reklama 11D

OH Rio: potvrdí Němci ve všestrannosti svou sílu?

Podívejme se v naší pravidelné rubrice, jež se týká blížící se olympiády v Riu de Janeiru na fakta o tom, které země jsou historicky i v současnosti nejsilnějšími ve všestrannosti. „Papírovými“ favority pro OH 2016 by měli být Němci…
20.07.2016 11:53  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Foto: FEI

Všestrannost se v olympijském programu představuje jako první ze třech jezdeckých disciplín. V Brazílii startuje v sobotu 6. srpna a o medailistech bude jasno o čtyři dny později.

Zlato z posledních her, které se konaly v roce 2012 v Londýně, bude obhajovat Němec Michael Jung. Jung je v posledních letech při vrcholných akcích takřka k neporažení. Vedle titulu z olympiády vyhrál světové jezdecké hry 2010 v USA, ve Francii v roce 2014 byl stříbrný. V letech 2011, 2013 a 2015 proti němu neměl nikdo šanci při mistrovství Evropy.

Jung navíc prokazuje stabilní formu a dlouhodobě vede světový žebříček FEI. Vedle této hvězdy jsou na nominativní soupisce Německa téměř všichni členové týmu, který v Londýně také dosáhl na příčku nejvyšší. Prozatím nebyly zveřejněny definitivní sestavy, přestože termín pro jejich zaslání na FEI byl 18. července, tedy nevíme, kdo nakonec do Ria odletí.

Německo je neporažené v olympijské soutěži jednotlivců i družstevod olympijských her v Číně v roce 2008, kdy také ovládlo obě hodnocení.

Pokud bychom počítali pouze zlaté medaile, historicky je nejúspěšnější zemí Švédsko. Jenže jejich tituly se datují do začátku novodobých her, přesněji do let 1912 a 1920 a později 1952 a 1956. Tradičně velmi silní jsou Novozélanďané, Australané a Britové. V týmech také často bodovali jezdci USA.

Přesto, že všestrannost je v porovnání s dalšími disciplínami „nejrizikovější“, na seznamech jmenovitých přihlášek letos do Ria můžeme číst jména už bez nadsázky legendárních veteránů.

Nový Zéland má ve svém seznamu Marka Todda. Tento letos šedesátiletý jezdec je co do počtu medailí nejúspěšnější olympionik. V roce 1984 vyhrál v Los Angeles a o čtyři roky později úspěch zopakoval v Soulu. Navíc má bronz ze Sydney (2000) a s týmem byl jednou druhý a dvakrát třetí.

Austrálie má v soupisce Andrewa Hoye, druhého na OH v Sydney. Hoy letos oslavil sedmapadesáté narozeniny.

Statisticky mají v soutěži jednotlivců nejvíce prvních míst Švédi (4 x), Nizozemci (3 x v letech 1924 – 1932), Němci a Novozélanďané také se třemi zlatými medailisty.

V týmech jsou vyrovnané Spojené státy americké, Německo a Austrálie, jejichž jezdci získali čtyřikrát nejvyšší tituly, s třemi vítězstvími jsou za nimi Britové a Švédi.

 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE