reklama 11C

Chipmunk: Statečný kůň, který udělá vše pro to, aby jezdec mohl být hrdý

ikonka

Jedním z výrazných koní v mezinárodní všestrannosti je Chipmunk FRH. Hnědák, jenž startoval na všech významných akcích včetně olympiády, je velký srdcař. V kariéře vystřídal dva špičkové jezdce. Změna stáje vzbudila kdysi velkou pozornost.
29.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Martin Dokoupil  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

FischerChipmunk FRH patří k nejúspěšnějším koním ve všestrannosti. Letos šestnáctiletý hanoverský valach se pohybuje po mezinárodních závodech už od roku 2014. S Juliou Krajewski, pozdější olympijskou vítězkou z Tokia, to dotáhl do německého reprezentačního týmu. 
 
Startovali mimo jiné na Světových jezdeckých hrách v Tryonu v roce 2018. Jenže tou dobou se chovatel a majitel Hilmer Meyer-Kulenkampff rozhodl pro částečný prodej a došlo ke změně jezdce, což v evropském jezdeckém prostředí značně rezonovalo. Už jen proto, že se objevilo hned několik potenciálních kupců ze zahraničí a proti tomu stál zájem ze strany Německé jezdecké federace udržet tak dobrého koně pod německou vlajkou. To se povedlo, ale Julia to i tak považuje za jeden z nejsmutnějších momentů kariéry. 
 
Koně vlastní aktuálně čtyři majitelé. Vedle jeho chovatele je majitelem Německý olympijský výbor pro jezdecké disciplíny a také Sabine a Klaus Fischerovi. Klausovi Fischerovi, velkému podporovateli jezdce Michaela Junga, patří řada výborných koní, kteří se jmenují podle něj. Všichni mají předponu Fischer poněkud netypicky nalepenou bez mezery na samotné jméno koně. Chipmunk se tedy ve výsledcích objevuje jako FischerChipmunk FRH.
 
 

Pečlivě vybraný původ

Chipmunk má zajímavý původ. Chovatel Hilmer Meyer-Kulenkampff, jenž je pokračovatelem více než stoleté rodinné tradice a je v rámci rodiny příslušníkem už šesté generace chovající koně, vždy pečlivé vybírá zejména plemeníka. Otcem Chipmunka je holštýnský hřebec Contendro I, matka Havanna je po jednom z nejúspěšnějších plnokrevných hřebců ve všestrannosti, ze Slovenska pocházejícím Heraldikovi xx.
 
Hnědák, který se z tohoto spojení narodil, je silným koněm s prostorným cvalem, s velmi pěkným projevem v drezuře, což ho často řadí už po prvním dni soutěží na přední příčky průběžného pořadí.
 
Do mezinárodního sportu s ním vstoupila Němka Julia Krajewski v roce 2014, tedy když byl šestiletý. Jejich spolupráce od počátku působila slibně. Ve dvou sezonách startovali v jedenácti soutěžích obtížnosti jedné až dvou hvězd a jen málokdy dojeli na nižší pozici než v top 3.
 
V první polovině roku 2016 se pomalu propracovávali do úrovně, jež odpovídá dnešním třem hvězdám a ke konci roku už zvítězili ve Strzegomi v CCI3*, což je dnes CCI4*-L. V podobném duchu probíhaly další dvě sezony. Z dvanácti startů mezi březnem 2017 a červencem 2018 dojela dvojice osmkrát v nejlepší trojce, z toho třikrát vyhrála. Jeden z triumfů zapsala v hodnocení jednotlivců při CCIO4* v Cáchách. Na základě těchto výkonů byla zařazena do reprezentačního týmu pro Světové jezdecké hry v Tryonu, které se konaly v září 2018.
 
Jenže světový šampionát se Julii s hnědákem vůbec nepovedl. Po drezuře se sice ujala vedení, ale v dalších dnech chybovala a dojela až devětatřicátá. To bylo daleko za očekáváním. V té době se chovatel a majitel v jedné osobě rozhodl neprodloužit smlouvu s jezdkyní a podíl Chipmunka prodal Fischerovým. Klaus Fischer je majitelem koní, jež jezdí Michael Jung. Uspěl třeba s jeho klisnou FischerRocanou. Kůň tak přešel do Jungovy stáje.
 
Pro Julii to byl těžký moment. „Je to pro mě smutný den, Chipmunk odchází do svého nového domova. Po šesti letech končí smlouva s majitelem. Rozhodl se jí neprodloužit, což chápu. Chipmunk byl prodán a já tímto ztrácím výjimečného partnera. Přišel k nám ve čtyřech letech a každý krůček jsme museli udělat spolu. Budu si ho pamatovat jako laskavého, statečného i citlivého koně, který vždy udělal všechno, abychom na sebe mohli být hrdí.“
 
 

V Jungově režii

Michael Jung, který je držitelem všech titulů, jež lze ve všestrannosti získat, vyhrál mistrovství Evropy, Světové jezdecké hry i olympiádu, v začátcích spolupráce uvedl: „Dostat takového hotového koně, to je pro mě něco zcela nového. Každý ví, že kladu důraz na to, že si koně sám trénuji a tvaruji. Julii děkuji za výbornou přípravu, jsem nadšený z toho, co můžeme očekávat.“
 
Chipmunk s novým jezdcem pokračoval v nastoleném trendu. Zapsal řadu prvenství i druhých míst v soutěžích na úrovni čtyř hvězd. V roce 2019 získal stříbro v individuální hodnocení na mistrovství Evropy v Luhmühlenu, kde navíc Němci zvítězili mezi družstvy. Týmové zlato má také z mistrovství světa 2022 v Pratoni del Vivaro.
 
I přesto se zdá, že se jim štěstí na velkých akcích spíš vyhýbá. Několikrát se stalo, že se Jung s Chipmunkem dostal do vedení v drezuře, aby následně pozici ztratil. Přesně takový scénář měl předloňský světový šampionát v Pratoni del Vivaro, kdy jako jednotlivec skončil pátý. Totéž proběhlo i o rok dřív na olympiádě v Tokiu. Dvojice vyhrála drezura, ale po krosu a parkuru klesla na konečné osmé místo.
 
Loni na mistrovství Evropy v Le Pin opět předvedli Jung a Chipmunk v obdélníku nejlepší výkon, kros pak nedokončili. Šampionáty jako by byly prokleté. Dvojice má přitom vítězství na CCI5*-L v Kentucky, letos skončila druhá při CCIO4* v Cáchách, vyhrála čtyřhvězdovou soutěž v Marbachu a Wiesbadenu a koncem září ovládla CCI4*-L v Ligniéres.
 
Valachovi bude v olympijské sezoně 2024 šestnáct let. Jung má k dispozici více koní, kteří mají zkušenost z nejvyšší úrovně, ale Chipmunk je z nich jednoznačně nejzkušenější. Jaké mají plány jeho majitelé, se dozvíme nejpozději při přihláškách do Paříže. 
 
 
Zdroj: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE