reklama 11D

Cayman je komplikovaný, ale zamiloval jsem se, popisuje Simon Delestre

ikonka

Několik jezdců se vystřídalo v sedle hnědáka Caymana Jolly Jumper, než se dal dohromady s Francouzem Simonem Delestrem. Vznikla dvojice, jež je přes valachovu složitou povahu, příslibem pro národní skokový tým země galského kohouta.
28.01.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Vedly k tomu složité cestičky, ale na přelomu sezon 2021 a 2022 vznikla parkurová dvojice, která, jak se zdá, bude patřit do francouzského národního výběru pro velké akce konané v nejbližších letech. Simon Delestre začal jezdit francouzského valacha jménem Cayman Jolly Jumper.
 
Hnědák se narodil v roce 2012, jeho chovatelkou je Nathalie Chevalier z Haras Jolly Jumper v západofrancouzském Vannes. Otcem Caymana je olympijský vítěz Hickstead a matka je po holštýnském plemeníkovi Quaprice Bois Margot. 
 
Cayman je výsledkem prvního embryotransferu, který proběhl v rámci chovu Nathalie Chevalier. Jeho matku Rivu de Pleville totiž chovatelka sedlá v parkurových soutěžích, a nechtěla ji tedy nechat zabřeznout. Zároveň však chtěla využít jejích kvalit pro chov, a tak se rozhodla pro tuto formu.
 
„Riva je hodně krevnatá, má dost energie a výborné skokové schopnosti. Podle mě klíčem úspěchu u sportovce, ať je to člověk nebo kůň, je jeho mysl. A Hickstead mě vždycky fascinoval tím, jak nezávisle myslí. Poprvé jsem ho viděla skákat v roce 2011 v La Baule a o rok později se narodil Cayman,“ popisuje chovatelka, kdy a proč pro klisnu vybrala právě světoznámého holandského hřebce Hicksteada.
 
 

Hledá se jezdec

Do čtyř let byl Cayman u své chovatelky, následovalo hledání vhodného jezdce. Nejprve ho sedlali Paco Diouf a Mathieu Bourdon. „Vždy jsem věřila, že Cayman má něco navíc proti ostatním, ale zároveň není jednoduchý. Stejně jako jeho matka, pod sedlem je extrémně citlivý. Musí jezdce přijmout,“ popisuje Nathalie, proč nebylo snadné najít jezdec, který si bude s valachem vzájemně vyhovovat.
 
Šestiletého valacha objevil Grégoire Oberson, který obchoduje s koňmi a v jeho majetku byla nejedna pozdější koňská hvězda. „Výborně skákal, ale už v té době se na něm vystřídalo pár jezdců. Není to s ním jednoduché ve stáji ani pod sedlem. Když jsem ho ale viděl skákat, věděl jsem, že je v něm něco výjimečného. Asi jako, když jsem vlastnil Clooneyho nebo dalších pár dobrých koní, cítil jsem, že Cayman je kůň podobného kalibru,“ nechal se slyšet. Oberson ho koupil napůl s Philippem Bertholem.
 
V roce 2019 začala s Caymanem na mezinárodních závodech soutěžit Francouzka Alexa Ferrer a následně skoro celé dvě sezony startoval s Portugalcem Duartem Romaem. Pak ho majitelé svěřili olympijskému vítězi Stevu Guerdatovi, ale ten se s Caymanem na žádné závody CSI nevypravil. Koncem sezony 2021 navrhl Obersonovi spoluvlastník Caymana, že by ho ve vysokém sportu mohl jezdit francouzský reprezentant Simon Delestre.
 
„Věděl jsem, že je to hodně komplikovaný kůň, ale když jsem ho viděl, zamiloval jsem se. Co dokáže se svým tělem a jak skáče! Jediné, co mě znepokojovalo bylo, že před tím ho připravoval Steve Guerdat a prakticky s ním nezávodil. A když si kůň pro závody nesedne s takovým jezdcem, jako je Stevem, je to vážně znepokojující,“ přiznal Simon Delestre. I přesto se pro něj rozhodl.
 
 

Nová dvojice pro národní tým

Hned v prosinci roku 2021 vyhrála nová dvojice stošedesátku s rozeskakováním při Světovém poháru v La Coruni. V následující sezoně se Simon Delestre a Cayman Jolly Jumper představili při pětihvězdových mítincích v s´Hertogenbosch, Paříži nebo St. Tropez.
 
Byli zařazeni do týmu pro sérii Nations Cup, jež Francie absolvuje v nejsilnější světové divizi. V květnu francouzské družstvo vyhrálo Pohár národů při CSIO5* v Římě. Simon a Cayman zapsali ve dvou kolech dvě nuly. O měsíc později byli Francouzi druzí v Poháru národů v Rotterdamu, a naše dvojice tam opět předvedla dvě čisté jízdy.
V srpnu je čekalo mistrovství světa v Herningu, z něhož odešli s umístěním v na sedmé pozici individuálního pořadí. Při finále série Nations Cup v Barceloně v říjnu byla Francie druhá, a Simon s Caymanem opět nechybovali. Na sklonku sezony se účastnili mítinků Světového poháru. V Lyonu dojeli v hlavní soutěži sedmí s jedním trestným bodem za čas, v Madridu bez chyb obsadili třetí příčku. 
 
Vydařená spolupráce v roce 2022 vyvrcholila startem v Ženevě, kde Simon absolvoval Rolex IJRC Top 10 Final pro deset nejvýše postavených jezdců světového žebříčku, a spolu s Caymanem získal druhé místo za úřadujícím mistrem světa Henrikem von Eckermannem v sedle Kinga Edwarda. Prestižní akci završili pátým místem v Rolex Grand Prix. Francouzská jezdecká federace počítá předběžně s dvojicí pro širší olympijský výběr.
 
První společný rok tedy vyšel velmi dobře. Simon ale přiznává, že s Caymanem si musel a musí počínat velmi opatrně. „Věděl jsem, že se mu nejdřív musím naučit rozumět. Není to kůň, který přijde k vám. Musíte se přiblížit vy k němu a najít cestu, jak si vytvořit vztah,“ popisuje jezdec, jemuž se to podařilo. „Zpočátku jsem s ním vůbec neskákal. Jen jsem k němu chodil a snažil se do něj vcítit. Jakmile se mu něco nelíbí, začne být horkokrevný. Když jsem pak na něm začal jezdit, bylo mi jasné, že jde o něco úplně jiného. On je kombinací skokových schopností Berluxe a chytrosti Ryana,“ shrnuje Simon povahu koně, který je pro francouzský parkur velkým příslibem.
 
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Horsetelex
 
Foto: Richard Juilliart / FEI
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Uhynul Stakkato. Nebyl typ hvězdy, to byla moje šance, líčí Eva Bitter
Rothchild a jeho libůstky. Šampion miluje koblihy, nejvíc ty s polevou
Úžasná Weihegold. Majitelka musela týdny naléhat, aby klisnu získala
Vycházející hvězda Caracole dobývá parkurový svět. Bez podkov a udidla
Vamos Amigos změnil působiště. Jízda jako na bombě, popsala ho Dufour
Odchází Classic Moet. Je to rokenrolová osobnost, líčí Jonelle Price
Z parkurů na olympijské obdélníky. Uhynul drezurní šampion Salinero
Císařovna Belle Ennie. Výjimečná klisna píše historii české drezury
Loučí se California. Výjimečná klisna, která před lety ohromila Prahu
Divoký Carlo. Při zaplétání málem zdemoloval kamion, vzpomíná Naeve
Měla jsem pocit, jako když létám, popisuje Fry začátky s Glamourdalem
Hvězda jménem For Pleasure. Kůň, v jehož sedle rostli z hochů šampioni
Naladěn na vítězství. Charismatický dobrák Winningmood okouzlil svět
Kůň napojený na lidi. Chesall měl na to vyhrát jakýkoliv parkur světa
Uhynul The Sixth Sense. Hodně jsem se s ním naučil, vzpomíná Frühmann
Občas ho zastavilo až křoví. Ale co na tom, Zinius byl ohromný skokan
Odchází klisna Ornellaia. Drobná hnědka vozila mladé jezdce i šampiony
Je to šílenec, říkávali o Cedricovi. Kraut s ním má zlato z olympiády
Riskalla: Jezdím bez nohou a otěží. Don Henrico na tu hru přistoupil
Končí Chardonnay, Max Kühner mu děkuje. Bez něj bych nebyl tak daleko
S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku
NEPŘEHLÉDNĚTE