reklama 11A

Hakr: V Hořovicích jsem nejdřív jezdil na kole. Pak jsem zkusil poníka

ikonka

Parkurový jezdec Daniel Hakr v minulosti okusil účast na mistrovství Evropy. S dětským týmem tehdy vybojoval sedmé místo. Letos se stal vicemistrem při republikovém mistrovství mezi mladšími juniory. V rozhovoru vypráví o svých jezdeckých začátcích.
22.12.2020 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Daniel Hakr se poprvé posadil na koně ve stáji rodiny Opatrných v Hořovicích, když mu bylo asi sedm let. „Pamatuji si, že ke koním mě přivedla Adélka Opatrná. Jelikož moji rodiče měli v Hořovicích také koně, tak jsem tam s nimi trávil hodně času a jezdil jsem po areálu na kole. Trochu jsem Adélce záviděl, že jezdí na ponících a já měl jen to kolo, takže jsem to chtěl také vyzkoušet. A takto to celé vzniklo,“ popisuje svůj vstup do jezdeckého života reprezentant společnosti Equiservis Daniel Hakr.

 

Věnujete se parkurovému skákání od vašich jezdeckých začátků? Vyzkoušel jste někdy i jinou jezdeckou disciplínu?

Parkurovému skákání se věnuji už od svých začátků. Občas jsem také jezdil na drezurní závody, protože drezura je základ všeho a k tomu jsem byl na začátku veden. Na parkurech mě baví to, že je každý v něčem odlišný a vždycky je potřeba se zaměřit na něco jiného.

 

Kdy a kde jste absolvovala své první oficiální závody? S kterým koněm to bylo?

Svoje zcela první oficiální závody jsem absolvoval na Mělníku v dubnu roku 2014. Bylo to s mým poníkem Jm's Lex. Na první závody jsem se připravoval poměrně dost intenzivně. Vím, že jsem se hlavně snažil dokončit parkur bez nějakých problémů. Nakonec jsem dosáhl na čtrnácté místo.

 

ČTĚTE TAKÉ: Hřebec Rock’n Roll byl můj první velký kůň, říká Filip Doležal

 

Co byly zpočátku vaše silné a slabé stránky?

Moje silná stránka byla, že mi to šlo dobře už od začátku a měl jsem pro jezdectví dobrý cit. Naopak moje slabá stránka byla moje vlastní lenost.

 

Kolik koní vám již prošlo rukama? Na které z nich nejraději vzpomínáte?

Koní mi už pár pod rukama prošlo a na všechny vzpomínám stejně rád. Nechci je nějak zvlášť porovnávat, protože každý mě naučil něco jiného a v něčem jsem se posunul dál. Ale nejvíce výjimečný byl můj předposlední kůň jménem Atascha.

 

Jaké sportovní ambice jste měl při svých závodních začátcích a jak se tyto cíle postupem času měnily?

Rozhodně jsem snil o účasti na mistrovství České republiky a časem i na mistrovství Evropy. Obojí se mi v průběhu mé jezdecké kariéry už vyplnilo. V roce 2019 jsem se účastnil mistrovství Evropy, a dokonce jsem s dětským týmem vybojoval sedmé místo. V letošní sezoně se mi velmi vydařilo domácí republikové mistrovství, při kterém jsem získal titul vicemistra s koněm Denny. Můj současný jezdecký sen je i nadále dosahovat co nejlepších výsledků s mými koňmi a posouvat se dál jezdeckým sportem.

 

Foto archiv Daniela Hakra a Equifo




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE