reklama 11C

OH Rio: olympiáda a koně - to je také pětiboj!

V pátek 5. srpna startují XXXI. olympijské hry v Riu de Janeiru. V naší pravidelné rubrice jsme se věnovali programu jezdeckých disciplín, účastníkům, místu konání i televiznímu vysílání. Olympiáda a koně, to je však také moderní pětiboj…!
07.08.2016 10:10  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Fotogalerie: archiv Jezdci.cz

Moderní pětiboj je sport, který se skládá z pěti různých disciplín, a v historii se jednalo o prověrku připravenosti vojáků. Ještě před druhou světovou válkou byl pětiboj výsadou důstojníků. Na olympijské hry byl jako sport zařazen v roce 1912, ženy soutěžíod roku 2000.

Skladba disciplín je následující: šerm, plavání, jezdecký parkur a v závěru jsou spojené dvě části dohromady, a to běh a střelba.

V olympijském programu je zařazen pětibojna samotný závěr her. Začíná se šermem žen i mužů, ten je na pořadu 18. srpna. Ženy uzavřou celou soutěž o den později, kdy proběhne plavecká část, jezdecký parkur i závěrečný běh se střelbou. Muži budou bojovat o medaile v sobotu 20. srpna, kdy také stihnou zbylé čtyři disciplíny.

Samotný parkur podle pravidel 12 překážek, resp. 15 skoků. V seniorské kategorii musí mít alespoň 7 z nich výšku 120 cm, což tedy odpovídá obtížnosti L**. Pětibojaři si své koně nevozí, zajišťuje je pořadatel a sportovci je jeho kůň přiřazen losem.

Česká republika ve výpravě žhavé želízko v ohni. Jedním z kvalifikovaných bude David Svoboda, který na poslední olympiádě v roce 2012 v Londýně vybojoval zlato. Dalším z nominovaných je Jan Kuf a v ženské kategorii Barbora Kodedová.

Pokud se ohlédneme do historie pětiboje na OH, vedle Svobody má český pětiboj také bronz z roku 2004 z Atén, kde bodoval Libor Capalini. Další bronzovou medaili získal v Montrealu (1976) Jan Bártů, a na stejné olympiádě zaznamenalo stříbrný úspěch družstvo. Jan Bártů byl jeho členem spolu s Jiřím Adamem a českému jezdeckému světu dobře známým Bohumilem Starnovským, který se později stal majitelem mnoha výborných reprezentačních koní.

 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE