reklama 11B

Skoková reprezentace plánuje olympijskou sezonu. Tým do Prahy a Sopot

ikonka

Parkuroví reprezentanti prozradili své plány pro 1. čtvrtletí v olympijské sezoně 2021. Do Tokia by měl odcestovat čtyřčlenný tým, vč. jednoho náhradníka. V rámci přípravy se potenciální olympionici sejdou při CSIO3* v Praze a CSIO5* v Sopotech.
11.01.2021 18:08  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
V pátek 8. ledna se uskutečnilo jednání s jezdci zařazenými v kádru A seniorské reprezentace. Na programu byly plány na individuální i týmovou přípravu před olympijskými hrami v Tokiu. 
 
Jednání se s ohledem na aktuální opatření uskutečnilo distančním způsobem prostřednictvím videohovoru na Skype. Zúčastnili se ho za skokovou komisi Markéta Šveňková, z jezdců pak Anna Kellnerová, Aleš Opatrný, Kamil Papoušek a Ondřej Zvára. Mezi hosty byli prezidentka ČJF Olga Plachá, Renáta Kellnerová, Miroslav Půlpán a Jakub Štěrba.
 
Na úvod Markéta Šveňková poděkovala za skokovou komisi ČJF všem jezdcům za reprezentaci a majitelům za podporu v uplynulé sezoně, která byla s ohledem na celosvětovou pandemii velmi složitá. 
 
Jezdci jednotlivě informovali o svých individuálních plánech na první čtvrtletí sezony 2021 a o výběru koní nejen pro olympijské hry, ale také pro mistrovství Evropy v Riesenbecku. 
 
Zcela mimo hru je v tuto chvíli Zuzana Zelinková, která oficiálně oznámila ukončení spolupráce s Olgou Plachou. Dosavadní členka reprezentačního A-kádru se v roce 2020 stala matkou, a přestože se na konci roku 2020 vrátila do závodního sedla, rozhodla se věnovat více rodině a od reprezentačních plánů tak momentálně ustoupila.
 
Anna Kellnerová již za pár dní zahájí sportovní sezonu ve španělské Olivě a chystá se také v únoru do Kataru. V Dauhá se budou konat závody kategorie CSI5* na konci druhého měsíce a naváže na ně úvodní mítink série Global Champions, jež v listopadu vyvrcholí v pražské O2 areně při GC Playoffs. Pro olympijské hry i mistrovství Evropy zatím Kellnerová počítá s dvěma koňmi – Catch Me if You CAn a Silverstone G.
 
Pro Aleše Opatrného by měla letošní sezona začít ve španělském Vejer de la Frontera při Sunshine Tour. Strávit by tam měl od února do března celkem sedm týdnů. S koňmi Forewer a Gentlemen van het Veldhof počítá jak pro olympiádu v Tokiu, tak pro mistrovství Evropy. Kdo dostane přednost pro konkrétní vrchol sezony, to se samozřejmě rozhodne až dle aktuální formy. 
 
Další reprezentanti již mají u svých koňských svěřenců jasno o tom, kdo připadá v úvahu pro olympiádu a kdo pro evropský šampionát. Kamil Papoušek by rád s Warnessem letěl do Tokia a s Great Feelingem startoval v Riesenbecku. Venkovní část sezony plánuje zahájit stejně jako Opatrný ve Vejeru při Sunshine Tour, vypraví se však až na březnovou část. Zvažuje také účast při CSI3* v Linci. 
 
Sunshine Tour bude prvním velkým cílem i pro Ondřeje Zváru, jehož potenciálním olympijským koněm bude Cento Lano a Quimero M bude připravován pro mistrovství Evropy. Do Španělska by měl Zvára odcestovat již v únoru a strávit by tam měl celých sedm týdnů. 
 
Pátým členem reprezentace, s nímž lze počítat i pro případnou účast v Tokiu, je Emma Augier de Moussac. Pro Hry připadá v úvahu Diva, Homey nebo Dior pak pro mistrovství Evropy. Také ona by měla strávit společně se Zvárou a Opatrným sedm týdnů ve Vejeru de la Frontera při únorové a březnové Sunshine Tour. 
 
Všichni jezdci počítají s účastí při CSIO3* CET Prague Cupu v Chuchle Areně Praha, ale také s CSIO5* v polských Sopotech. Markéta Šveňková se bude pro Sopoty snažit získat pozvání, za ČJF již byla odeslána žádost o přidělení týmové divoké karty. 
 
Jelikož v Tokiu budou všechny skokové soutěže probíhat ve večerních hodinách pod umělým osvětlením, tak by v rámci příprav měli jezdci a koně absolvovat závody v obdobných podmínkách. Mohlo by se tak stát např. při mítincích ve slovenském Šamoríně. V národním olympijském týmu bude moci být pouze jeden trenér, a tak jezdci mezi sebou odsouhlasili Jessicu Kürten, trenérku Anny Kellnerové a manažerku týmu Prague Lions v rámci série Global Champions League. S jezdci bude společně pracovat při výjezdech na CSIO3* v Praze a CSIO5* v Sopotech, resp. při zmíněném tréninku při umělém osvětlení. Tento návrh bude předložen ke schválení Výkonnému výboru České jezdecké federace.
 
Ilustrační foto Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE