách na Suché. Začalo mě to bavit víc a víc, a tak jsem si v mých deseti letech udělala s Primečkem zkoušky a splnila kvalifikaci na mistrovství České republiky pony, a to jak ve skocích tak i ve všestrannosti," vzpomíná na své začátky čtrnáctiletá Nikola Bártová.
 
"Na mistrovství ve všestrannosti v Pardubicích jsme se umístily na osmém místě a na mistrovství ve Zduchovicích jsme se stali mistry - to byl náš největší úspěch. Krátce nato skončila naše společná jezdecká kariéra, jelikož jsem hodně vyrostla. Od roku 2018 jsem s ním dělala práci ze země, bez sedla, a rok poté se vrátil majiteli."
 
Jaké bylo vaše první setkání?
Naše první setkání nebylo úplně veselé. Strašně jsem se bála a chvíli mi trvalo, než jsem si k němu našla cestičku. Pak se ale naše cesty spojily. Byl a je pro mě největším čtyřnohým parťákem. I přesto že mám víc poníku a koní tak pro mě zůstal výjimečným.
 

Čtěte také: Anežka Novotná: Hucul Bert nás naučil pojem "vykroužit se z parkuru"

 
Můžete popsat jeho povahu?
Byl to poník, který by za mnou šel kamkoliv, byl to můj parťák a největší kamarád v mém dětství. Jeho charakter je nepopsatelný. I přes to, že Primeček viděl jen na jedno oko, se jeho hendikep nikdy neprojevil.
 
Vzpomenete si na nějaký hezký společný zážitek?
Určitě na mistrovství ve Zduchovicích, kdy dostal deku třikrát větší, protože jeho výška byla jen 119 centimetrů. Byla mu vidět jen hlava. Nožičky se mu schovaly pod tu deku. Jinak máme spousty dalších hezkých zážitků.
 
Jak se má Prim nyní?
Nyní je zpět u majitele pana Ladislava Kohouta a užívá si důchodu. Byla jsem ho i navštívit.
 
Foto poskytla Nikola Bártová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE