reklama 11C

OH Rio: Vištalová ve světové paradrezurní elitě

Poprvé v historii se podařilo českému jezdci probojovat se na paralympijské hry. Letos bude Českou republiku v Riu reprezentovat Anastasja Vištalová, a právě její disciplíně věnujeme další díl pravidelné olympijské rubriky…
23.07.2016 14:57  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Anastasja Vištalová vybojovala postup na paralympiádu do Ria. Foto: archiv Jezdci.cz

Paralympijské hry 2016 začínají v Riu de Janieru 7. září, a historicky první účast okusí česká jezdkyně Anastasja Vištalová, která si vybojovala místo v složité kvalifikace FEI. Programu her jsme věnovali jeden z předchozích dílů rubriky – viz. odkazy níže. Nyní se podíváme, které země si stojí nejlépe v historii paralympiády.

Pokud bychom spočítali všechny medaile napříč všemi ročníky, kategoriemi i umístěními od zlata po bronz, nemají v historii konkurenci jezdci z Velké Británie. Celkem vybojovali od doby, co byla paradrezura zařazena na paralympijské hry, 24 medailí. Nutno dodat, že paradrezura se poprvé představila během her v roce 1996 v Atlantě.

Když se ohlédneme za nejbližší paralympiádou, tedy do Londýna do roku 2012, i tam potvrdili Britové historické statistiky. V kategorii Ia, v které závodí i česká jezdkyně, ovládla obě části her Sophie Christiansen (GBR), v kategorii II získala dvě vítězství její krajanka Natasha Baker. Velká Británie vybojovala i zlato družstev. Velké úspěchy sbírají také Němci a vysoko v žebříčku držitelů medailí jsou také USA.
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE