reklama 11A

Na závodech sledujte zkušené jezdce, a ne mobily, radí mladým John Whitaker

ikonka

Letos oslaví John Whitaker 69. narozeniny. Hvězda britského parkuru stále závodí, pořád poráží i o dvě generace mladší jezdce. Co zažil ve své kariéře? Jak vzpomíná na koně, kteří ho vynesli k největším úspěchům? A co vzkazuje nastupujícím talentům?
15.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Jon Stroud / FEI, Stefano Grasso, Kateřina Návojová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Žijící legenda, fenomén, ikona, cokoliv by bylo napsáno k Johnovi Whitakerovi, znělo by to jako klišé. Ale je to pravda. Dost možná je první osobností, kterou si fanoušek koní automaticky představí jako zástupce ostrovního parkurového sportu. Letos v srpnu bude Johnovi Whitakerovi devětašedesát let. Že vedle něj na startovních listinách figurují jezdci i o dvě generace mladší, je běžný jev. A pořád je umí porážet.
 
V prosinci v Londýně při Světovém poháru vyhrál bariérové skákání, jen pár týdnů nazpět „vysekl“ ve finále Super Cupu při pražském mítinku Global Champions Playoffs dvě jízdy na nejtěžší možné úrovni pouze s jediným shozením. Nul na parkurech do 150 až 160 centimetrů při pětihvězdových závodech má za poslední sezonu celou řadu. 
 
 

Nejznámější jezdecká rodina

John Whitaker se narodil v roce 1955 v Huddersfieldu v Anglii jako nejstarší ze čtyř sourozenců. Maminka Enid Whitaker provozovala farmu a jezdeckou školičku, práci s koňmi původně zamýšlela pouze jako hobby a vybití energie pro své syny. 
 
John začal jezdit jako šestiletý. Výhradně jezdeckému sportu se věnuje od šestnácti let. Dá se říct, že už od tohoto věku je v oboru profesionálem, protože se nikdy ničím jiným neživil. S výjimkou dětství, kdy si přivydělával rozvážením mléka. 
 
Pro něj i jeho bratry se z koní stala celoživotní vášeň a profese. Jezdectví či chov spojuje všechny členy rodiny, nejen bratry, ale také Johnovy potomky, synovce i neteře. Whitaker je v tomto odvětví celosvětově snad nejznámějším příjmením. 
 
John je co do počtu získaných medailí a titulů nejúspěšnější. Má olympijské stříbro, několik cenných kovů z mistrovství světa a Světových jezdeckých her, dvakrát vyhrál finále World Cupu a má několik titulů z evropských šampionátů. Za svůj přínos Velké Británii dostal Řád britského impéria. 
 
 

První velké tituly

Mezi nejužší světovou špičku patřil už počátkem osmdesátých let. V té době byl jeho jedničkou Ryan´s Son, s kterým získal titul vicemistra v soutěži jednotlivců i týmů hned na prvním mistrovství světa, které v životě absolvoval. Bylo to v roce 1980 v Rotterdamu. Na stupně vítězů se dvojice dostala i ve finále Světového poháru 1982 a o rok později na mistrovství Evropy. „Ryan´s Son mi pomohl do top sportu a změnil mi tím život,“ řekl na jeho adresu jezdec.
 
Valach přitom jistě nebyl prototypem skokana. „Vypadá jako kůň do povozu, ale motor má jako plnokrevník,“ zhodnotil ho v dobách největších úspěchů Johnův krajan Harvey Smith, který je známý tím, že si nikdy nebral servítky. Sám John ho později popsal takto: „Měl obří kopyta, krátký krk, rousy na nohou a dlouhý hřbet.“ 
 
Po odchodu Ryan´s Sona zaznamenal v polovině osmdesátých let několik výrazných výsledků s koněm jménem Hopscotch, jehož sedlal i jeho bratr Michael. A pak přišel bělouš, který se vryl hluboko do paměti milovníků parkuru.
 
 

Životní kůň Milton

Říkalo se o něm, že neexistuje skok, který by nedokázal překonat. Přitom ani Milton se v začátcích nezdál jako typický šampion. 
 
„Nehezký, malý skoro jako poník, s legračním zjevem,“ tak ho popsala jeho majitelka Dorren Bradley. Její dcera Caroline závodila s Miltonovým otcem Mariem a obě tušily, že i přesto, že vzhled Miltona není nijak oslnivý, je v něm talent. Caroline se bohužel největší Miltonovy slávy nedožila, když zemřela v pouhých sedmatřiceti letech na srdeční zástavu, jež ji postihla na závodech v Suffolku.
 
John s ním začal závodit dva roky po této tragédii. Dvojice, která se rychle stala miláčky publika, získala týmové zlato a individuální stříbro na mistrovství Evropy v St. Gallen 1987. O dva roky později v Rotterdamu už to byly dvě zlaté medaile. 
 
Dokázali také dvakrát po sobě zvítězit ve finále Světového poháru. Poprvé v sezoně 1990 v Dortmundu a hned rok poté v Göteborgu. Sezona 1990 jim vynesla cenné kovy také na Světových jezdeckých hrách ve Stockholmu. Tým byl třetí a v individuálním hodnocení byli John a Milton ještě o stupeň výš.
 

Čtěte také: První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal

 
Olympijská medaile jim chybí. Ve finále her v Barceloně v roce 1992 po ní už už sahali, ale zaváháním v poslední jízdě se o ni připravili. Milton je i tak jedním z nejúspěšnějších koní v britské parkurové historii. Vyhrál mnoho významných a tučně dotovaných Velkých cen, díky čemuž se stal prvním koněm, který vydělal milion liber.
 
John o něm říkával, že se kvůli němu musí pořád učit. Tvrdohlavý kůň bojoval s ním i s ošetřovateli. I přesto, nebo možná právě proto, je pro něj dodnes výjimečný. „Když skončí takový kůň, určitě se snažíte hledat jemu podobného, ale Milton byl jen jeden, byl to můj životní kůň,“ uvedl Brit v rozhovoru, který poskytl televizi EquiTV při pražském vrcholu série Global Champions v listopadu 2021. „Myslím, že by tady určitě mohl závodit, i v dnešním sportu by byl velmi dobrý. Byl nesmírně pozorný a skočil jakoukoliv výšku. On byl superstar, a byl by jí i dnes,“ řekl tehdy.
 
 

Grannush, Argento, Ornellaia a další

Výborných koní sedlal John během kariéry dlouhou řadu. Po Miltonovi exceloval na kolbištích s Welhamem a Grannushem. „Grannush neměl pěknou techniku, ale byl hrozně opatrný a velmi rychlý. Dokázal vyhrát sedm významných Grand Prix za jednu sezonu včetně CN International ve Spruce Meadows nebo pětihvězdové Velké ceny Dublinu,“ vzpomíná John na koně, s nímž závodil v devadesátých letech. 
 
Byl s ním druhý ve finále Světového poháru, a to v sezoně 1993 v Göteborgu a pak znovu o čtyři roky později tamtéž. Brit o něm říká, že on a později ještě hřebec Argento mu přinesli díky umístěním nejvyšší zisky. 
 
Už v novém tisíciletí se objevil holandský hnědák Peppermill. Hřebec byl jeho parťákem pro olympijské hry 2008 v Hong Kongu a pro Světové jezdecké hry o dva roky dřív v Cáchách. 
 

Psali jsme: Odchází klisna Ornellaia. Drobná hnědka vozila mladé jezdce i šampiony

 
Po několika méně výrazných sezonách se v Johnově stáji prosadili už jmenovaný Argento a klisna Ornellaia. „Argento je rozený vítěz. Opatrný, odvážný a rychlý. Pomohl mi v posledních sedmi letech k prvenství v Grand Prix St. Tropez, Hong Kongu, Treffenu, Amsterdamu nebo Mnichově,“ řekl John, když hřebec končil v roce 2020 kariéru. 
 
Hnědka Ornellaia skákala s britským reprezentantem na nejvyšší úrovni ještě předloni. Do „důchodu“ odešla v září 2022. Vyhráli spolu mnoho soutěží na pětihvězdových mítincích, třeba v Paříži nebo Monte Carlu při Global Champions. Byli součástí týmu, který vyhrál Pohár národů v Římě v roce 2016. Ve stejné sezoně nastoupili do olympijské soutěže v Riu de Janeiru. 
 
 

Dovolená na Havaji místo poháru

Když dostal John v jednom z rozhovorů otázku, na který mítink má nejsilnější vzpomínky, uvedl Spruce Meadows. Akce na slavném kanadském závodišti přitahuje každoročně nejlepší jezdce světa, už kvůli tomu, že astronomické výhry se tam daly získat již v době, kdy to jinde zdaleka nebylo běžné. John dokázal Velkou cenu vyhrát třikrát v kariéře. Poprvé to bylo s Miltonem v roce 1986, podruhé s Gammonem o šest let později, a nakonec v roce 1994 s Grannushem. 
 
Ve stejném období se ve Spruce Meadows dokázali prosadit i jeho bratr Michael a také neméně slavný krajan Nick Skelton. Britové tam Grand Prix ovládli ve třech ročnících za sebou a došlo na kuriózní situaci. „Trofej není putovní, nebylo dovoleno odvézt ji přes oceán. Musela zůstávat vždy na závodišti. Když potřetí v řadě přišlo britské vítězství, Ron Southern vymyslel, že budeme místo trofeje dostávat dovolenou na Havaji. A tak když jsem pak zvítězil já, opravdu to dodržel. A to bylo mnohem lepší než ta trofej,“ směje se John při vzpomínce na zakladatele závodiště a pobyt na Havaji.
 
 

Stále mezi nejlepšími

Britský jezdec je už dávno ikonou, a přitom pořád závodí. Pořád skáče na nejvyšší úrovni a často dokáže porážet mnohem mladší soupeře. Do 150 až 160 centimetrů má aktuálně tři koně. Jedničkou je patnáctiletý francouzský valach Equine America Unick du Francport, s nímž okouzlil v listopadu 2023 diváky v pražské O2areně. 
 
V uplynulé sezoně absolvoval řadu soutěží na mítincích Global Champions, mnohdy bez trestných bodů a na předních příčkách. V červenci byl u triumfu britského týmu v Poháru národů v Hicksteadu, ve dvou kolech udělal jednu chybu. Jeho kolegy byli Ben Maher a Tim Gradley, kteří by věkem mohli být jeho synové a Harry Charles, který by ve svých pětadvaceti mohl být jeho vnukem. 
 
„Myslím, že pořád umím dobře jezdit a na většině závodů dosáhnu i na výhry. Myslím, že můžu pokračovat. Necítím se vystrašený věkem. Jsem pyšný na to, že držím krok s mnohem mladšími,“ okomentoval jezdec před dvěma lety svou kondici. 
 
Směrem k mladé generaci nedávno poslal prostřednictvím serveru Equnews tento vzkaz: „Když jsem byl mladý, trávili jsme čas na závodech tím, že jsme sledovali zkušené jezdce ve vyšších soutěžích. Koukali jsem, jak opracovávají, kolik kde udělají cvalových skoků. Teď vidím mladou generaci. Koukají jen do mobilů a přichází o cenné lekce. Úspěch nepřijde k jezdci, jezdec mu musí jít aktivně naproti. Je mnoho rodících se talentů. Radím jim, ať se učí od nejlepších dvojic světa. Sledujte je, jak na závodech pracují s koněm ráno, jak s ním pracují těsně před soutěží, zkuste ohodnotit jejich koně a pak něco aplikovat u těch vašich.“
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping, Horse and Hound, Equnews
 
Foto: Jon Stroud / FEI, Stefano Grasso, Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Udělej Harveyho! Jak kontroverzní jezdec ovlivnil hovorovou angličtinu
Lidé občas říkali rodičům, ať Captaina radši vrátí, líčí Hanuščinová
Na mladé koně zbytečně netlačím, prozrazuje svou strategii Delestre
Martin začínal dvakrát od nuly. Každý má vzestupy a pády, říká smířeně
Jsem asi jediný postižený DJ v naší zemi, říká rekordman v paradrezuře
Koos de Ronde je mistrem maratonů. Na jeden by však nejraději zapomněl
Nikdy není pozdě začít závodit. Příběh Valerie Bonfiglio inspiruje
Když vítězí geny: Vydat se proti kořenům Kukukovi nevyšlo, naštěstí
Zázračný Mexičan: Olympionik Fernandez přežil tragický pád Boeingu
Když to jde, jedu rychle. Občas to přeženu, říká „létající Francouz“
Canter znovu na výsluní. Po tragické ztrátě všechny ohromila v Le Pin
Ir Kevin Babington se chce vrátit do sedla. A pomáhá také ostatním
Laura Kraut o svých začátcích: Šedesát parkurů denně, to by dnes nešlo
Mistryně světa Sara Morganti: Po sdělení diagnózy nastala doba temna
V parkuru rozhodují detaily. Je to nekonečná práce, popisuje Deusser
Muž, který porazil legendu. Robert Dover prokázal neobyčejnou odvahu
Jezdit nebudete, slyšel od lékařů Murray-Brown. Závodí v Grand Prix
Prodat rodinného poníka? Radši jsem ho začal jezdit, vzpomíná Smolders
Začátky Hunter Holloway. Dvanáctiletá holka a mohutný sportovní hřebec
První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal
John, Michael, Robert či William. Rodina Whitakerů má parkur v genech
NEPŘEHLÉDNĚTE