reklama 11C

OH Rio: Čechoslováci a Češi v olympijské historii

V pravidelné rubrice o olympijských hrách se budeme věnovat československým či českým jezdcům, kteří v minulosti okusili olympijskou atmosféru. Zlaté časy zažilo jezdectví zejména za první republiky. Více se dočtete v článku…
26.07.2016 14:31  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Kpt. Ventura je jediným československým i českým jezdcem, který získal olympijské zlato

Novodobá éra olympijských her začala 1896 v Aténách a jezdectví se poprvé objevilo o čtyři roky později v Paříži. Česká stopa začíná v roce 1924, kdy byla dějištěm OH znovu Paříž. Ve všestrannosti reprezentovali Československo Josef Charous a Editor, František John s Aratem, František Statečný s Exterieurem a Matěj Pechman a Coir. Šesté místo obsadil Emanuel Thiel s Exem v drezuře a neztratili se ani František Danda, Otto Schöringer a Jaroslav Hanf.
 
Ve skákání dojel třiadvacátý Rudolf Popler s Eldorádem, dále závodili Oldřich Buchar s Esperantem a Josef Rabas na Arabovi.
 
Největší úspěch v historii přinesl rok 1928, kdy hostil hry Amsterdam. František Ventura s Eliotem tam dokázal vybojovat první a prozatím poslední medaili v parkurovém skákání, navíc rovnou tu nejcennější. Vedle něj závodilo dalších osm dvojic ve skákání opět včetně kpt. Poplera, který o čtyři roky později zahynul v Pardubicích při dostizích. Na jeho památku je po něm pojmenovaný jeden ze skoků, který je součástí Velké pardubické steeplechase.
 
V roce 1932 nemělo Československo zastoupení, olympiáda se konala totiž v Los Angeles, což bylo pro jezdce ze střední Evropy nedostupné místo. Početná byla výprava na olympiádu do Berlína v roce 1936. Václav Procházka s Harlekýnem dojel dvacátý ve všestrannosti, v které startovaly ještě dvě dvojice Josef Dobeš a Leskov a Otomar Bureš s Mirkem. Čtyři dvojice soutěžily v drezuře, nejlepší umístění zaznamenal František Jandl s Nestorem na třinácté příčce. Dva jezdci ve skákání soutěž nedokončili
 
Po olympiádě v roce 1936 nastal čas dlouhého čekání na další českou účast. Několikrát byli českoslovenští jezdcipřipravení k odjezdu a z politických důvodů k tomu nedošlo, což byl případ roku 1972 v Mnichově nebo 1980 v Moskvě. V roce 1992 se do Barcelony kvalifikoval Jiří Pecháček s Gartou, jenže ze zdravotních důvodů soutěže nedokončil
 
Poté přišly olympijské hry v Aténách v roce 2004, kam se kvalifikoval Jaroslav Hatla ve všestrannosti. V sedle koně Kyrenejenallas Boy se dostal do finále a obsadil výborné dvaadvacáté místo. O čtyři roky později stejný jezdec nastoupil do soutěže v Hongkongu s Karlou, ovšem nedokončil cross.
 
Letos se můžeme těšit na premiérové představení Česka při paradrezuní soutěži na paralympiádě, kam vyrazí Anastasja Vištalová.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE