reklama 11B

Vymyslela si hloupou přezdívku. Dnes mistryni světa nikdo jinak nezná

ikonka

Britka Georgina March má doma zlato z mistrovství Evropy i Světových jezdeckých her ve všestrannosti. Její křestní jméno fanouškům moc neříká, celý svět ji zná pod trochu hloupou přezdívkou, jak sama říká. Jak vznikla? A co jste o ní ještě nevěděli?
10.09.2022 08:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Velká Británie má, jak známo, silnou základnu jezdců všestrannosti. Ostrované odjíždějí pravidelně s medailemi z olympijských her i šampionátů. Jednou z výrazných tváří je dvaačtyřicetiletá Piggy March. 
 
Piggy je jen její přezdívka, která se tak vžila, že i v oficiální databázi Mezinárodní jezdecké federace FEI, a tím také ve všech oficiálních výsledkových listinách, je zkrátka zapsaná jen jako Piggy March. 
 
Narodila se přitom v roce 1980 v Norfolku jako Georgina French. Příjmení March používá po svatbě. Starší sourozenci jí od mala přezdívali podle prasátka Pigleta z knihy Medvídek Pú. Prý tak vypadala. Nakonec si i ona sama přála, aby se jí říkalo Piggy. „Občas si říkám, že to byla stupidní volba. Pak si ale pomyslím, kolik jiných lidí se tak asi jmenuje,“ polemizuje Britka nad svým jménem.
 
Kam její vzpomínky sahají, dýchala pro koně. „Akademické úspěchy se nedostavily, a to navzdory největšímu úsilí mého otce. Škola mě absolutně nebavila,“ směje se jezdkyně. „Po neúspěšné stáži na umělecké univerzitě v Cambridge to vzdal a nechal mě jít za jejím snem,“ dodává. Nejvíce ji prý v začátku ježdění naučila máma.
„Odjakživa jsem byla posedlá všestranností a jezdci všestrannosti, speciálně Mary King. Psala jsem jí dopisy určitě dvakrát ročně. K narozeninám a k Vánocům. A poslala bych dopisů mnohem víc, kdyby to máma dovolila,“ vzpomíná.
 
 

První kroky v reprezentaci

Piggy poprvé reprezentovala Velkou Británii v roce 2001 na mistrovství Evropy mladých jezdců ve Waregemu v Belgii. Sedlala tehdy koně jménem Flintlock. „Patřil mé kamarádce, která mě poprosila, jestli bych s ním nezávodila, zatímco bude studovat na univerzitě,“ líčí Piggy, která s hnědákem skončila čtvrtá mezi jednotlivci a s kolegy z týmu se radovala z triumfu.
 
Absolvovala s ním také svou první čtyřhvězdovou soutěž v Burghley v roce 2002 a o rok později v Badmintonu – dvě špičkové soutěže, jež po změně pravidel mají kategorii CCI5* a léta se jezdily jako součást seriálu FEI Classics. 
 
V seniorské kategorii se jí povedla premiéra ještě lépe. První kontinentální šampionát absolvovala v roce 2009 ve Fontainebleau a s irským hřebcem Some Day Soon brala individuální stříbro. Od té doby získala další čtyři medaile na mistrovství Evropy. Hotové žně měli Britové v roce 2021 v Avenches. Konkrétně Piggy obsadila s hnědákem Brookfield Inocent druhé místo mezi jednotlivci a tým byl první.
 
Jezdkyni ale zatím zůstala vždy zavřená cesta na olympiádu. Jedním z důvodů je obrovská konkurence, v níž musí o nominaci Britové bojovat, druhým důvodem je prostá smůla. Pro hry, které se konaly v roce 2012 v Londýně, byla Piggy jednou z největších nadějí na medaili. Jenže klisna Jakata musela podstoupit před akcí chirurgický zákrok a ukončila kariéru. Týden před olympiádou pak onemocněl DHL Topper W. A bylo po nadějích. 
 
 

Světové vavříny

Vedle kontinentálních šampionátů má Piggy na kontě několik předních příček z mistrovství světa mladých koní v Lion D´Angeres. V roce 2007 dokázala vyhrát s tehdy sedmiletým valachem Cast Away III. Nejvyšší příčku vybojovala také o dvanáct let později s šestiletým hřebcem Cooley Lancer.
 
Zlato má také ze Světových jezdeckých her, které se konaly v Tryonu v sezoně 2018. Britské družstvo ve složení Rosalind Canter, Tom McEwen, Gemma Stevens a Piggy March porazilo Iry a Francouze na druhém respektive třetím místě.
 
Britka je aktuálně na čtvrtém místě světového žebříčku FEI. V kariéře má řadu umístění na nejprestižnějších závodech jako jsou už zmíněný Badminton, Burghley, Pau nebo Lexington.
 
 
Zdroj: FEI, PiggyMarch, Daily Mail
 
Foto: Tilly Berendt, Richard Juilliart / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE