reklama 11B

Oliver Písařík vyzkoušel koňské pólo. Parkur ovšem jednoznačně vyhrál

ikonka

Třetí sezonu na závodních parkurových kolbištích si prožil letos šestnáctiletý Oliver Písařík, reprezentant Bohemia Energy Clubu. Na republikovém mistrovství mezi mladšími juniory vybojoval čtvrté místo a dále se dostal až na úroveň 140 centimetrů.
29.11.2020 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Poprvé se Oliver Písařík posadil na koně na Mallorce. „Bylo to na shetlandském poníkovi. Následně jsme tam s mladším bratrem vyzkoušeli týdenní jezdecký kemp a hrozně jsme si to oblíbili a zůstali jsme se tam pak celé letní prázdniny. Poté se k nám přidal i starší bratr, a tak začala pomalu vznikat naše jezdecká kariéra,“ zmínil Oliver. S velikou oblibou v jezdectví se poté vrátili do Čech a už u koní zůstali.

 

Kdo vás ke koním přivedl a následně ovlivnil ve vašem jezdeckém rozvoji?

Úplně na začátku mě a mé bratry přivedla ke koním naše mamka. Obecně mě hodně motivují moji rodiče, kteří mají také koně moc rádi a občas i rekreačně jezdí. Dále také moji trenéři, s nimiž momentálně spolupracujeme. Katka Veselovská, Roman Drahota a celý můj jezdecký tým mě posouvá hodně dopředu v jezdeckém sportu. Roman je s námi v podstatě od našich úplných začátků. Katka nám nejprve ve stáji dělala pracovního jezdce, to bylo v době, kdy nás ještě trénovala Iva Holíková, která nás toho také hodně naučila. 

 

Vyzkoušel jste i jiný jezdecký sport, než je parkurové skákání?

Parkuru se věnuji od úplného začátku. Je pravda, že jsem vyzkoušel i koňské pólo, ale nakonec jsme se s bratry vrátili všichni k parkuru, jelikož je to opravdu jedinečný sport. Jezdec i kůň musí podat špičkový výkon a důležitá je i vzájemná spolupráce. Pokud toto mezi jezdcem a koněm nefunguje, tak to může mnohdy být až docela nebezpečné. To mě na parkuru baví.

 

Vybavíte si své první oficiální závody? Kdy a kde to bylo?

Poprvé jsem startoval na hobby závodech asi před čtyřmi lety v Políkně a v Dubenci. Své první oficiální závody jsem poté absolvoval také v Dubenci s Catalpou, což byl můj první kůň. Myslím si, že jsme se dokonce umístili v první pětce nejlepších a vím, že jsem z toho měl obrovskou radost a že se to celé vydařilo podle představ.

 

Co patří mezi vaše slabé stránky při závodech?

Jedna z mých slabých stránek, která se v průběhu letošní sezony rapidně zlepšila, je stres. Měl jsem s tím docela veliké potíže a stále někdy mám. Pod stresem nejsem schopen podat takový výkon, jaký bych si představoval, nicméně letos se to opravdu hodně zlepšilo a už to takový problém není.

 

ČTĚTE TAKÉ: Na začátku jsem si myslel, že budu parkurový jezdec, říká Knoflíček

 

S kolika koňmi už jste vstoupil do parkurového kolbiště? Byl některý tím nezapomenutelným?

Myslím si, že za ty tři roky už jsem závodil se sedmnácti koňmi a poníky. Srdcovou kobylou je pro mě určitě Catapla, jelikož byla moje úplně první a v začátcích mě toho nejvíc naučila. Dnes na ní už jezdí i můj mladší bratr, a to mi dělá opravdu velikou radost. Také jim to spolu moc jde. Dalším nezapomenutelným koněm je pro mě klisna Dona, kterou máme pronajatou od Katky Veselovské. Vyhráli jsme spolu spoustu soutěží, získali skvělá umístění v Czech Junior Cupu a na mistrovství České republiky, zkrátka mě toho taky moc naučila. Vždycky jsem s ní měl jistotu, že určitě skočí.

 

Kterých úspěchů si ceníte úplně nejvíce?

Hned na svém prvním mistrovství České republiky, kde jsem startoval za naše dětské družstvo, jsem zajel s Rain Manem dvě základní kola i rozeskakování bez chyby. S týmem jsme skončili na čtvrtém místě, což mi udělalo nesmírnou radost. Aktuálně jsem se začal posouvat do vyšších a obtížnějších soutěží až do výšky překážek 140 centimetrů. Přidali jsme také poměrně hodně účastí na mezinárodních závodech. Za zmínku stojí start v Lamprechtshausenu s Chaccothagem, s nímž jsem v obtížném parkuru na 140 centimetrech přivezl dvě chyby. Na závěr sezony jsem pak ještě přidal dvě čisté stočtyřicítky ve Zduchovicích.

 

Jaké byly vaše jezdecké ambice na začátku a kam se to celé dále posunulo?

Na začátku jsem absolutně nepředpokládal, že se to dostane až do této fáze a že se celá naše rodina takto zamiluje do koní. V té době jsem k tomu ještě hrál fotbal, ale když už jsem se musel pro jedno rozhodnout, tak koně a jezdectví byla jasná volba. Jsem moc rád, že jsem učinil toto rozhodnutí a že jsem dal přednost koním.

 

Jaké jsou vaše další plány?

Příští sezonu bychom se dále rádi účastnili mezinárodních soutěží a hodně chceme jezdit pro nové zkušenosti do zahraničí. Velkým cílem pro nás stále je účast na mistrovství Evropy. Jinak budeme i nadále objíždět domácí závody a postupně se zdokonalovat v naší úrovni a věkové kategorii.

 

Foto archiv Olivera Písaříka




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE