reklama 11A

OH Rio: soupisky federací jsou plné hvězdných jmen

Už jen den nás dělí od zahájení olympijských her v Riu de Janeiru. To proběhne v pátek 5. srpna na stadionu Maracana. Jezdecké federace z celého světa vysílají do Brazílie své špičky, někdy však byla volba složitá. Kdo se na OH dostal?
04.08.2016 13:15  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Jakkoliv jsou kvalifikace na olympijské hry obtížné, některé národní federace musely pečlivě vybírat a oželet účast i takových jezdců, kteří dlouhodobě patří do špičky. Místa pro sportovce jsou totiž omezená na 75 jezdců v parkurových soutěžích, 65 ve všestrannosti a 60 v drezuře.

Například v případě Irska či Belgie u skokových nominací došlo k tomu, že federace vybrala jiné jezdce, než ty, kteří místa pro jednotlivce vybojovali. Irsko jediné místo, jež vítězstvím ve skupině A získal Bertram Allen, jenže v silné konkurenci irského kádru stačilo zaváhání v jinak vyrovnaném účinkování Allena v mezinárodním sportu, a mladík se do Ria nepodívá. Federace přihlásila Grega Patricka. Za Belgii získali dvě místa Gregory Wathelet a Jerome Guery. Druhý jmenovaný do Ria pojede, ale Watheleta vystřídal Nicola Phillipaerts.

Allena a Watheleta, kteří jsou ve FEI žebříčku ve světové TOP10 a přesto do Ria nejedou, doplňuje ještě světová šestka Brit Scott Brash. Ten se také do národního týmu nedostal, jelikož jeho stájová jednička nešla britské nominační závody.

Skokanů bude závodit celkem 75. Týmoví jezdci zaberou 52 míst, zbytek tvoří jednotlivci. Družstvo pošlou na základě výsledků z kvalifikací Argentina, Francie, Německo, Nizozemí, Kanada, Katar, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, USA, Velká Británie. Ty doplní domácí tým Brazílie.

Kdo se nakonec dostal do nejužší nominace, najdete ZDE

V těžké situaci byla také trenérka německého národního týmu v drezuře. Německo disponuje několika neskutečně silnými a vyrovnanými dvojicemi. Vždyť jen Isabell Werth figuruje s třemi svými koňmi třikrát v TOP10 žebříčku dvojic. Do Ria jede s Weihegoldem. Na definitivní přihlášce chybí Jessica von Bredow-Werndl, která tvoří s Unee BB desátou nejlepší dvojici světa.

Němci budou jednoznačně horkými adepty na medaili. Vedle nich však mohou zářit i další týmy, jako jsou Nizozemci. V roli obhájců míří do Ria Britové, avšak hvězdné duo z Londýna, Charlotte Dujardin a Valegro, je momentálně ve světě na 52. příčce. Od národní federace ale dostali důvěru.

Drezura má vyhrazeno 60 míst a přesné složení definitivních přihlášek je TADY

Všestrannostní špička se v Ria sjede téměř kompletní. Jedním z favoritů je Němec Michael Jung, který bude obhajovat zlato z roku 2012. Tento jezdec, který je dlouhodobě světovou jedničkou už odeslat letadlem do Brazílie koně La Biosthetique Sam (pro OH pouze Sam, vzhledem k zákazu používat sponzorská jména). Také ostatní jezdci pod německou vlajkou jsou silní, tým podpoří mimo jiné Ingrid Klimke.

V nejlepší desítce světa dominují Novozélanďané včetně dneslegendy Marka Todda. Ten v Riu chybět nebude. Tvrdou konkurencí budou také tradičně Australané a jezdci USA.

Kompletní sestavy týmů najdete ZDE
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE