reklama 11B

Olympiáda a řada šampionátů FEI, tak by měla vypadat sezona 2021

ikonka

Končící sezonu 2020 výrazně poznamenala opatření proti pandemii Covidu-19, kvůli kterým se mnoho vrcholných závodů FEI nekonalo. Do roku 2021 se tak přesunuly některé šampionáty, a hlavně olympijské hry. Jak bude vypadat kalendář akcí?
28.12.2020 16:31  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Pandemie covidu-19 ovlivnila životy lidí na celém světě, jejich práci i koníčky. Výrazně zasáhla i sport, jezdectví nevyjímaje. Nejzásadnější změnou, která musela být učiněna, byl přesun olympijských her do dalšího roku. Zrušeny byly i šampionáty FEI. Pojďme se podívat, co, kdy a kde by se mělo konat v roce 2021.
 

Tokio ožije v červenci

 
Olympijské hry, které měly proběhnout v létě 2020 v japonské metropoli, byly přesunuty o celý rok. Zahájeny budou 23. července 2021 a potrvají do 8. srpna 2021. Představí se kvalifikované dvojice ve třech tradičních disciplínách: v parkurovém skákání, v drezuře a ve všestrannosti.
 
Od 24. srpna se pak Tokio stane na dva týdny dějištěm paralympijských her, kde budou vypsané soutěže v paradrezuře.
 

Výjimečný souběh velkých akcí

 
Koronavirus změnil i pevná historií zakotvená pravidla. V roce, kdy se koná olympiáda, se obvykle nevypisuje mistrovství Evropy seniorů v olympijských disciplínách. Sezona 2021 je výjimkou. Na přelomu srpna a září by v Riesenbecku v Německu měl proběhnout evropský parkurový šampionát. V druhém zářijovém týdnu by se pak v Německu v Hagenu mělo konat mistrovství Evropy seniorů v drezuře. Termíny mají v kalendáři FEI ještě poznámku „čekající“, nejsou tedy definitivně schválené. Seniorský šampionát ve všestrannosti se konat pravděpodobně nebude, i když jsou stále vyvýjeny určité aktivity, aby se i toto mistrovství mohlo konat.
 
V přehledu akcí nesmí chybět i mistrovství světa mladých koní. Drezurní příznivci zamíří o posledním srpnovém víkendu do Verdenu, skokový šampionát proběhne tradičně v Lanakenu v polovině září. Francouzský Lion D´Angeres se stane opět dějištěm mistrovství světa mladých koní ve všestrannosti, a to od 21. do 24. října.
 

Děti, junioři a mladí jezdci

 
V mladých kategoriích se můžeme těšit na drezurní mistrovství Evropy, jež se odehraje ve Valencii (5. – 11.  července). Skokové mistrovství starého kontinentu bude pořádat portugalská Vilamoura koncem července a junioři a mladí jezdci, kteří se věnují všestrannosti, se sjedou ve švédském Segersjö od 26. do 29. srpna. Polská Strzegom se stane dějištěm mistrovství Evropy pony ve skákání, drezuře i všestrannosti. Termín je stanoven na 11. – 15. srpna.
 

Neolympijské disciplíny

 
Vozatajský kalendář čítá pět vrcholných závodů. Na přelomu srpna a září se v Budapešti bude konat mistrovství Evropy čtyřspřeží. V témže termínu pojedou mistrovskou evropskou soutěž také děti, junioři a mladí jezdci, a to v Lamotte Beuvron (FRA). Od 8. do 12. září se bude závodit o tituly mistrů světa dvojspřeží v Kronenbergu v Nizozemí a o týden později proběhne mistrovství světa spřežení pony v Le Pin au Haras ve Francii. Světový vozatajský šampionát mladých koní hostí tradičně Maďarsko.
 
Vytrvalci zažijí první velké klání už v květnu, kdy se v italské Pise bude konat mistrovství světa seniorů. Nizozemské Ermelo se ujalo organizace mistrovství světa juniorů a mladých jezdců v termínu 6. – 11. září a v týchž dnech tam proběhne také evropské mistrovství seniorů. Mladí koně pojedou o světové medaile v polovině září v Itálii.
 
Pozornost voltižérů se bude upínat ke dvou městům. V Le Mans se od 28. července do 1. srpna bude konat mistrovství světa juniorů, světový šampionát seniorů bude hostit Budapešť na konci srpna.
 
Po zkušenosti z roku 2020 doufejme, že se situaci s pandemií Covid-19 podaří dostat celosvětově pod kontrolu a všechny uvedené mítinky, na které trénují i čeští reprezentanti, se budou moci uskutečnit.
 
 

Kompletní kalendář šampionátů FEI najdete v tomto odkazu

 
Foto: FEI / Dean Mouhtaropoulos / Getty Images



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE