reklama 11A

OH Rio: historie jezdeckých disciplín na olympiádě

V naší pravidelné rubrice o blížících se olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiru si zrekapitulujeme stručně historii jezdeckých disciplín na olympiádě. Víte například, na které novodobé olympiádě se objevili koně poprvé?
19.07.2016 09:50  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Jedním z českých reprezentantů na OH byl kpt. Rudolf Popler. Jeho obraz visí ve slatiňanském muzeu.

Olympijské hry se konají v letošním roce v Riu de Janeiru, a podle tradičního formátu se představí tři jezdecké disciplíny: všestrannost, drezura a parkurové skákání. O časovém harmonogramu a místě konání jsme vás informovali v předchozích dílech naší rubriky, které najdete v odkazech níže.

Pojďme se nyní ohlédnout do historie, a zjistit, jak to vlastně bylo s jezdectvím v začátcích novodobých olympijských dějin. Vzorem pro olympijské hry bylo klání, které se konalo mezi 8. stoletím před naším letopočtem a 4. stoletím našeho letopočtu v řecké Olympii na ostrově Peloponés vždy v intervalu čtyř let.

První novodobá letní olympiáda proběhla v roce 1896 v Aténách, na však koně ještě chyběli. O čtyři roky později v Paříži se už závodilo ve čtyřech disciplínách ovšem značně odlišných od těch, které vídáme při hrách dnes. Závodilo se v koňském pólu, skoku vysokém a skoku dalekém. Čtvrtou částí byla parkurová Grand Prix, která byla nejvíce podobná dnešním skokovým mítinkům.

V letech 1904 a 1908 se jezdecké soutěže nekonaly, a k jejich návratu pod pět kruhů došlo ve Stockholmu v roce 1912. Tam odstartovala éra tří disciplín: military, drezury a parkurů.

Zajímavostí je, že do roku 1952 se mohli her účastnit jen muži, a to pouze vojenští důstojníci. Ženy, muži civilisté, vojáci nižších hodností se účastnit nesměli. O roku 1952, kdy se OH konaly v Helsinkách, byla povolena účast i mužům nižších hodností a nevojákům ve všech disciplínách, a ženy měly možnost závodit v drezuře. Při další olympiáděmohly ženy také závodit v parkurovém skákání, a do všestrannosti získaly přístup v roce 1964.

Vedle póla, v kterém se soutěžilo na olympiádě ještě v letech 1908, 1920, 1924 a 1936 se objevila také voltiž. Konkrétně byla na programu jedinkrát, a to v roce 1920 v Antverpách.  

Během 20. století se olympijská pravidla jezdeckého sportu mnohokrát změnila. Prakticky beze změn zůstává jejich formát od her v roce 2004 v Aténách.


Oficiální web OH Rio 2016 je ZDE

 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE