reklama 11D

Jiří Nesvačil: Pracovat s kladrubskými koňmi byl pro mě nejdřív nezvyk

ikonka

Úspěšný reprezentant českého vozatajství a Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Nesvačil junior v rozhovoru vzpomíná na dětství s koňmi a první závodní okamžiky. O jiné disciplíně prý nikdy neuvažoval, přestože si své koně jezdí i v sedle.
29.11.2020 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
Jiří Nesvačil junior pracuje v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem už od roku 2003 a je tam spokojený. Prozradil, že je vyučený sedlář, a do budoucna se této profesi rozhodně nebrání, přestože to pro něj není aktuální téma.
 
Jaké byly vaše první okamžiky s koňmi?
Otec pracoval v JZD (v jednotném zemědělském družstvu – pozn. red.), jako děti jsme za ním o prázdninách běhali do družstva, když se svážely okurky, seno apod. Po revoluci jsme měli doma koně, takže jsme ke koním tíhli odmalička.
 
Kdy jste se začal více seznamovat s vozatajstvím?
Kdysi dávno se jezdilo na takzvané „poutáky“, na závody jen na jeden den. Vzpomínám, že se naše koně vypřáhli, skočili Z, ZL, pak se zapřáhli, šli páru, přepřáhli se do čtyřky, a nakonec se dělaly ještě závody pro děti. Půjčili nám páry a jako desetiletí, osmiletí jsme jezdili lehké parkury, rodiče měli protažené opratě dozadu, aby nám případně pomohli zastavit.
 
Jak zvládal váš otec zaučovat všechny tři syny do vozatajského sportu?
My sami jsme s bratry o to měli zájem, sami jsme začali jezdit, tak nám postupně půjčoval svoje koně. Zároveň jsme mu ukazovali, že do toho máme chuť.
 
Měl jste někdy příležitost zkusit i jiné disciplíny?
Myslím si, že by člověk měl sedět zadkem na jedné židli, a pokud dělá kočáry, neměl by dělat jiné věci. Moji koně přes zimu pracují i drezurně pod sedlem, ale nikdy jsem neměl chuť směřovat k jiné disciplíně. Je to možná dané tím, že u nás doma byli vždycky jen kočároví koně a neměli jsme ani trenéra, ani skokové vybavení, abychom skákali výš a v tomto směru se více vzdělávali. Pokud chce člověk dosáhnout vyšší úrovně, je potřeba se dané disciplíně plně věnovat.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Sůrová: Vše začalo voltiží. Kdo ví, v důchodu mě čeká třeba spřežení

 

 
Jak často se dostanete do sedla?
Přes letní sezonu to není zase tak často, ale přes podzim, zimu to je tak pět, šest koní denně.
 
Vzpomenete si na své úplně první vozatajské závody?
Moje první plnohodnotné vozatajské závody proběhly v Kolesách, kdy jsme jeli s tatínkem dvoje závody zároveň, on jel mezinárodní závody v Kladrubech. Bylo to se dvěma klisnami našeho domácího chovu. Táta mě v Kolesách vyložil i se dvěma kamarády, kteří mi pomáhali, a odjel zase do Kladrub.
 
Jak to tenkrát dopadlo a kdy začaly přicházet první úspěchy?
Tuším, že jsem splnil kvalifikaci do Humpolce, protože v tu sezonu jsem závodil ještě tam. Takže asi dobře, ale nevzpomínám si, jestli jsem byl třetí nebo pátý. Každopádně první sezona byla jen taková oťukávací. Byly to naše klisny, které dělaly na poli, a se mnou pak ještě sportovaly na národních závodech. Rok nato přišly teplokrevné klisny netolického chovu od pana Hladíka, který byl naším sponzorem, a to už jsem začal navštěvovat mezinárodní závody, a kvalifikoval jsem se na mistrovství světa v Riesenbergu. To bylo v roce 2001, kdy jsem získal také první titul mistra republiky.
 
Kdy se začalo vozatajství měnit z hobby v profesi?
Netušil jsem, že se budu věnovat koním profesionálně, ale táhlo mě to k nim celý život. Jsem vyučený sedlář, chvíli jsem i podnikal, ale koně mě táhli dál, tak jsem v roce 2003 nastoupil do Národního hřebčína v Kladrubech na Labem, abych se jim mohl věnovat profesionálně.
 
Jaká byla vaše sedlářská kariéra?
Otec vždy preferoval, abychom uměli nějaké řemeslo, kterému bychom se mohli věnovat v případě, že by nevyšla jezdecká kariéra. Takže Radek je kovář, já jsem sedlář, ale že bych byl nějaký velmi dobrý sedlář, to bych neřekl. Umím udělat postroje, asi bych se tím někdy do budoucna mohl živit, ale aktuálně to rozhodně v plánu nemám.
 
Je velká výhoda, že si umíte opravit postroje, když se například poškodí během závodu?
To sice výhoda je, ale na závody s sebou vercajk na opravy nevozím. Radši si s sebou vozím náhradní věci.
 

PSALI JSME: Parkur jezdily mé sestry. Měl jsem motivaci je dohnat, říká Stružinský

 
Jak se zrodila myšlenka, že byste mohl být zaměstnancem Národního hřebčína?
Po odchodu Dr. Záliše mě kontaktoval pan Vozáb, jestli bych o to neměl zájem, a já jsem v tu dobu ani neměl koně. Pracoval jsem v Jihlavě u koní, ale tam to nemělo perspektivu a já chtěl sportovat. Oslovili mě s tím, že bych zde i sportoval, tak jsem na to kývnul, a jsem tu rád.
 
Jak vzpomínáte na spolupráci s Petrem Vozábem?
Jenom v dobrém. Hodně jsem se toho od Petra naučil. Nijak jsme si nekonkurovali, protože Petr jezdil čtyrky a já dvojky. Na začátku jsem byl vlastně dvojkový jezdec. Už v té době jsem měl za sebou mistrovství světa a titul z mistrovství republiky, takže jsem neměl ani choutky ho nějak ohrožovat. Samozřejmě jsem chtěl mířit výš na velké mezinárodní závody. Koně jsem si musel udělat od začátku. Dostal jsem čtyřleté koně. Musel jsem se s kladrubskými koňmi naučit pracovat, což pro mne byl nezvyk po teplokrevných koních. Přechod byl složitější, je to úplně jiné plemeno, i mentálně zcela jiný kůň.
 
Lze v Národním hřebčíně růst kariérně?
Já si myslím, že každý, kdo má táhlo a chuť, má šanci zde růst. Je dobře, že Národní hřebčín podporuje testaci a prezentaci starokladrubských koní v soutěžích spřežení. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE