reklama 11D

Anna Held: Od začátku mi bylo jasné, že pro úspěch je potřeba makat

ikonka

Mladou jezdkyni Annu Held přivedl ke koním její táta, protože on i jeho rodiče dříve jezdili. Skokový sport miluje a nikdy o jiné disciplíně ani neuvažovala, přestože v první sezoně převažovaly spíše neúspěchy. Vše se zlomilo až o dva roky později.
23.12.2020 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Prozraďte nám, prosím, jaká byla vaše cesta ke koním a jezdectví?
 
Ke koním jsem se dostala díky tátovi, protože on i jeho rodiče, babička s dědou, dřív jezdili. Prvního poníka jsem od dědy dostala k prvním narozeninám. Ten byl ale v Německu. Prvního poníka, na kterém jsem opravdu jezdila, jsem dostala k pátým narozeninám od rodičů.
 
Vzpomenete si na své první svezení v sedle?
 
Poprvé to bylo pravděpodobně někdy okolo těch prvních narozenin, takže to si moc nepamatuji. Ale co si pamatuji, tak jsem odjakživa byla nadšená a věděla jsem, že ježdění a koně mě budou doprovázet dál životem.
 
Od začátku se u vás počítalo s parkurovým sportem?
 
Dalo by se to tak říct. Už babička s dědou skákali, takže jsme v tom v rodině pokračovali. Nemyslím si, že by byl problém, kdybych řekla, že chci dělat třeba drezuru, ale parkur byl vždy více po ruce.
 
Zkoušela jste i jinou disciplínu?
 
Ne, nikdy. Drezurní úlohu jsem jela jednou jedinkrát, a to při licenci. Parkur miluju a jinou disciplínu bych dělat asi ani nechtěla.
 
Jaké byly vaše první závody? Dařilo se tehdy?
 
První hobby závody jsem jela na Mělníku v létě 2013 a byly super. Na podzim jsem si potom udělala licenci. Myslím, že první oficiální závody pak byly buď na Mělníku nebo ve Zduchovicích. První sezona oficiálních závodů už tak úspěšná nebyla. Neúspěchů bylo mnohem více než úspěchů. Tak nějak dařit se mi začalo až koncem sezony 2015.
 

ČTĚTE TAKÉ: Anna Held: Na prvních závodech jsem z Cary spadla a zlomila si obratel

 

Kdo vás provedl jezdeckými začátky?
 
Uplné začátky byly ve stáji v Břežanech II. Potom jsem jezdila v JK Strážné sedlo a odtamtud jsem šla do Dvora Hoffmeister, kde jsem dodneška. Závodními začátky mě provedla Ria Lacina Hoffmeisterová a později se mě ujal Petr Doležal, se kterým trénuji dodnes.
 
Jste v Číčovicích spokojená?
 
Ano, jsem. V areálu je vždy živo, jelikož máme hodně závodních poníků, a tudíž hodně dětí. Nuda není nikdy. I já jsem začala závodit až po příchodu do Číčovic. Areál je hezký a jen kousek od Prahy.
 
Jaké byly v začátcích vaše silné a slabé stránky?
 
To sama ani nevím. Velká nervozita byla velmi slabá stránka. Byla jsem nervózní i před skokovým tréninkem natož na závodech. Silnou stránkou byla a je, že na sobě umím zapracovat. Bez práce nejsou koláče, jak se říká, a samo se nic nestane. Věděla jsem, že pro úspěch budu muset makat.
 
Kdy přišly vaše první větší úspěchy a jaké?
 
Prvním větším úspěchem bylo sedmé místo v celoročním finále Czech Junior Cupu 2015. Potom se začalo alespoň trochu dařit, i když s přestávkou na jaře 2016, kdy jsem si zlomila obratel. Bylo to takové nahoru dolu.
 
Kolik koní vám zatím prošlo rukama?
 
Musím říct, že moc ne. Vlastní koně, se kterými jsem i závodila, jsem zatím měla čtyři. K tomu jsem za celou dobu závodila ještě dva další, ale vždy jen určitou dobu.
 
Foto archiv Anny Held



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE