reklama 11A

OH Rio: jezdci Ruska jsou čistí a her se zúčastní

Den před zahájením olympijských her, tedy ve čtvrtek 4. srpna, obdržela Mezinárodní jezdecká federace FEI potvrzení od Mezinárodního olympijského výboru, že jezdce z Ruska nepostihne rozsáhlá dopingová aféra a v Riu tak mohou startovat.
05.08.2016 12:20  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jednou z jezdkyň čekajících na oficiální povolení IOC byla ruská drezurní jednička Inessa Merkulova. Foto: FEI / Arnd Bronkhorst

ve čtvrtek 4. srpna, pouhý den před zahájením OH a dva dny před startem všestrannostní drezury, se dozvěděli ruští jezdci, zda se mohou účastnit letošní olympiády v Riu. Nakonec FEI dostala od Mezinárodního olympijského výboru IOC zprávu, že jezdců se obří ruský dopingový skandál, který cloumá sportovním světem napříč odvětvími, netýká.

Jezdci tak mohou na olympijských hrách odstartovat. Za pět minut dvanáct se oficiální zprávu dozvěděli kvalifikovaní militaristé Aleksandr Markov (kůň Kurfurstin), Andrey Mitin (Gurza) a Evgeniya Ovchinnikova (Orion). Jejich soutěž začíná v sobotu 6. srpna, a koně mají naplánovanou veterinární přejímku na pátek 5. srpna!

O pár dní později nastoupí na drezurní obdélník Inessa Merkulova a Mister X a Marina Aframeeva s Voskem.

Prezident FEI Ingmar de Vos vyjádřil potěšení nad tím, že pro ruské jezdce skončilo toto složité období povolením k startu na OH. Ani jeden z jezdců neměl zpětně v olympijské kariéře žádný dopingový nález, a to ani u koní, a jak bylo deklarováno, právě sportovci z Ruska zatížení jakoukoliv dopingovou aférou, nemohou v Riu závodit. Nicméně tento striktní přístup ještě přešetřuje CAS, což je zvláštní komise, která nakonec vyhověla žádostem několika Rusů v ostatních sportech.

Situace je nepřehledná, a i přesto, že jezdectví tedy nebylo zahrnuto v takzvané McLarenově zprávě o zpětných pozitivních nálezech na olympijských hrách 2008 a 2012, muselo se čekat na oficiální vyjádření.

Zdroj: www.fei.org

 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE